Ara
Close this search box.

Hisarcıklıoğlu: E-ihracatı kaçırma lüksümüz yok

Hisarcıklıoğlu
Hisarcıklıoğlu

Ticaret Bakanlığı ve TOBB himayesinde gerçekleştirilen “Türkiye Teknoloji Buluşmaları” etkinliği online olarak yapıldı. “KOBİ’ler İçin Dijital Dönüşüm, E-Ticaret ve E-İhracat” teması ile 6 yıldır aralıksız gerçekleştirilen etkinlikte alanında uzman 35’i aşkın konuşmacı, KOBİ’lerin dijitalleşmesini, e-ticareti ve e-ihracatı konuştu.

Hisarcıklıoğlu: E-ihracatta gidecek yolumuz var

Etkinlikteki özel oturumda konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, yüz binlerce KOBİ ile girişimciye ulaştıklarını ifade ederek, KOBİ’lerin dijital ortama ve yaşanan hızlı dönüşüme ayak uydurmalarını sağladıklarını vurguladı. Dijitalleşme ve e-ticaretin şu an tüm dünyada en çok öne çıkan konular arasında yer aldığını; Covid-19 salgınıyla bunların daha da önemli hale geldiğini belirten Hisarcıklıoğlu, şu bilgileri paylaştı: “Geçen yıl Türkiye’de e-ticaret hacmi, 2019’a göre yüzde 66 artarak 226 milyar liraya yükseldi. E-ticaret hacminin genel ticarete oranı 2019’da yüzde 10 iken, 2020’de yüzde 16’ya çıktı, yüzde 60’lık gelişme oldu. Benzer şekilde de dünyada e-ticaret yıllık bazda yüzde 18 büyüdü. 2020’de küresel e-ticaret hacmi 4,3 trilyon dolara ulaştı.”

“Girişimcilerimiz e-ihracata da yönelmeye başladı.” diyen Hisarcıklıoğlu, “Geçen sene e-ihracat hacmimiz 1,5 milyar dolar olarak gerçekleşti ama daha gidecek yolumuz var. Zira dünya genelinde e-ihracatın, toplam ihracat içindeki payı yaklaşık yüzde 4,4 seviyesinde. Bizdeyse henüz yüzde 1,3’deyiz. Demek ki daha bunu 3 katına çıkartma potansiyelimiz var. Tüm dünya buraya gidiyor ve bizim de bunu kaçırma gibi lüksümüz yok.” sözlerini kaydetti.

“Tüketici için e-ticaret alışkanlık haline gelecek”

Hisarcıklıoğlu, dünyada hızla büyüyen şirketlerin tamamının, e-ticaret yolunu seçtiğine dikkati çekerek, bunun teknolojiyi en iyi şekilde kullanmanın sonucu olduğunu dile getirdi. İnternetten alışveriş yapmaya başlayan tüketici için e-ticaretin alışkanlık haline geleceğine işaret eden Hisacıklıoğlu, “İşletmelerimiz, ürün ve hizmetlerini dijital ortama taşımak zorunda. Firmalarımızı ve girişimcilerimizi, dijital dünyaya hazırlıyoruz.” dedi.

TOBB olarak e-ticaret sitelerine “Güven Damgası” vermeye başladıklarını anımsatan Hisarcıklıoğlu, “Bu sitelerden tüketicilerimiz gönül rahatlığıyla alışveriş yapabilir hale geldi. Sizler de bir tüketici olarak alışveriş ederken sitede muhakkak Güven Damgası’nı arayın.” diye konuştu. Hisarcıklıoğlu, dijital okuryazarlık ve KOBİ’lerin dijital altyapılarını geliştirmek için de projeler ürettiklerini belirterek, sadece firmadan tüketiciye değil, firmadan firmaya yapılan e-ticareti de geliştirmek istediklerini söyledi.

Çevikoğlu: Çin’den sonra Türkiye kadar e-ticarette satılabilir ürünü olan ülke yok

Etkinliğe katılan PTTAVM Üst Yöneticisi Hakan Çevikoğlu ise, dünyada Çin’den sonra Türkiye kadar e-ticarette satılabilir ürünü olan ülke bulunmadığını belirterek, “Bizim kendi başımıza da yurt dışına açılabileceğimizi, önümüzdeki yıllarda bu fırsatları çok iyi kullanmamız gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

Çevikoğlu, “Bizim kendi başımıza da yurt dışına açılabileceğimizi, önümüzdeki yıllarda bu fırsatları çok iyi kullanmamız gerektiğini düşünüyorum. Sadece stratejik konumumuz dolayısıyla yabancı firmalarla yurt dışına açılma hevesini kırmamız gerekir. Bizim kendi başımıza da yurt dışına açılabileceğimizi, önümüzdeki yıllarda bu fırsatları çok iyi kullanmamız gerektiğini düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu. E-ihracatın biraz daha milliliği çağrıştırdığını vurgulayan Çevikoğlu, her platformdan Türk ürünlerinin satılmasını istediklerini; ancak bu ürünlerin ihracat adı altında Türk platformlarından dünya pazarına sunulması gerektiğini kaydetti.

Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy da, dijitalleşmenin önemine işaret ederek, hangi sektörde olursa olsun artık teknolojiyi kullanmanın zorunluluk olduğunu vurguladı. Aksoy, salgın sürecinde e-ticaretin ne kadar önemli olduğunun görüldüğünü ifade ederek, “KOBİ’ler, hızla e-ticaret kanalları ile tanışarak yeni normale adapte olma çabasına girdiler. Biz de onları destekliyoruz.” dedi.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Mubadala Getir
Markalar

Getir’in Mubadala’ya devri onaylandı!

Hızlı teslimat ve e-ticaret platformu Getir, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli yatırım şirketi Mubadala’ya devrediliyor. Rekabet Kurumu, Mubadala’nın devir başvurusunu onayladı.

Days
Hours
Minutes
Seconds