Ara
Close this search box.

Mastercard raporu: 2020’de perakende e-ticaret harcamaları 900 milyar doları aştı

Mastercard
Mastercard

Dünya genelinde pandemi kısıtlamalarının yavaş yavaş kalkması ile insanlar yeninden restoranlara ve fiziksel mağazalara gitmeye başladı. Mastercard Ekonomi Enstitüsü’nün hazırladığı rapor, insanların günlük market ihtiyaçları için yine e-ticaret kanallarını kullanacaklarını gösteriyor. Covid-19 salgını sırasında kazanılan bu alışveriş alışkanlığı salgın sona erdiğinde de devam edecek gibi görünüyor.

Dünya genelinde Covid-19 salgını nedeniyle insanların evlerinde kalması perakende sektöründe online satışların artmasına neden oldu. Bu süre zarfında perakende için harcanan her 5 doların yaklaşık 1 dolarını e-ticaret oluşturdu. Bu oran, 2019 yılında 7’ye 1 olarak gerçekleşmişti.

Fiziksel mağazaların açılması e-ticaret satışlarını düşürecek

Mastercard Ekonomisti Bricklin Dwyer, 900 milyar dolarlık ek dijital harcamaların yaklaşık yüzde 20 ila yüzde 30′unun 2021 yılında ve önümüzdeki birkaç yıl içinde devam edeceğini ifade etti. Bununla birlikte, uzun vadeli e-ticaret gelirlerinin eşit oranda olmayacağı tahmin ediliyor. E-ticaret gelirleri, perakendecinin ne sattığına, iş modellerini nasıl oluşturduğuna ve tüketici alışkanlıklarına göre belirlenecek.  Tüketicilerin fiziksel mağazalara geri dönüşü, e-ticaret satışlarının düşmesine neden olacak. Elektronik ürün kategorisinin ise, online satışların büyük bir kısmını oluşturması bekleniyor.

Rapora göre, bakkal ve indirim mağazaları, e-ticaret pazarındaki etkisini sürdürmeye devam edecek. Ek olarak, bakkal ve marketler online satış gelirlerini yüzde 70 – 80 oranında koruyacak. İndirim mağazalarının ise, e-ticaret satışlarını yüzde 50 oranında koruması bekleniyor.

Mastercard raporuna göre market harcamalarının yüzde 10’u e-ticaret üzerinden yapıldı

E-ticaret, pandemiden önce her iki sektör için de toplam satışlarının tek haneli payını oluşturuyordu. Mastercard Ekonomi Enstitüsü, giyim, spor ve oyuncak mağazalarının salgın sırasında yükselişe geçtiğini; ancak bu dönemdeki satışların yalnızca yüzde 20 oranında korunduğunu belirtti.

Mastercard’a göre, elektronik mağazalar ve bonmarşeler (içinde her türlü giyim, süs eşyası oyuncak vb. satılan büyük mağaza), pandemiden önce en yüksek online satış penetrasyonunu oluşturuyordu.  Elektronik ürünler yüzde 60; bonmarşelerde satılan ürünler ise yüzde 50 oranında e-ticaret kanalları aracılığıyla gerçekleşti. İki sektörün de e-ticaret satışlarını yüzde 20 ve 30 oranında koruması bekleniyor.

Dwyer, tüketiciler ne kadar da online alışveriş yapsa da, bakkalların farklı sorunlarla karşılaştığını vurguladı. Dwyer, genel market harcamalarının sadece yüzde 10’nun e-ticaret kanalları aracılığıyla yapıldığını söyledi. Dwyer, şu ifadeleri kullandı: “Online alışveriş yaptığınızda, ürünlerinizi seçmeniz için başka birine güvenmeniz gerekiyor. Aynı şekilde, ürünlerinizi doğru bir şekilde teslim etmesi için başka bir insana güven duymanız lazım. Bunlar, aşmakta olduğumuz engellerden sadece bazıları.”

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds