Ara
Close this search box.

Amazon, büyük giyim perakendecilerini geride bıraktı

Amazon
Amazon

Çok uluslu finansal hizmetler şirketi Wells Fargo’nun son verilerine göre, üçüncü taraf satıcılar da dahil olmak üzere Amazon, ABD’deki giyim ve ayakkabı satışlarını 2020 yılında yüzde 15 artırdı. Şirket, buna göre satışların yaklaşık 41 milyar dolara ulaştığını tahmin ediyor.

Amazon’da giyim ve ayakkabı satışları 45 milyar doları aşacak

Wells Fargo’nun verilerine göre, yüzde 15’lik artış “mütevazı bir artış” olarak görülüyor. Ancak genel giyim talebinin pandemi tarafından bastırıldığı ve Amazon’un müşterilerinin daha çok temel ürünlere ve/veya yeni keşfedilen çalışmalara hitap eden ürünlere odaklandığı ortaya çıkıyor. Yine de bu artışla birlikte Amazon’da satılan giyim ürünleri hatırı sayılır bir pazar payı oluşturuyor. Rakamlar, tam olarak, ABD’de satılan tüm giyim ürünlerinin yüzde 11 ila yüzde 12’sine ve online satılan tüm giyim ürünlerinin yüzde 34 ila yüzde 35’ine tekabül ediyor.

Wells Fargo’ya göre, Amerika’da sadece altı şirket 10 milyar dolar veya daha fazla “softline” yani yastık ve yorgan gibi yumuşak dokulu ürünler satıyor. Bu şirketler ise, TJ Maxx Macy’s, Target, Kohl’s, Gap ve Ross Stores olarak öne çıkıyor. Walmart ise, Amerikalı moda tasarımcısı Brandon Maxwell’i iki markanın yaratıcı direktörü olarak bünyesine kattı.

Wells Fargo, Amazon’da giyim ve ayakkabı satışlarının 2021 yılında 45 milyar doları aşacağını tahmin ediyor. Bu rakam, yüzde 10’luk kazanca tekabül ediyor. Koronavirüs aşısının yaygınlaşması ile müşterilerin yeniden fiziksel mağazalarda alışveriş yapmaya başlayacağı düşünüldüğünde yüzde 10’luk kazanç hiç de azımsanacak bir miktar değil! Öte yandan, Wells Fargo, e-ticaret pazaryerlerinde 2021 yılında online giyim ve ayakkabı satışlarının sabit kalacağını öngörüyor. Ancak bu yine de satışları Covid-19 öncesi seviyelerin üzerine çıkaracak.

Amazon satıcılarının yüzde 13’ü giyim, takı ve ayakkabı kategorisinde satış yapıyor

Ike Boruchow liderliğindeki Wells Fargo analistleri, geleneksel perakendecilerin salgın sırasında güçlü bir mücadele ortaya koyduklarını; ancak tüm çabalarına rağmen müşterilerin e-ticaret yoluyla alışveriş yapma sürecinin hız kazandığını belirtiyor. Bu süreçten en çok kârda çıkan pazaryerinin ise Amazon olduğunu vurguluyorlar.

Raporda, Amazon’un Amerika’daki gıda pazarı hariç tüm kategorilerdeki brüt ürün hacminin geçen yıl, bir önceki yıla göre 9 milyar dolar artışla 290 milyar dolar olduğu belirtiliyor. Wells Fargo, bazı markaların şirketin erişiminden yararlanmak için Amazon ile ortaklık kurduğunu da belirtiyor. Analistlere göre birçok satıcı, sitede kapsamlı bir marka sunumu oluşturmak için Amazon ile ortaklık kuruyor ve mevcut kanallarla rekabet avantajlarını en üst düzeye çıkarmaya çalışıyor. Amazon ile ortaklık kuran markaların başında Calvin Klein ve Amazon için Simple Joys markasını yaratan Carter’s geliyor. Söz konusu ortaklıklar da Amazon hisselerinin geçen yılki yüzde 71’lik artışına katkı sunan faktörlerden biri olarak göze çarpıyor.

Giyim, takı ve ayakkabı kategorilerinde satış yapan üçüncü taraf satıcı sayısında ise geçtiğimiz yıllara göre bir artış yaşandığı görülüyor. İstatistiklere göre, Amazon satıcılarının yüzde 13’ü giyim, takı ve ayakkabı kategorisinde satış yapıyor. Bu da giyim, takı ve ayakkabı kategorisini üçüncü taraf satıcılar için 28 kategori arasında en popüler 11. Amazon ürün kategorisi yapıyor. Pandemi süreci ile birlikte FBA (Fulfillment by Amazon – Amazon tarafından yerine getirilme) satışlarda stoklar için ASIN başına getirilen 200 ürün sınırı dikkate alındığında; giyim, takı ve ayakkabı kategorisinde artışın ne denli büyük bir yükseliş ifade ettiği daha iyi anlaşılabilir!

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Mubadala Getir
Markalar

Getir’in Mubadala’ya devri onaylandı!

Hızlı teslimat ve e-ticaret platformu Getir, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli yatırım şirketi Mubadala’ya devrediliyor. Rekabet Kurumu, Mubadala’nın devir başvurusunu onayladı.

Days
Hours
Minutes
Seconds