Ara
Close this search box.

Avrupa’da e-ticarette KDV reformu geliyor

KDV reformu
KDV reformu

AB’de e-ticaret ekosistemindeki KDV reformu önemli değişiklikler getiriyor.

Buna göre:

  • Tek noktadan (One Stop Shop – OSS) KDV iadesi yapılacak.
  • Düşük fiyatlı ürünlerdeki KDV muafı kalkacak ve IOSS üzerinden KDV iadeleri alınacak
  • Pazaryerleri nihai tedarikçi olarak kabul edilecek ve KDV tahsil edilecek.

Bu yeni vergi reformu ile birlikte birden fazla ülkede KDV kaydı yapılması yerine tek ülkede yapılacak KDV kaydı ve sadece ilgili ülkede KDV iadesi başvuruları yapılacak. Buradaki ana amaç; tek bir pazarda ticareti teşvik ederek, sınır ötesi e-ticareti geliştirmek. AB’den ayrılan İngiltere ise, 1 Ocak 2021’den itibaren kendi KDV reformlarını uygulamaya başladı.

KDV reformu neler getiriyor?

Bu reformunun temel amacı; 5 milyar avroya yaklaşan KDV dolandırıcılığının önüne geçmektir. Bu sayede ithalattaki sistemsel açıklar kapatılmış olacaktır. 1 Temmuz 2021 tarihinde yürürlüğe girmesi planlanan yeni KDV reformu, şu değişiklikleri beraberinde getirecek:

  • E-ticaretçiler tek bir ülkeden KDV iadesi alabilecek

Bu reform devreye girdiğinde eski sistemdeki her ülkenin kendine ait KDV sınırlarına sahipliği ortadan kalkacak. Bunun yerine OSS sistemi üzerinden tek bir ülkede KDV kaydı yapılacak ve o ülkede KDV iadesine başvurulacak.

1 Temmuz 2021’den sonra devreye girecek düzenlemeye istinaden, satıcılar KDV başvurularını tamamlayabilecek. Böylelikle 3 ayda bir KDV iadesine sadece KDV kaydının yapılacağı tek ülkede başvurulacak. Bu işlemler de ilgili ülkenin vergi dairelerinden yapılacak. AB ülkelerinde stok tutan satıcıların depolama yaptıkları ülkede KDV kaydına başvurması gerekecektir. (Amazon FBA programına dahil olan satıcılar da bu kurala dahildir.)

  • Değeri az olan ithalat ürünlerinden KDV tahsil edilmeye başlanacak

Temmuz 2021’den itibaren, tüketicilere teslim edilmek üzere AB’ye ithal edilen küçük paketler için 22 avroluk KDV muafiyeti kalkacak. Bu muafiyet, KDV’den kaçınmak için malların ithalat değerlerini yanlışlıkla veya kasıtlı olarak eksik beyan eden birçok satıcı tarafından kötüye kullanıldı. Bunun yerine, 150 avroyu geçmeyen sevkiyatlar için satış noktasında KDV tahsil edilecek. Bu KDV ödemeleri IOSS sistemi ile ödenebilecek.

Bundan sonra AB’de satış yapan satıcılar, fiyat konusunda dezavantajlı duruma düşmeyecek. 150 avroyu geçmeyen gönderilen KDV’sini beyan etmek için sadece OSS’ye kaydolmaları gerekecek. Herhangi bir satıcı OSS’u kullanmamayı tercih ederse, müşteri mallarına erişmek için gümrük acentesine ödeme yapmak zorunda kalacak.

  • KDV’leri pazaryerleri tahsil edecek

2021 Temmuz reformu ile birlikte üçüncü şahıslar aracılığıyla sınır ötesi e-ticareti kolaylaştıran pazaryerleri, belirli durumlarda “varsayılan tedarikçi” olarak kabul edilecek. Buna, sorumluluk dönemi de diyebiliriz. KDV yükümlülüğü, aynı zamanda ürün sorumluluğunu da kapsayacak.

Yeni sistem, 150 avroyu aşmayan ithalat ve AB dışındaki satıcılar için herhangi bir değere sahip sınır ötesi veya yerel online ürünlerde geçerli olacak. Pazaryeri, isterse bu sistemin dışında kalabilecek ve KDV yükümlülüklerini teslimat şirketine devredebilecek.

Özetlemek gerekirse;

Pazaryerleri “varsayılan tedarikçi” olarak kabul edilecek ve KDV’nin kesilmesinden ve tahsil edilmesinden sorumlu olacak. 150 avroyu geçmeyen ithalatlarda, pazaryeri satış noktasında müşteriden KDV’yi tahsil edecek ve bunu satıcı yerine beyan edecek. Satıcılar, bununla birlikte azaltılmış KDV yükümlülüklerinden yararlanabilecek ve bazı AB ülkelerindeki KDV kayıtlarını iptal etme fırsatına sahip olacak.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds