Ara
Close this search box.

E-ticaret ekosistemini önümüzdeki yıllarda neler bekliyor?

e-ticaret
e-ticaret

E-ticaret pazarında başarılı olmak istiyorsanız, yenilikleri takip etmeniz ve onlara ayak uydurmanız gerekiyor. Bunu yapmadığınız takdirde, başarı oranınız düşecektir. 2021 ve önümüzdeki yıllarda e-ticaret alanında beklenen yeni trendlere göz atalım.

Mobil uygulamalar

Akıllı telefonlar, taşıma ve kullanım rahatlığı nedeniyle bilgisayarları geride bıraktı. Bunun sonucu olarak mobil uygulamalar da yükselişe geçti. Mobil dünyaya adapte olan e-ticaret mağazalarının satışları her geçen gün arttı. E-ticaret mobil uygulamalarının en az 5 yıl pazarı domine etmeye devam etmesi bekleniyor.

Sesli asistanlar

ABD nüfusunun yüzde 75’inin 2025 yılına kadar akıllı hoparlörlere sahip olacağı tahmin ediliyor. Sesli asistanlar, bazı kullanıcılar için hala kapalı kutu gibi gözükse de, Alexa, Siri ve Amazon Echo yavaş yavaş birçok yaşamın günlük bir parçası haline geliyor. Bu sebeple e-ticaret mağazalarının sesli arama için optimize edilmesi gerekiyor. Müşteriler, sesli arama komutları sayesinde sitenizde daha çok zaman geçirecek ve alışverişe teşvik edecektir. Akıllı hoparlörlere yapılacak yatırım uzun vadeli bir yatırım olacaktır. Hedef pazar sesli komutları kullanıyorsa bu fırsatı kaçırmamak gerekir!

Kişiselleştirme

Müşteriler her zaman kendini özel hissetmek ister. Dolayısıyla, tüketiciler için özel hazırlanmış teklifler çok önemlidir. Yapay zekanın yükselişiyle birlikte e-ticaret, büyük ölçüde veriye dayalı kişiselleştirmeye dayanıyor. Tüketicilerin online alışveriş davranışları hakkında verilere sahip olmak, günümüz dünyasında kritik bir önem taşıyor. Müşterilere özel reklamları ve teklifleri ne kadar uygularsanız o kadar başarılı olursunuz. Bunu doğru ve iyi bir şekilde uygulayan e-ticaret mağazaları hep başarılı oldu!

Sosyal e-ticaret

İnsanlar, Covid-19 pandemisi nedeniyle evlerinde kaldığı için sosyal medya ve e-ticareti daha çok kullanmaya başladı. Sosyal medya platformları mini arama motorlarıdır. E-ticaret kullanıcıların yüzde 55’i sosyal medya gönderilerini kullanarak alışveriş yapmaktadır.

Yeni nesil ödeme sistemleri

Müşteriler, Paypal ve Stripe gibi platformlara güvenmezken, kredi ve banka kartı kullanarak alışverişlerini tamamlıyordu. Bugün, kripto para biriminden banka havalesine kadar online alışveriş yapmanın yüzlerce yolu bulunuyor. Müşteriler her geçen gün farklı ödeme sistemlerini keşfediyor. Sadece 1-2 ödeme sistemi kullanmanız, e-ticaret mağazanızı ciddi bir trafikten mahrum edecektir. Mağazanızı büyütmek istiyorsanız, farklı ödeme sistemlerinizi sitenize entegre etmeniz gerekiyor. Ancak bunu yapmadan önce, ödeme sistemlerinin güvenirliğini iyice araştırın. Veri depolama alanınız saldırıya uğrarsa, bunların bir önemi kalmayacaktır.

Dinamik fiyatlandırma

E-ticaret pazarında rekabetçi kalabilmeniz için gerektiğinde fiyatlarınızı ayarlayabilmeniz ve bunu yapabilmeniz için rakiplerinizin fiyatlarını takip etmeniz gerekiyor. Amazon’u bir pazar yeri olarak kullanıyorsanız Aura gibi araçlar size bu konuda yardımcı olacaktır. Öte yandan, Shopify kullanıyorsanız, Shopify sizin belirlediğiniz fiyatları otomatik olarak takip edecektir. Ayrıca, fiyatlarda bir değişiklik yapılması gerektiğinde sizi uyaracak, bu da sizin dinamik fiyatlandırmayı iyice benimsemenizi sağlayacaktır.

Sipariş, satın alma ve envanter otomasyonu

E-ticaret dünyasında otomatikleşmek, sizi rakiplerinizden ayıracaktır. Otomatikleştirmeniz gereken temel süreçlerden biri siparişlerinizin, satın alımlarınızın ve envanterinizin yönetimidir. Bu, siparişlerinizi ve envanterinizi göz önünde bulunduran ve sizi her önemli değişikliğe karşı uyaran bir araçla kolayca yapılabilir. Bu araçlar, verdiğiniz görevleri eksiksiz bir şekilde yaparken, iş gücünüzü ve enerjinizi daha farklı alanlarda kullanabileceksiniz.

B2B pazarlama

İşletmeden işletmeye yani B2B e-ticaret pazarının 2021’de 1,1 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Online mağazaların ünlenmesiyle birlikte B2B’nin önemi daha da arttı. E-ticaret dünyasında B2B ortamında çalışmak, B2C’den daha farklıdır. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, Y kuşağının B2B pazarına girmesidir. Y kuşağı, bu pazarlamanın anahtarını elinde bulunduruyor. Bunun haricinde, Z kuşağının da bu pazara çok aktif bir şekilde girdiğini de unutmamanız gerekiyor. Kullanıcılarınıza daha basit çözümler ve daha iyi kullanıcı deneyimi sunun. Olaya bu açıdan yaklaşmak, tüm bilgileri sağlama açısından çok önemlidir. Bütün bu e-ticaret trendlerini takip etmek zor olabilir. Ancak, hedef kitlenize doğru bir şekilde yaklaşırsanız, gelecek yıllarda mağazanız daha iyi bir seviyeye gelecektir.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds