Ara
Close this search box.

Walmart, Amazon’a meydan okuyor

Walmart
Walmart

Dijital satışlarda salgın kaynaklı bir artışla cesaretlenen Walmart, Amazon’un e-ticaret arenasındaki hakimiyetine meydan okumaya karar verdi. Walmart, muhtemelen mali kaynakları ve lojistik gücü ile Amazon’a rakip olabilecek olan tek perakendeci.

Amazon satıcıları Walmart’a geçiş yapmayı düşünüyor mu?

Amazon satıcıları için geliştirilmiş bir uygulama olan Jungle Scout tarafından yapılan bir ankete göre, Amazon satıcılarının yüzde 39’u bu yıl Walmart’ı düşünüyor. Bu satıcıların yüzde 54’ünü ise, Amazon’da 10’dan fazla aktif ürün listesine sahip satıcılar oluşturuyor. Söz konusu satıcıların Amazon’dan ayrılmayı düşünmesinin en büyük iki sebebinin, Amazon’un tatmin edici bir açıklama yapmadan birçok satıcının hesabını askıya alması ve yapılan itirazlara dönüşlerin çok geç yapılması olduğu söyleniyor.

Anket, Walmart ile ilgilenen satıcıların ev ve mutfak, oyuncaklar ve oyunlar ve spor ve dış mekan gibi en çok satan Amazon kategorilerindeki ürünleri listeleme eğiliminde olduğunu gösteriyor. Walmart ve Amazon’un genel müşteri tabanın benzer olması, söz konusu kategorilere yönelik eğilimin hiç de şaşırtıcı olmadığını gösteriyor.

Walmart aylık ücret almıyor

Walmart, satıcılardan aylık ücret almazken, Amazon profesyonel hesaplarının maliyeti aylık 39,99 ABD dolarıdır. Walmart, satıcılardan satış başına sabit bir tavsiye ücreti (genellikle ürünün satış fiyatının yüzde 15’i) ve geçen yıl başlatılan “Walmart Fulfillment Services” (Walmart Yerine Getirme Hizmetleri) kullanırlarsa ek ücretler alıyor. Walmart, sipariş karşılama ücreti yapısını duyurmazken, depolama ve yerine getirme ücretlerinin yalnızca ürünün ağırlığına ve boyutlarına bağlı olduğunu belirtiyor.

Walmart’ın tüm olumlu yönlerine karşın, Amazon’da bir hesap oluşturmak hala daha kolay. Birkaç gün içinde herkes kaydolabilir ve bir ürünü listeleyebilir. Bunun aksine, Walmart pazarı, potansiyel bir satıcının başvurmasını ve incelenmesini gerektirir. Walmart, nitelikleri karşılayanlara bir davetiye gönderir. Satıcıların bir ABD vergi kimlik numarasına sahip olması da gerekir.

Walmart’ın stratejisi

Marketplace Pulse’a göre, Walmart’ın şu anda yaklaşık 80 bin pazaryeri satıcısı var. Bu, Amazon’un 1,9 milyonu aktif olmak üzere toplam 9,8 milyon satıcısına kıyasla çok küçük bir sayı. Walmart, olabildiğince hızlı büyümek istiyor. Şubat ayında Walmart, bir e-ticaret platformu olan BigCommerce ile ortaklık kurduğunu duyurdu.

Walmart yeni satıcıları çekmek için külfetli olarak eleştirilen işe alım sürecini de basitleştiriyor. Walmart, 31 Mart’a kadar platforma katılan ve 1 Mayıs’a kadar yayına giren tüm tüccarlara satış komisyonlarında 30 günlük bir feragat sağlayan ‘Yeni Satıcı Birikimleri’ adlı sınırlı süreli bir teklif de sunuyor.

Walmart geçtiğimiz günlerde pazarını yabancı satıcılara açtığını duyurdu. Daha önce, yalnızca ABD’de ikameti olan satıcılar Walmart’ta satış yapabiliyordu. Yabancı satıcılar, Walmart’ın küresel güven ve güvenlik ekibi tarafından incelenecek. Walmart, ABD’de popüler olan ve düşük-orta fiyatlı ürünler sunan Çinli perakendecilerle üreticileri özellikle hedefliyor. Çünkü salgın nedeniyle ABD’de e-ticaretteki artış, ülkeyi Çinli satıcılar için çekici bir yer haline getirdi.

Walmart’ın avantajları

Walmart, 4 bin 756 perakende ABD mağazasına sahiptir. Söz konusu mağazalar, mağaza içi teslim alma ve müşteri iadeleri için kullanılabilirler. Buna karşılık, Amazon’un Whole Foods zincirinde yalnızca 500 ABD mağazası var.

Walmart, 3 bine yakın konumda bulunan ve ABD nüfusunun yüzde 70’ine ulaşan iki saatlik ekspres teslimat hizmetine hak kazanmak için minimum 35 dolarlık sipariş şartını kaldırdı. İki saatlik hizmet tipik olarak 7,95 ila 9,95 ABD doları arasında değişen standart bir teslimat ücretine ek olarak 10 ABD dolarıdır.

Bununla birlikte, Walmart, tüketicilerin Walmart Plus’a abone olmaları halinde; teslimat ücretinin tamamından feragat ediyor. Bu da yıllık 98 dolar veya aylık 12.95 dolar.. Walmart Plus, Amazon Prime’ın rakibi. Walmart, video ve müzik sunmasa da, Walmart ve Murphy benzin istasyonlarında galon başına beş sentlik bir yakıt indirimi ve Sam’s Club benzin istasyonlarında üye fiyatlandırması sağlıyor Her şeye rağmen Walmart, Amazon’u yakalamaktan çok uzak. Ancak önemli ilerleme kaydetti. Giderek artan çevrimiçi ürün ve hizmet yelpazesiyle Walmart’ın, Amazon’un hakimiyetine meydan okuyabilecek bir noktaya geldiğini söylemek yanlış olmaz!

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds