“Yeni Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu”, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bakan Pekcan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 12 Mart 2020 tarihinde yayımlanan Yeni Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu’nun, 1 yıllık geçiş sürecinin ardından bugün (12 Mart) itibarıyla yürürlüğe girdiğini açıkladı. Kanun kapsamında e-ticaret de piyasa denetimi ve gözetim altına alınıyor.
“Kanun ile ürünlerin piyasaya arz edilmesine ilişkin pek çok önemli yenilik getirilmiş olduk.” diyen Bakan Pekcan, şu ifadeleri kullandı; “İzlenebilirlik ile imalatçıdan satıcıya kadar tüm aktörlere bir ürünü kimden aldığını ve kime sattığını beyan etme zorunluluğu getirdik, uygunsuz ürünün asıl sorumlusunu bulma konusunda önemli bir adım attık. İzlenebilirlik kayıt dışılığın azaltılmasına da katkı sağlayacak.”
“E-ticareti de piyasa denetimi kapsamına aldık”
Pekcan, paylaşımlarına şöyle devam etti; “Geri çağırmayı zorunlu hale getirdik. E-ticareti de piyasa gözetimi ve denetimi kapsamına aldık ve ürün sorumluluğu tazminatını hayata geçirdik. Uygunsuz bir üründen kaynaklı zararlarda firma zarar görene tazminat ödemekle yükümlü kılındı. Kanun ile Türk malı imajını dış pazarlarda daha etkin kılmak üzere de bazı düzenlemeleri hayata geçirdik. Güvensiz veya tağşişe konu ürünün ihracını yasakladık, aykırı davranan firmalara müeyyide getirdik. Yürürlüğe giren yeni kanunumuzun hayırlı olmasını diliyorum.”
Kanunda e-ticaret ile ilgili maddeler ve cezalar
İlgili kanunda e-ticarete piyasa denetimi ile ilgili maddeler şunlar;
- İzlenebilirlik
MADDE 12 – (1) İktisadi işletmeciler, tedarik zincirinde yer alan bir önceki ve varsa bir sonraki iktisadi işletmecinin ismi, ticari unvanı veya markası ve irtibat bilgileri ile ürünün takibini kolaylaştıracak diğer bilgilerin kaydını düzenli bir şekilde tutar, ürünü piyasaya arz ettikleri veya piyasada bulundurmaya başladıkları tarihten itibaren en az on yıl boyunca muhafaza eder ve yetkili kuruluşun talebi halinde sunarlar.
(2) Birinci fıkrada belirtilen yükümlülükler; bir ürünü elektronik ortamda piyasaya arz eden veya bulunduranlar, başkalarına ait iktisadi ve ticari faaliyetlerin yapılmasına elektronik ticaret ortamını sağlayan aracı hizmet sağlayıcıları ile radyo ve televizyon gibi medya hizmet sağlayıcıları için de geçerlidir.
- Yetkili kuruluşun denetime ilişkin diğer yetkileri
MADDE 17 – (2) Piyasaya arz edilen veya piyasada bulundurulan uygun olmayan bir ürünün internet üzerinden tanıtımı ve satışının yapılması halinde yetkili kuruluş, aracı hizmet sağlayıcıya içeriğin çıkarılması için internet sayfalarındaki iletişim araçları, alan adı, IP adresi ve benzeri kaynaklarla elde edilen bilgiler üzerinden elektronik posta veya diğer iletişim araçları ile bildirimde bulunur. İçeriğin yirmi dört saat içerisinde aracı hizmet sağlayıcı tarafından çıkarılmaması halinde yetkili kuruluş uygun olmayan ürüne ilişkin içeriğe erişimin engellenmesine karar verir ve bu kararı uygulanmak üzere Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna bildirir. İnternet sitesinin doğrudan iktisadi işletmeciye ait olması durumunda aynı uygulama yapılır. Bu fıkra kapsamında verilen erişimin engellenmesi kararı içeriğe erişimin engellenmesi (URL vb.) yöntemiyle verilir.
- Cezalar
Öte yandan, e-ticarete piyasa denetimi getiren kanunun 12. maddesindeki e-ticaret ile ilgili bölümlere aykırı hareket edenlere 7 bin Türk lirasından 70 bin Türk lirasına kadar idari para cezası uygulanabilecek. Piyasa denetimi kapsamında 17’nci maddenin ikinci ve üçüncü fıkralarına aykırı hareket edenlere de 20 bin Türk lirasından 200 bin Türk lirasına kadar idari para cezası uygulanabilecek.