Ara
Close this search box.

ROI Nedir? ROI Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır?

ROI
ROI

ROI ya da yatırım getirisi, her yatırımda karşılaşılan bir performans ölçüsüdür. Son yıllarda farklı sektörlerdeki dijitalleşmeye paralel olarak e-ticaret ekosisteminde de ROI ölçümlemeleri kullanılıyor.Bu formülü kullanarak herhangi bir yatırımın değerlendirmesi, başka yatırımlarla karşılaştırılması yapılabilir. ROI kullanılarak, gelecekteki yatırımlarla ilgili tahminde bulunulabilir. Peki, ROI ne demek? ROI nasıl hesaplanır? İşte cevapları…

ROI Nedir?

ROI, “Return on Investment” teriminin kısaltmasıdır. Türkçe, “yatırım geri dönüşü” ya da “yatırım getirisi” anlamındadır. ROI, bir yatırımın verimliliğini veya kârlılığını analiz eder. Aylık, yıllık ya da ayarlanabilir bazı dönemler içinde hesaplanır. Çok yönlülüğü ve basitliği nedeniyle popüler bir performans ölçümü olan ROI, genel olarak bir yatırımın kârını hesaplamak için kullanılır.

ROI Ölçümlemeleri Neden Önemlidir?

ROI nedir sorusuna cevap ararken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar var! ROI, her süreçte geri dönüşüm oranını bulmak için kullanılır. Yapılan her hamlenin getirisi analiz edilerek, birçok öngörüde bulunulabilir. Bu takip ve analiz edildiği sürece kâr oranı hem sabit ve dengede kalacak hem de uzun vadede bu oran daha da büyüyecektir. ROI formülünü kullanarak, ticaret veya yatırım ile ilgili önemli verilere ulaşabilirsiz. ROI hesabı yapmanız, yatırımların başarılı olması ve devamlılığını sağlaması açısından çok önemlidir.

ROI ölçümlemeleri yapılarak kârlı ve verimli kampanyalarla verimsiz kampanyalar kıyaslanabilir. Böylece verimsiz kampanyalardaki yatırımı geri çekebilir ve daha çok kâr getiren kampanyaya yatırım yapılabilir. Formül bu şekilde kullanıldığında kazanç da artacaktır. Bütçe ve sermaye kullanımı, ürün otomasyonu, satış kanalları ve şekli ve pazarlama stratejisi gibi yüksek önem arz eden öğelerin mevcut ve gelecekteki durumu ROI ile öngörülebilir.

Kısaca ifade etmek gerekirse; yatırım getirisi hesaplama ile nereden ve ne kadar kâr ettiğinizi öğrenmek mümkündür. Şirketin gelişimini takip edebilmek ve devamında yol haritası çizebilmek için ROI formülünden tam verim almak gerekir. Yapılan ölçümlerin doğru olması gerekiyor; çünkü hemen ardından yapılacak yatırımlar bundan etkileniyor.

ROI Nasıl Hesaplanır?

ROI ne demek sorusuna ek olarak ROI nasıl hesaplanır sorusu da akla geliyor! ROI hesaplama çok karmaşık değildir ve yorumlanması nispeten kolaydır. Bir yatırımın getirisi pozitif ise o yatırım muhtemelen fayda getirecektir. Ancak daha yüksek yatırım getirisine sahip başka fırsatlar varsa bu formül bunları bulmaya da yardımcı olur. Aynı şekilde bir yatırımın getirisi negatif ise o yatırımdan kaçınılmalıdır.

ROI hesaplama için bir yatırımın getirisini veya faydasını yatırımın maliyetine bölmek gerekiyor. Sonuç, yüzde veya oran olarak ifade edilir. Örneğin; 2017 yılında bir şirkete 1.000 lira yatırım yaptığınızı ve hisseleri bir yıl sonra toplam 1.200 liraya sattığınızı varsayalım. Bu yatırımın getirisini hesaplamak için net kârı (1.200 TL – 1.000 TL= 200 TL) yatırım maliyetine (1.000 TL) bölmek gerekiyor. Bu şartlar altında yatırımın yüzde 20 oranında faydalı olduğunu söyleyebiliriz.

Farz edelim ki başka bir yatırımda 5 yıl içinde yüzde 50’lik bir ROI oranı yakaladınız. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, yatırımların süresidir. İlk yatırım 1 yıllık bir yatırımdı ve getirisi yüzde 20’ydi. İkinci yatırım ise 5 yıllık bir yatırımdı ve getirisi yüzde 50’ydi, yıllık yüzde 10’a tekabül ediyordu. Dolayısıyla, ilk yatırım daha verimli ve daha kârlı oldu.

E-Ticaret Sürecinde ROI ve Önemi

Günümüzde e-ticaret ile uğraşan birçok şirket SEO veya reklam çalışmalarında bu formülü kullanıyor. Az önce söylediğimiz gibi şu anki trafiği ölçümleyebilmek, gelecekteki yatırım konusunda fikir verir. Google araçları sayesinde ROI hesaplamaları daha efektif şekilde kullanılabiliyor. Bu sebeple, e-ticaret ve sosyal medya platformları ortak strateji ile hareket edebiliyor. Bütçe kısıtlığının ve ekonomik dengelerin bozulduğu dönemde ROI formülünü kullanmak, girişimcilerin daha bilinçli bir şekilde yatırım yapmasına olanak sağlıyor. Yapılan yatırımın getirisini görmek, gelecekteki yatırım planlarını da biçimlendiriyor.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds