Ara
Close this search box.

Pandemi belirsizliği lüks moda perakendecilerini düşündürüyor

Lüks moda perakendecileri pandemi sebebiyle düşen satışların artacağını düşünüyor.
Lüks moda perakendecileri pandemi sebebiyle düşen satışların artacağını düşünüyor.

Lüks moda işletmelerinin mağazaları salgın boyunca aylarca kapalı kaldı. Müşteriler evlerine kapandı; sadece temel malzemeler almak için dışarı çıktılar. Bu durumun ne zaman düzeleceği konusunda hala belirsizlik var.

Birçok giyim ve aksesuar markası Çin’deki satışların yavaş yavaş toparlandığını belirtiyor. Aynı trendler, Kuzey Amerika bölgesinde de ortaya çıkıyor. Ancak, bölgedeki kısıtlamaların hala müşteri talebini engellemesi Avrupa için bir sorun olmaya devam ediyor. Aşıların yaygınlaşması umut verici bir gelişme olmasına rağmen, şirketler hala belirli finansal tahminler yapma konusunda çekingen davranıyor.

Perakende araştırma şirketi CGP’nin kurucusu ve başkanı Craig Johnson, “İnsanlar hâlâ tedbirli davranıyorlar. Çok az sayıda perakendeci uzun vadeli, gerçek bir rehberlik sunuyor. Bu, dart tahtasına nişan almak gibi! Durumların düzeleceğini gerçekten kimse biliyor mu?” dedi.

Lüks moda markası Nordstrom zor zamanlardan geçiyor

Amerikalı lüks moda perakendecisi Nordstrom, analistlerin yaptıkları tahminlerin altında kaldıklarını açıkladı. Buna rağmen bu yıl mali gelirin yüzde 25 artması konusunda beklentileri var. Son tatil çeyreğinde satışlar yaklaşık yüzde 20 düştü. E-ticaret pazarındaki büyümeye rağmen fiziksel mağazaların boşta kalması markaları zor duruma sokuyor.

Nordstrom CEO’su Eric Nordstrom, “Salgından önceki duruma geldiğimizi söyleyemeyiz. Zor zamanlardan geçiyoruz. Büyük şehir merkezlerinde ofis çalışanımız yok.” dedi. Nordstrom, “İnsanlar piyasaya geri dönecekler. Yeni bir şey alma konusunda ilgileri yine artacak. Aşının yaygınlaşmasıyla o gün her zamankinden daha yakın.” sözlerini kaydetti. Nordstrom hisseleri son 12 ayda yaklaşık yüzde 14 düştü. Şirketin piyasa değeri 5,37 milyar dolar. Nordstrom, rakibi Macy’den daha değerli durumda.

Tapestry: Çin’in normallaşmesini beklemiyorduk

lüks moda perakendecisi Tapestry’nin, e-ticaret satışları üç haneli olarak büyüdüğünde bile tatil çeyreğinde satışları düştü. Şirket, satış artışının mevcut çeyrekte eski haline dönmesini beklediklerini söyledi. Ayrıca, kazançların bu mali yıl, haziran ayında pandemi öncesi seviyelere yaklaşılacağı konusunda da tahminler var.

Şirketin son çeyrekte bölgedeki satışları yüzde 35 arttı. Bu satışlarla Çin’de güçlü bir canlanma görüldü ve bu ivmesini yeni yıla da sürükledi. Ancak şirket, Avrupa’nın satışların daha küçük bir yüzdesini oluşturmasına rağmen bir yavaşlama yaşadıklarını söyledi.

Lüks moda markası Tapestry CEO’su Joanne Crevoiserat, “Çin’in hızlı bir şekilde normalleşme sürecine geçmesini bekliyorduk. Pandemi başladığında en hızlı büyüyen pazar Çin pazarıydı. Bu nedenle, pandemiden çıktıkça orada daha fazla ilgi görmeyi, ardından bu ilgiyi Kuzey Amerika ve Avrupa’da görmeyi umuyorduk.” dedi.

“Avrupa pandemide sınıfta kaldı”

En güzide lüks moda markalardan biri olan Capri, Avrupa pazarına daha fazla bağlı bir marka. BMO Capital Markets analisti Simeon Siegel, bölgenin Capri satışlarının neredeyse yüzde 25’ini oluşturduğu söyledi. Tapestry ile karşılaştırıldığında bu rakamın yüzde 16 olduğunu da ekledi.

Capri CEO’su John Idol, pandemi aşılarının yaygınlaşması nedeniyle Kuzey Amerika’daki tüketicilerden güçlü bir toparlanma görmeyi beklediklerini söyledi. Ancak Avrupa konusunda bu kadar iyimser olmadıklarını da ekledi. Capri, yıllık bir görünüm açıklamadı. Ancak, gelir ve kazançların 2023 mali yılına kadar salgın öncesi seviyeleri aşması bekleniyor. Capri hisseleri, son 12 ayda yaklaşık yüzde 47 arttı. Tapestry’nin piyasa değeri ise 10,42 milyar dolar.

lüks moda markası CEO’su Siegel, “Asya’da pandemiden normale geçiş süreci hakkında büyük işaretler görüyoruz. Bununla beraber, aynı işaretleri Kuzey Amerika’da da görmeye başladık. Ancak Avrupa bu konuda hala sınıfta kalmaya devam ediyor.” dedi.

“Pandeminin etkileri 2022 yılına kadar sürecek”

Lüks moda markası Ralph Lauren, diğer birçok perakendeci gibi, aşının daha geniş bir şekilde piyasaya sürülmesinin ardından işlerin normale döneceğini düşünüyor. Bununla birlikte, şirket Capri ve Tapestry’e göre Avrupa pazarına daha bağlı. Ralph Lauren COO ve CFO’su olan Jane Hamilton Nielsen, “Pandeminin getirdiği etkiler, 2022 yılına kadar sürecek. Bu konuda netiz. Ancak uzun vadeli baktığımızda daha iyimser düşünüyoruz.” dedi.

Ralph Lauren, üçüncü mali çeyrek kazançlarını açıkladı. Şirketin kazancı, birçok analistin tahminini aştı. Kazakların, spor ceketlerin, elbiselerin daha fazla satmasıyla brüt kâr marjı arttı. Lüks moda şirketi Ralph Lauren hisseleri bir yıl öncesine göre yaklaşık yüzde 11 düştü. Şu an piyasa değeri 8 milyar doların bir az altında.

Kohl’s, önümüzdeki ay dördüncü çeyrek sonuçlarını bildirecek. Tatil döneminde gelirin yüzde 10 düşmesi bekleniyor. Ancak, daralan stoklar ve indirimlerin azalması sayesinde dördüncü çeyrek kazançlarının beklentilerin üstünde olacağını tahmin ediliyor. Şirketin CEO’su olan Michelle Gass yaptığı açıklamada, satışların ocak ayında arttığını söyledi.

Lüks moda markası Victoria’s Secret’ın sahibi L Brands, dördüncü çeyrek beklentilerini aştı, geçtiğimiz hafta satışları yükseldi. L Brands, aynı Kohl’s gibi daha fazla ürünü tam fiyata satmanın ve promosyonları geri çekmenin faydasını gördü. Analistler ve yatırımcılar, zayıflayan envanterlerin Kohl’s, Ralph Lauren ve L Brands gibi yerlerde kalıcı bir demirbaş haline gelip gelmediğini görmek için bu yılı yakından takip edecek.

Perakendeciler, aşırı satın alma ve fiyat indirimi gibi eski politikalarına döndükleri an, kazançları hiç şüphesiz düşecektir. Kohl’un hisseleri son 12 ayda yüzde 10 artarken lüks moda markası L Brands hisseleri ikiye katlandı. Şu an piyasada, 52 haftanın en yüksek seviyesine yakın işlem görüyor.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds