Türkiye’nin e-ticaret girişimleri arasında öne çıkan online market mobil uygulaması Getir, 300 milyon dolar değerinde yeni bir yatırım aldığını duyurdu. Getir’in yeni yatırımı Sequoia Capital ve Tiger Global tarafından sağlandı. Online marker uygulamasının toplam değerlemesi ise 2,6 milyar dolar oldu.
E-ticaret girişimleri yatırımları
Getir’in yeni yatırım duyurusundan 1 gün sonra Alman startup şirketi Gorillas, 290 milyon dolar değerinde yeni bir yatırım aldığını açıkladı. Finlandiya şirketi Wolt da, 530 milyon değerinde yeni bir yatırım aldığını duyurmuştur. Wolt, bu yatırım ile birlikte şirket değerlemesini açıklamazken, toplam yatırımın ise 856 milyon dolar olduğu belirtildi. E-ticaret girişimleri Getir ve Gorillas ilk başlarda bakkaliye; Wolt ise, paket servislere odaklanmıştı. Bu üç şirketin iş alanlarını genişletme planları başarılı oldu ve online tüketicilerin günlük market ihtiyaçlarını mümkün olduğunca cevap verebiliyorlar.
“Teslimatlar 30 dakika içinde gerçekleşecek”
Wolt’un yatırım turu; Airbnb, Uber, Alibaba ve Zoom’a da yatırım yapan ICONIQ Capital tarafından yönetildi. Tiger Global, DST, KKR, Prosus, EQT Growth ve Coatue yeni yatırımcılar olarak yatırım turuna katıldı. Mevcut yatırımcılar olan 83North, Highland Europe, Goldman Sachs Growth Equity, EQT Ventures ve Vintage Investment Partners da yatırım turunda yer aldı. Wolt’un kurucusu Miki Kuusi, bir sonraki e-ticaret dalgasında teslimatların maksimum 30 dakika içinde gerçekleşeceğini ifade ederek, “Restoranlardan başlayarak tüm pazarlarımızda bunu geliştireceğiz. Şu an odaklandığımız nokta budur.” dedi.
“Market alışveriş sürecini basitleştiriyoruz”
E-ticaret girişimleri arasında öne çıkan Gorillas’ın yatırım turu ise; DST, Coatue ve Çin teknoloji devi Tancent tarafından yönetildi. Food Labs, Greenoaks ve Atlantic Food Labs, yatırımcılar arasında kendilerine yer buldu. Gorillas CEO’su ve kurucusu Kagan Sümer, perakende market sektörünün yeni ve daha hızlı teknoloji çözümlerini uygulamakta zorluk yaşadığını kaydederek, şu ifadeleri kullandı; “Bizim hedefimiz, bu pazarda oyun kurallarını değiştirmek. Kullanıcılarımıza taze ve sağlıklı gıdaları anında ulaştırıyoruz. Market alışveriş sürecini basitleştiriyoruz. Müşterilerimizin ihtiyaçlarına odaklanıyoruz. Ekibimizle, topluluğumuzla, yatırımcılarımızla ve ortaklarlarımızla beraber çalışarak, teslimatları en hızlı şekilde gerçekleştirmek için bir altyapı oluşturuyoruz.”
Amazon, bakkaliye ve paket teslimatlarına yeni yatırımlar yaptı
Dünyadaki e-ticaret girişimleri pazarda rekabeti kızıştırırken, e-ticaret devi Amazon da bu e-ticaret girişimlerine kayıtsız kalmıyor! Amazon, ABD ve diğer birçok ülkede büyümüş olsa da Avrupa’nın bazı bölgelerine ve Asya’nın geniş kesimlerine yeteri kadar ulaşamadı. Dünya genelinde Amazon’un sadece 17 ülkede mağazası bulunuyor.
Amazon, 2020 Ekim ayında İsveç’te “Amazon.se” alan adıyla İskandinav pazarında ilk online mağazasını açtı. Ancak bu mağazanın ne Norveç ne de Finlandiya’da bir eşdeğeri bulunmuyor. Norveç ve Finlandiya’daki müşterilerin İsveç’teki online mağazayı kullanması gerekiyor.
Amazon, yemek teslimatı ile çok da tanınmıyor. Şirket, buna rağmen hem bakkaliye hem de paket servis teslimatlarına yeni yatırım yaptı. Amazon, platformunda “Whole Foods” gibi süpermarketlerden ve İngiltere’deki “Morrisons and Booths” adlı bir restorandan yiyecek satıyor. E-ticaret devinin “Amazon Restaurants” adında özel bir paket servisi olan restoran uygulaması vardı. Ancak Amazon, zorlu rekabetten dolayı hizmeti durdurma kararı aldı. Amazon, İngiliz startup’larından Deliveroo’ya yatırım yaptığını duyurmuştu. Deliveroo, Covid-19 salgını sırasında paket servis teslimatına başladı.
Türkiye’de startup yatırımları yüzde 35 arttı
Öte yandan, 2020 yılında Türkiye’de e-ticaret girişimlerinin de yer aldığı startuplara yapılan yatırımlar bir önceki yıla göre yüzde 35 artarak 143 milyon dolar işlem hacmine ulaştı. KPMG Türkiye tarafından hazırlanan “Türkiye Startup Yatırımları Raporu”na göre, Türkiye girişim ekosistemi tarihi bir rekora imza attı. Startup’ların hisse satışları da dahil edildiğinde ise 2020 yılında toplam işlem hacmi 2,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.
Türkiye’de, VC yatırımcıları ve melek yatırımcılar tarafından 155 startup’a toplam 143 milyon dolarlık yatırım yapıldı. Bu girişimler arasında en çok yatırım alan dikeyler; yazılım, finans, sağlık ve yapay zeka teknolojileri oldu. Ayrıca, Türkiye, pandemi döneminde ilk unicorn’unu çıkararak zor zamanlarda bile başarılara imza atabileceğini kanıtlamış oldu.
Rapora göre; e-ticaret girişimleri arasında öne çıkan online market uygulaması Getir, Ocak 2020’de tamamladığı yatırım turu ile 25 milyon doları Silikon Vadisi yatırımcısı Michael Moritz’den olmak üzere toplam 38 milyon dolarlık yatırım topladı. 212’nin portföy şirketlerinden Insider, 2020’de Sequoia Capital, Riverwood Capital, Endeavor Catalyst ve Wamda Capital’den almış olduğu 32 milyon dolarlık yatırım ile hem tüm girişimler içerisinde öne çıktı; hem de SaaS (hizmet olarak yazılım) sektöründeki toplam yatırım tutarının büyük çoğunluğunu oluşturdu. ABD’de en çok indirilen 10 meditasyon uygulamasından biri olmayı başaran sağlık teknolojisi girişimi Meditopia, 60 milyon dolarlık değerleme ile kurumsal ve bireysel yatırımcılardan toplam 15 milyon dolarlık yatırım aldı.