Ara
Close this search box.

Amazon Air, uçak filosunu genişletiyor

Amazon Air
Amazon Air

Amazon Air günde ortalama 140 uçuş gerçekleştiriyor. Filoya yeni uçaklar eklendikçe uçuş sayısının Haziran 2021 itibariyle 160’ın üzerine çıkacağı öngörülüyor. Amazon Air, bu seviyeye ulaşırsa Mayıs 2020 ila Haziran 2021 arasındaki 13 ayda uçuş sayısını iki katına çıkarmış olacak.

Amazon’un hava kargo gönderileri, şirketin bir ve iki günlük teslimat hedeflerini gerçekleştirmek için kritik bir role sahip. Şirket, Ohio’daki hava kargo operasyonlarını “Aerosmith” adlı bir projenin parçası olarak 2015 yılında test etmeye başladı. Amazon Air o zamandan beri özellikle Covid-19 salgını sırasında hızla büyüdü.

2022’de filoda 85’ten fazla uçak olacak

Amazon, kargo uçaklarının çoğunu Atlas Air Worldwide Holdings and Air Transport Services Group aracılığıyla kiralıyor. Şirket, geçtiğimiz ocak ayında Delta ve WestJet’ten 11 tane kullanılmış Boeing 767-300 jeti satın aldı. Bu Boeing jetleri 2022’nin yılının sonunda hizmete girdiğinde Amazon 85’ten fazla uçaktan oluşan bir filoya sahip olacak.

Analistler, Amazon Air’in büyük teslimat şirketleriyle rekabete gireceği konusunda hemfikir. Amerika merkezli yatırım bankası Morgan Stanley, Amazon’un farklı ülkelere hızlı teslimat hizmetleri sunmak üzere geliştirdiği lojistik operasyonlarından bu yıl yararlanabileceğini açıkladı.

DePaul Üniversitesi araştırmacıları, Morgan Stanley’in öngörüsüne katılıyor. Ancak analistler, bu sürecin uzun süreceğini düşünüyor. Çünkü Amazon, Kuzey Kentucky’deki 1,5 milyar dolarlık hava merkezinin bu yıl açılmasını bekleyecek. Bundan sonra muhtemelen 2021 tatil sezonunu bir deneme olarak kullanacak.  Analistlere göre, Amazon’un bu büyük projesi 18 ay içinde gerçekleşecek. DePaul araştırmacıları, Amazon’un merkezlerinin bulunduğu Kentucky ve Ohio havaalanlarından yapılan uçuşların Amazon’u ABD nüfusunun büyük bir kısmına bağladığını da ekledi.

Amazon, Birleşik Krallık’ta kendi platformunda satış yapmayan üçüncü taraf perakendecilere ertesi gün teslimat hizmeti sunuyor. Bu hizmet, şirket içi teslimat teklifinin geçerli olduğunu da kanıtlıyor. Chaddick Enstitüsü Müdürü Joseph Schwieterman, başka ülkelerle sürekli iletişim halinde olduklarını söyledi.

Amazon daha önce ABD’de benzer bir hizmet sunuyordu. Ancak Covid-19’un ortaya çıkmasıyla beraber dağıtım ağında sıkıntılar görülmeye başladı. Bu hizmet, nisan ayında durduruldu.

Havayoluna bir adım uzakta!

Amazon, uçak filosunu büyütmenin yanı sıra hava kargo endüstrisindeki daha büyük hedeflere ulaşmaya çalışıyor. Dev şirket, bazı hava kargo operasyonlarını, dışarıdan destek almak yerine kendi bünyesine taşıyor. Şirket, son birkaç ayda hava-yer harekat sistemini denetlemek için bakım müdürleri ve yöneticiler için iş ilanları yayınladı.

Amazon, geçtiğimiz kasım ayında Almanya Leipzig / Halle Havaalanında ilk Avrupa hava merkezini açtı. Bu hamle,  Amazon’un gelecekteki hava kargo operasyonlarının nasıl şekillenebileceğine dair iyi bir örnek oldu. Leipzig merkezinde, Amazon artık paket yükleme ve boşaltma gibi hizmetlerini kendi personeli ile yönetiyor. Nihayetinde, hava kargo operasyonlarının çoğunu şirket içine taşımak, Amazon’un maliyetleri ve teslimat hızlarını daha iyi kontrol etmesini sağlayacak.

Joseph Schwieterman, havayolu gibi çalışmaya bir adım daha yaklaştıklarını söyleyerek, “Amazon’un son derece karmaşık tedarik zinciri var. Bu konuda dışa bağımlı olursak risk altında kalacağımızı düşünüyorum. Bu nedenle, bir havayolunu işletmek konusunda uzmanlık edinmeliyiz.” ifadelerini kullandı. Amazon temsilcileri ise, Amazon Air’in planları konusunda sorulara cevap vermedi.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds