Ara
Close this search box.

Walmart, pazaryerini global satıcılara açtı

Walmart
Walmart

Walmart, kendi pazaryerindeki satıcıların ABD’de nüfusa kayıtlı olmasını gerektiren kuralları kaldırdı ve pazaryerini dünyaya açtı. Bu hamle ile Walmart hem Çin’in üretim avantajlarından yararlanmayı hem de e-ticaret açığını kapatmayı hedefliyor.

Dünyanın en büyük perakendecisi, bu ay pazaryerini bir ABD adresine veya işletme vergi kimlik numarasına ihtiyaç duymayan yabancı satıcılara açmaya başladı. Satıcılar, yanlış ürün listelenmesini önlemek için hem yerel Walmart şubeleri hem de Walmart’ın küresel güvenlik ekibi tarafından dikkatli bir şekilde incelenecek. Yeni satıcıların Walmart’ın toplam satıcı sayısının ufak bir bölümüne denk gelmesi bekleniyor. Şirketin satıcılarının büyük çoğunluğu, eskisi gibi ABD’li satıcılardan oluşacak.

“Pazaryeri girişimi perakendeciler için büyük bir fırsat”

Walmart, tedarikçilerin ürünlerini şirketin web sitesi aracılığıyla sunabileceği pazaryerini, sipariş karşılama hizmetlerini ve reklam hizmetlerinin kapsamını genişletmek istiyor. Perakendeciler için pazaryerleri cazip bir çözüm olarak göze çarpıyor; çünkü depolama maliyetlerini büyük ölçüde kısarak yüksek gelir sağlayabiliyorlar.

Walmart, geçtiğimiz yıl satıcılar için depo ve kargolama hizmetleri sunmaya başladı. Bilindiği üzere, Amazon bu hizmetlerini 15 yıl önce başlatmıştı. Satıcılar ayrıca, şirketin yeni servislerinden biri olan Walmart Connect medya platformu aracılığıyla reklam faaliyetlerini gerçekleştirebilecekler.

Walmart CEO’su Doug McMillon, Walmart’ın pazaryeri girişiminin perakendeciler için “büyük bir fırsat” olduğunu söyledi. McMillon, ayrıca, şubat ayında yatırımcılara yaptığı açıklamada, Walmart’ın depo ve kargolama gibi yeni hizmetlerini genişletmek için “daha büyük bir adım” atacağını söyledi.

Şirket tarafından yapılan açıklamada, “Dünya çapında birçok saygın şirketle güçlü ilişkilerimiz var ve sektördeki en katı satıcı gerekliliklerine sahibiz. Sonuç olarak, ABD pazarımızı, müşteri güvenine olan bağlılığımızı paylaşan sınırlı sayıda uluslararası şirkete açıyoruz.” denildi.

Çinli satıcıların pazarı domine etmesi bekleniyor

Bununla birlikte, yabancı satıcılara kapıları açmanın da bazı riskleri var. Walmart’ın pazaryeri, aynı Amazon gibi, konfederasyon bayrakları gibi saldırgan öğeler taşıdığı için yıllar boyunca eleştirilere maruz kaldı. Birkaç yıl önce Walmart, kalite standartlarını karşılayamayan yaklaşık 20 milyon ürünü pazaryerinden çıkartmıştı. Amazon’un pazaryeri, çevrimiçi kayıt sürecinden geçen hemen hemen herkese açık olsa da, Walmart pazaryerine girmek, yalnızca davet ile mümkün oluyor. Walmart, bu nedenle satıcıları kontrol altında tutabileceğine inanıyor. Walmart, erişimini genişletmek için geçen yıl Shopify Inc. ve BigCommerce Inc. ile de anlaşmalar yapmıştı.

Çinli üreticiler için ABD pazarları, Amerikalı müşterilere ulaşmanın popüler bir yolu haline geldi. Amazon pazaryerlerini takip eden araştırma firması Marketplace Pulse’a göre, ABD’deki tüketicilere yapılan tüm Amazon pazar satışlarının yaklaşık yüzde 40’ı Çinli satıcılardan geliyor. Ocak ayında, Çinli satıcılar yeni Amazon pazarı satıcılarının yüzde 75’ini oluşturmaktaydı. Walmart’ın da muhtemelen benzer bir oran göreceği düşünülüyor.

Marketplace Pulse’un kurucusu ve CEO’su Juozas Kaziukenas, “Bu, Walmart’a daha fazla seçim şansı verebilir ve Amazon’un en çok satanlar listelerine hâkim olan ürünleri daha uygun fiyatlara satmasına önayak olabilir. Bir yatırımcı için bu haber olumlu bir gelişmedir.” dedi. Walmart’ın bu hamlesi, daha önce Çinli e-ticaret haber platformu Ebrun.com tarafından öne sürülmüştü; ancak Çin dışında böyle bir iddia yoktu.

Walmart, kaç satıcısı olduğunu açıklamadı

Araştırma firması eMarketer’a göre, bu yıl Amazon üzerinden 532 milyar dolarlık küresel alışveriş miktarı bekleniyor ve bu ticaretin yüzde 60’tan fazlasının üçüncü taraf satıcılar ile gerçekleşeceği bekleniyor. Amazon, her işlem için genellikle yüzde 15’e tekabül eden bir komisyon ve ayrıca depolama, paketleme ve teslimat için ek ücretler alıyor. Amazon, ayrıca satıcılardan pazaryerine reklam vermeleri için de bazı ücretler alıyor. EMarketer’a göre, Amazon’un reklamcılık işletmesi bu yıl yüzde 30 büyüyerek 23 milyar dolara ulaşacak.

Walmart, kaç pazar satıcısına sahip olduğunu açıklamadı; ancak Marketplace Pulse firması bu rakamın yaklaşık 80 bin olacağını tahmin ediyor. Walmart, pazaryerinde 80 milyondan fazla benzersiz ürün bulunduruyor. Yeni satıcıların tümünün Çin merkezli olması beklenmiyor. Aynı zamanda şirket, pazaryerini uluslararası satıcılara açarken, aynı zamanda kendi reyonlarında daha fazla ABD yapımı ürünü stoklamak için de çalışmalar yürütmekte. Bu stratejik hamlelerin işe yarayıp yaramayacağını ise zaman gösterecek.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Mubadala Getir
Markalar

Getir’in Mubadala’ya devri onaylandı!

Hızlı teslimat ve e-ticaret platformu Getir, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli yatırım şirketi Mubadala’ya devrediliyor. Rekabet Kurumu, Mubadala’nın devir başvurusunu onayladı.

Days
Hours
Minutes
Seconds