Ara
Close this search box.

E-ticaret ekibi kurmak için hangi roller gerekir?

e-ticaret ekibi
e-ticaret ekibi

Büyüyen ve gelişen e-ticaret işine sahipseniz, işinizi yürütmek için ihtiyaç duyduğunuz e-ticaret ekibi ya da e-ticaret personeli sayısı hızla çoğalacaktır. İK departmanı olmayan orta ölçekli şirketlerde, doğru kişileri işe almak ve onları eğitmek çok önemlidir. Bir personeli işe aldığınızda onları eğitmek için gereken süreyi hesaba katmanız ve aynı zamanda onlara verdiğiniz görevleri yerine getireceklerinden emin olmanız gerekiyor.

Ekibinizin verilen görevleri yerine getirmesi, e-ticaret işinizin büyümesini sağlayacaktır. Fakat ekibiniz büyüdükçe, insanları yönetmek ve kurumsal dünyada ilişkiler kurmak daha karmaşık bir hale gelecektir. Nihayetinde e-ticaret benzeri görülmemiş büyüme fırsatları sunarken, aynı zamanda farklı beceriler de gerektiriyor.

E-ticaret ekibi kimlerden oluşur?

Peki, başarılı bir e-ticaret ekibi oluşturmak için gerekli temel roller nelerdir? Etkili bir e-ticaret ekibi için gerekli pozisyonlar ve roller şunlardır:

  • E-ticaret direktörü

E-ticaret direktörü, bütün e-ticaret operasyonlarının denetlemesinden sorumludur. Her departmanın işini nasıl yaptığını denetler. E-ticaret yöneticisinin görevleri arasında; satın alma, web satışları, ortaklıkları yönetme, bütçe oluşturma, raporlama ve P&L (kâr ve zarar) beyanları bulunuyor.

Küçük şirketlerdeki e-ticaret direktörleri, diğer çalışanları denetlemezler. Daha çok temel görevleri yerine getirirler. Ek görevler olarak dijital pazarlama ve site yönetiminden sorumlu olurlar. E-ticaret direktörü almadan önce diğer görevleri hangi görevleri yerine getireceğini belirlemek çok önemlidir.

  • Web geliştirici

Web geliştiricinin e-ticaret sitelerine aşina olması gerekiyor. Web geliştirici, e-ticarette çok önemli olan kişiselleştirmeyi yapabilmek için hem ön hem de arka planda gereken değişiklikleri uygulayabilmelidir.

E-ticarette web sitesi, vitrindir. Bu sebeple sitenin kullanımının kolay olması ve verimli yönetilmesi çok önemlidir. Temel düzeyde tasarım olarak hoş durması, farklı ödeme yöntemlerinin sorunsuz bir şekilde çalışması, çoklu arama ve filtreleme özelliğinin sitede bulunması gerekiyor.

Aynı zamanda tüketiciler için çok önemli olan mobil alışverişin her geçen gün büyüdüğü de hesaba katılırsa; web geliştiricinin mobil entegrasyon konusunda da bilgili olması gerekiyor.

  • Dijital operasyon uzmanı

Dijital operasyon uzmanının ana görevi, web sitesinin kullanıcılar için sorunsuz çalışmasını sağlamaktır. Dijital operasyon uzmanı, stok kodlarının takip edilmesinden ve ürünlerin düzgün bir şekilde görüntülenmesinden de sorumludur. Ek olarak bu kişi, satış rakamlarını muhasebe ekibine bildirir.

  • Bilgi Teknolojileri teknisyeni

E-ticaret ekibi arasında önemli bir yeri olan BT teknisyeni, dijital altyapının doğru bir şekilde kullanmasını sağlar. Bu kişi, ayrıca, ürünleri doğru bir şekilde taşımak için gereken bilgileri lojistik ekibiyle de paylaşır. Ayrıca, veri depolama ve onun güvenliğinden de Bilgi İşlem teknisyeni sorumludur.

  • Lojistik müdürü

E-ticarette alışveriş online ortamda, müşterilere ürün ulaştırmak ise fiziksel dünyada gerçekleşir. Lojistik müdürü, üreticiden gelen toplu siparişlerin depolara güvenli bir şekilde taşınmasından, uluslararası gönderilerin ise gümrük işlemlerinden ve kalite kontrolünden sorumludur. Sevkiyata ek olarak, lojistik müdürü, teslimat yapan üçüncü taraflarla da ilişkileri yürütür. Lojistik müdürünün temel sorumluluğu, malları üreticilerden almak ve kargoları sorunsuz bir şekilde müşteriye ulaştırmayı sağlamaktır.

  • Envanter yöneticisi

Yukarıda belirtilen görevleri tek bir kişi icra edebilir. Fakat envanter için birden fazla kişiye ihtiyaç vardır. Envanter yöneticisinin temel sorumlulukları, denizaşırı malları satmak ve dijital operasyon yöneticisinden gelen bilgilerin depodaki ürünlerle eşleşmesini sağlamaktır. Envanter yöneticisi, ayrıca, diğer envanter ortaklarıyla da ilişkileri yürütür. Envanter yöneticileri, malların paketlenmesinden, envanterin organize edilmesinden ve malların lojistik ekibine taşınmasından sorumludur.

  • Dijital pazarlama yöneticisi

Dijital pazarlama yöneticisi, site trafiği, yatırım hedeflerinin karşılanması ve kampanyalar hakkında stratejiler oluşturulmadan sorumludur. E-ticaret şirketleri, sitelerine trafik çekmek için farklı stratejiler uygular. Bunların arasında; ücretli arama, sosyal medya ve e-posta kampanyaları bulunuyor. Dijital dünyada bu araçları kullanmak çok önemlidir.

Dijital pazarlama müdürü, ayrıca, SEO, SEM ve diğer temel görevlerin denetlenmesinden de sorumludur. Dijital pazarlama müdürünün aynı zamanda dijital operasyon sorumlusu ve web geliştiricisi ile koordineli çalışması gerekiyor.

  • Müşteri hizmetleri temsilcileri

E-ticaret şirketleri, canlı sohbet ve aramaları cevaplamak için müşteri hizmetleri temsilcileri istihdam etmelidir. Bunun haricinde canlı sohbet robotları da e-ticaret sitelerinde kullanılabiliyor. Müşteri hizmetleri temsilcileri, ayrıca, iade edilen ürünlerin sisteme bildirilmesi ve müşteri şikayetlerinin e-posta ve sosyal medya aracılığıyla cevaplanması gibi süreçlerden de sorumludur. Müşteri hizmetlerinin iadelerle ilgili envanter ile koordineli bir şekilde çalışması gerekiyor.

  • Finans ve muhasebe sorumlusu

E-ticaret ekibi arasında bulunan finans ve muhasebe, diğer sektörlerde olduğu gibi genellikle üçüncü şahıslar tarafından icra edilir. Şirkette finans ve muhasebe sorumlusunun olması, e-ticaret direktörünün işini de hafifletecektir. 

  • İş analisti

İş analistleri, e-ticaret şirketlerine yeni pazarlara girme, ürün geliştirme konusunda fikirler verir. E-ticaret ekibindeki bu görev, üst düzey danışmanlar tarafından icra edilir.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds