Ara
Close this search box.

Alibaba’ya Çin hükümetinden rekor ceza

Alibaba

Çinli yetkililer, 2020 Kasım ayında internet ekonomisi ile ilgili antitröst (tekelcilik) soruşturmaları başlatacaklarını duyurmuştu. Çin Devlet Piyasa Düzenleme İdaresi (SAMR), bunun sonucunda aralık ayı sonunda Alibaba’ya antitröst soruşturması açtı. Bu soruşturma, Alibaba’ya bağlı kurum olan Ant Group’ın halka arz hisselerinin iptal edilmesinden sonra açıldı.

SAMR tarafından yapılan açıklamada, Alibaba’nın 2015 yılından bu yana Çinli satıcıları tek bir e-ticaret platformunda satış yapmaya zorladığını ileri sürdü. Yapılan açıklamada, Alibaba’nın pazar hakimiyetini kötüye kullandığı; bu sebeple satıcıların istedikleri platformda satış yapmalarının engellendiği vurgulandı.

Alibaba, yeni düzenlemelere uyacaklarını duyurdu

2020 yılının sonlarından bu yana Tencent ve Alibaba da dahil olmak üzere birçok farklı e-ticaret platformu tekelcilik yaptığı gerekçesiyle para cezasına çarptırıldı. Bu cezalar, yetersiz meblağları nedeniyle bir nevi sembolikti. Şöyle ki; bu dev şirketler pazar yoğunluğundan dolayı işlerini hala aynı seviyede yürütüyordu. Antitröst uygulamaları sonucunda hiçbir şirket tamamıyla kapanmadı ve bu platform kullanıcıları hala aynı engellerle karşılaşmaya devam ediyordu.

Fakat son uygulanan cezalardan yola çıkarak bu uygulamaların daha da ciddileştiği sonucuna varılabilir. Örnek vermek gerekirse; Alibaba’ya “tekelcilik” yaptığı gerekçesiyle verilen yaklaşık 2,75 milyar dolarlık para cezası, şirketin 2019 yılında elde ettiği gelirin yüzde 4’üne denk geliyor.

Alibaba, yaptığı açıklamada, SAMR tarafından verilen cezanın şirkete ulaştığını ve bu cezayı dürüstlükle kabul ettiklerini duyurdu. Şirket, bundan sonra yeni düzenlemelere uyacaklarını; topluma karşı olan sorumluluklarıyla yasalara uygun bir şekilde faaliyet göstereceklerini ifade etti. E-ticaret devi, ayrıca, inovasyon yoluyla büyümeye devam edeceklerini de vurguladı.

Alibaba, WeChat ile yeni bir ortaklığa hazırlanıyor

Öte yandan, teknoloji şirketleri arasındaki engeller de kalkıyor. Alibaba yöneticisi Wang Hai, Alibaba’nın WeChat’ın mini program platformunda yer alması için başvuru yaptığını doğruladı. Alibaba hizmetleri, Tencent’in üçüncü taraf hizmeti veren “lite” sürümünde yer almıyor. Ayrıca, WeChat’ın Alibaba ödeme yöntemlerinde yer almaması da önemli bir eksiklik olarak göze çarpıyor. Bu ortaklığın başlaması, hem iki şirket için hem de kullanıcılar için büyük rahatlık sağlayacak.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds