Ara
Close this search box.

Amazon hisseleri, ikinci çeyrekte yükselişini sürdürdü

Amazon
Amazon

Amazon hisselerine ilişkin açıklanan rakamlar şöyle;

  • Kazanç: Hisse başına 15,79 dolar
  • Gelir: 104,47 milyar dolar

Amazon, Covid-19 krizini adeta fırsata çevirdi. Bu yıl da yükselişini sürdüren e-ticaret devinin ilk çeyrek satışları yüzde 44 oranında artarak, 108,5 milyar dolara yükseldi. Amazon’un ikinci çeyrek satışlarının aynı ivmeyle artacağı öngörülüyor. Şirketin ikinci çeyrekte 110–116 milyar dolar arasında gelir elde etmesi bekleniyor. Analistlerin ise genel beklentisi 108,6 milyar dolar.

Amazon, farklı segmentlerde de büyümeye devam ediyor

Amazon, bu yıl haziranda yapılacak Prime Day ile ikinci çeyrek satışlarında yükseliş olacağının sinyallerini verdi. “İndirim günü” olarak da bilinen Prime Day, genellikle temmuz ayında gerçekleşiyordu; fakat salgının neden olduğu belirsizlik nedeniyle geçen yılkı etkinlik ekim ayına ertelenmişti.

Şirketin CFO’su Brian Olsavsky, Prime Day zamanlaması ile ilgili şu ifadeleri kullandı: “Birçok bölgede temmuz, tatil ayı olarak biliniyor. Bu nedenden dolayı, bu yılki Prime Day’i daha farklı bir zamanda deneyeceğiz. Bu zamanlamanın, ikinci çeyrek satışları için de önemli olduğu kanaatindeyiz.”

Amazon, ana perakende segmentinin dışında bulut bilişim ve reklamcılık sektöründe de büyümeyi sürdürüyor. Amazon Web Services, bu çeyrekte yıllık yüzde 32 artışla 13,5 milyar dolarlık net satış rakamlarına ulaştı. Amazon, reklam sektöründen elde edilen gelirleri açıklamadı; ancak bu sektörden gelen satışlar, yüzde 77 oranında artan “diğer” kategorisine dahil edildi.

Amazon CEO’su Jeff Bezos, Covid-19 salgını nedeniyle evlerinde zaman geçiren tüketicilerinin Prime Video platformuna yöneldiğini belirtti. Bezos, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Prime Video 10 yaşına geldiğinde, 175 milyondan fazla içerik platformda izlendi. Yayın saatleri ise geçen yıla göre yüzde 70 artış gösterdi.”

Prime aboneliğinin yıllık fiyatı 119 dolar. Prime, ücretsiz ve iki günde teslimat gibi avantajlar da sağlıyor. Bezos, Amazon’un 200 milyon Prime abonesine sahip olduğunu belirterek, 2020 yılının başında bu rakamın 50 milyon olduğunu vurguladı.

İkinci çeyrekte faaliyet kârının 4,5 ila 8 milyar dolar arasında olması bekleniyor

Bu çeyrek boyunca Amazon’un uluslararası satışları, Kuzey Amerika’daki satışları üsteledi. Uluslararası gelir, geçen yıla göre tüm kategorilerde yüzde 60 artarken, Kuzey Amerika bölgesinde ise bütün gelirler yüzde 40 oranında arttı.

Amazon, Covid-19 önlemleri devam ettiği sürece daha az maliyetle karşılaşacak. Covid-19 önlemleri ile ilgili 1,5 milyar dolarlık bir maliyet varsayıldığında, ikinci çeyrekte faaliyet kârının 4,5-8 milyar dolar arasında olacağı tahmin ediliyor.

Amazon, yarım milyondan fazla personelinin ücretlerini artırmak için 1 milyar dolardan fazla harcama yapacağını duyurdu. Olsavsky, hacimlerin hala yüksek seviyelerde olduğu için, ücret artışı kararı aldıklarını söyledi. Olsavsky, Bezos istifa ettikten sonra Amazon’un CEO geçiş süreci hakkında yorum yapmayı reddetti. Bezos, bayrağı Amazon Web Services CEO’su Andy Jassy’ye devrederek, Amazon’un yönetim kurulu başkanlığını üstlenecek.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds