Ara
Close this search box.

Dropshipping iş modeli giderek yaygınlaşıyor

Dropshipping, popüler e-ticaret modellerinden biridir.
Dropshipping, popüler e-ticaret modellerinden biridir.

Dropshipping modeli, “stoksuz satış” demektir. Bu modelde süreç şöyle işliyor; müşteri online mağazadan sipariş veriyor. Dropshipper, müşteri sipariş verinceye kadar işe karışmıyor; hatta nadiren ürüne dokunuyor. Siparişler genellikle bir merkezden ya da tedarikçi deposundan doğrudan müşteriye gönderiliyor. Teslimat süresi ürüne ve konuma göre değişebiliyor.

Dropshipping modeli ile stoksuz satış yapan Filipinli Nick Peroni, 2016 yılında dropshipping’e başladı. Filipinler’deki evinden tam zamanlı olarak sipariş takibi yapıyor. Peroni, “Philadelphia’da yaşıyordum. O sıralar ordu gazisiydim. Hayatımda ne yapmak istediğimi düşünüyordum ve sadece farklı türden iş modellerini test ediyordum.” dedi.

Peroni, 2020 yılında pandemi yayılmadan önce 10 ila 20 ürün satmayı denedi. Bu süreçte 6 ay içinde tıraş makinesi satışları patladı. 2020 Ekim ayında üç haftada 150 bin dolarlık satış yaptı. Peroni, Çin’deki acenteleri ve nakliye sürelerini kısaltmak için tedarik şirketlerini kullandı. “Birçok insan iş kuruyor ve bundan sonra tembelleşiyorlar. Yaptıkları işe, iş gibi bakmıyorlar.” diyen Peroni,  “Dropshipping yaparak, Facebook reklamlarını kullanarak, daha çok para kazanabileceğimizi düşünüyorlar.” dedi.

Dropshipping’de sahte tedarikçilere dikkat!

Fakespot, müşteri güvenliği için yapılmış bir yazılımdır. Bu eklenti sayesinde müşteriler; Amazon, Walmart, eBay, Best Buy veya Sephora’daki herhangi bir satıcının güvenilmez olduğunu anında tespit edebiliyor. Bir süre sonra, Shopify da güvenilir olmayan mağazaları tespit etmek için bu eklentiyi kullanmaya başladı.

Fakespot, 124 binden fazla Shopify mağazasında yapılan bir analizde; taklit, gizlilik veya sahte satış gibi bazı hileli faaliyetlerde bulunan 25 bin fazla satıcıyı tespit etti.  Bunların yaklaşık yüzde 72’sinde, dropshipping taktiklerinin kullanıldığına dair kanıtlar bulundu. Shopify’ın Yardım Merkezi’nde, dropshipping için ipuçları ve stratejilere ayrılmış bir bölüm bulunuyor.

Dropshipper’lar influencerları kullanıyor

Atletik giyim şirketi Gymshark, sağlam bir takipçi kitlesi oluşturmak için influencer pazarlamayı kullandı. Son yıllarda dropshipper’lar da bu pazarlamadan faydalanıyor. Gymshark CFO’su Niran Chana, her geçen gün taklit ürünler satan dropshipper gördüğünü söyleyerek, “İnsanların bu marka haklarını kötüye kullanması hem kendileri için hem de Gymshark için kabul edilemez bir şey.” dedi.

Shopify sözcüsü, verdiği bir demeçte, “Telif hakkı ihlali dahil olmak üzere platformumuzda izin verilmeyen etkinlikleri açıkça belirten olası ihlalleri ele alan birden fazla ekibimiz var. Bu durumlarda bu mağazalarda işlem yapmaktan çekinmeyiz.” diye konuştu.

Dropshipper Kamil Sattar, 21 yaşında. iPhone gizli ekran koruyucusu ürünü, onu yükselten ürün oldu. Sattar, iki aydan kısa bir sürede 1 milyon dolarlık satış yaptığını söyledi. Çoğu dropshipper, telefon kılıfları ve Bluetooth kulaklık gibi ürünleri uluslararası alıcılara sattığı Çin merkezli online pazaryeri AliExpress’te bulabilir. Ama ürünlerin hepsi popüler değil.

Bu yazılım, dropshipping popüler olduktan sonra “Ecomhunt” blogunu piyasaya süren Mordechai Arba tarafından geliştirildi. Arba, “İlk başladığımda, bunu bir yan iş olarak gördüm. Gece saatlerinde fazla iş yapmadan para kazanabileceğiniz bir yan gelir olarak düşündüm.  Ama satmaya başlarken hiç kolay kolay olmadı.” dedi.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Mubadala Getir
Markalar

Getir’in Mubadala’ya devri onaylandı!

Hızlı teslimat ve e-ticaret platformu Getir, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli yatırım şirketi Mubadala’ya devrediliyor. Rekabet Kurumu, Mubadala’nın devir başvurusunu onayladı.

Days
Hours
Minutes
Seconds