Ara
Close this search box.

Dünyada e-ticaret ekosistemindeki gelişmeler

İşte dünyadan e-ticaret ekosistemindeki gelişmeler…
İşte dünyadan e-ticaret ekosistemindeki gelişmeler…

E-ticaret ekosisteminde her gün yeni bir gelişme yaşanıyor. Jeff Bezos yeniden “dünyanın en zengini” olurken; dünyanın en zenginleri arasında bulunan Mukesh Ambani ile davalık oldu. Amazon, Avustralyalı e-ticaret platformu Selz’i satın aldı. Dubai merkezli e-ticaret firması Namshi, Katar’da faaliyetlerine başladı. Seramik sektöründe öncü firmalardan Ege Seramik, e-ticaret satışlarına başladı.

İşte dünyadan e-ticaret ekosistemindeki gelişmeler

Jeff Bezos, Elon Musk’ı yeniden geçti; en zenginler listesinde tahta oturdu

Amazon’un CEO’su Jeff Bezos, dünyanın en zengin insanı unvanını alan Tesla CEO’su Elon Musk’ın tahtını geri aldı. Dünyanın en zenginleri arasında liderlik tekrar el değiştirdi. Buna göre, e-ticaret devi Amazon’un CEO’su Jeff Bezos, 191 milyar dolarlık serveti ile tekrar zirveye geçti.

Elon Musk ise, 190 milyar dolarlık serveti ile ikinci sıraya geriledi. Tesla hisseleri yüzde 2,4’lük değer kaybı görerek, 4,6 milyar dolar kaybetti. 2 Şubat tariginde 873 dolar olan Tesla hisse değeri, 16 Şubat’ta 796 dolara kadar geriledi. Böylece 15 günlük kayıp yüzde 8,8 oldu.

Jeff Bezos ile Mukesh Ambani arasındaki e-ticaret savaşı

E-ticaret devi Amazon ile Hindistan’ın en büyük şirketi Reliance arasındaki husumetin sonucu olan dava, merakla takip ediliyor. Dünyanın en zengini Jeff Bezos ile Hindistan’ın en zengini Mukesh Ambani arasındaki dava, merak ediliyor.

Amazon ve Reliance, Hint perakende şirketi Future Group ile yaptıkları anlaşmalar sebebiyle mahkemelik olmuştu. Uzmanlara göre, bu dava, Hindistan’ın e-ticaret ekosistemini şekillendirecek. Amazon, Hindistan’da büyük bir rekabetle karşılaştı. Reliance’in perakende planları, Amazon’un Hindistan planları için tehdit oluşturuyor. Reliance ise hem e-ticaret hem de süpermarket sektörlerine büyümeyi hedefliyor.

Amazon, 2019 yılından bu yana Future Coupons’ta yüzde 49’luk bir hisse sahibi oldu. Bu sebeple Amazon, Future Group’un, Reliance da dahil olmak üzere başka bir Hint şirketine satış yapamayacağını iddia ediyor. Eğer Reliance’a satış izni verilirse, şirket perakende alanında Hindistan’ın 420 kentinde bin 800 mağazaya erişim sağlayabilece. Eğer Amazon kazanırsa, rakibine karşı e-ticarette büyük avantaj sağlayacak.

Amazon, Avusturyalı e-ticaret platformu Selz’i satın aldı

Dünyaca ünlü e-ticaret devi Amazon, Avustralya’nın Sidney kentinde bulunan ve küçük işletmelerin Shopify’ın yaptığı gibi kendi web sitelerini oluşturmalarını sağlayan e-ticaret platformu Selz’i satın aldı.

Selz kurucusu ve İcra Kurulu Başkanı Martin Rushe, satın alma işlemini bir blog yazısında duyurdu. Rushe, “Amazon ile bir anlaşma imzaladık. Girişimciler için kullanımı kolay araçlar geliştirmeye devam ederken onlarla çalışmayı dört gözle bekliyoruz. Şu anda müşterilerimiz için hiçbir şey değişmiyor ve yeni güncellemelerimiz olduğunda müşterilerimizle iletişim halinde olacağız.” açıklaması yaptı. Bir Amazon sözcüsü de satın almayı doğruladı; ancak detay vermedi.

Amazon, Selz’i satın alması, satıcıların her satışta komisyon ve teslimat ücretleri ödemek zorunda kaldığı pazaryerleri yerine küçük işletmelerin kendi web sitelerini kullanmalarını sağlamakla ilgilendiğine işaret ediyor. Shopify, birçok online satıcı arasında popüler; çünkü Kanadalı şirket onlara müşteri deneyimi üzerinde daha fazla kontrol sağlıyor.

Bazı satıcılar, salgın sırasında Amazon depolarındaki sipariş karşılama gecikmeleri ve üçüncü taraf satıcılar için Amazon’un Marketplace platformunda iş yapmanın maliyetleri nedeniyle Shopify’i de tercih ediyor.

Seattle merkezli ticaret devi bu tanımlamalara itiraz etti. Wall Street Journal’ın geçen yıl bildirdiğine göre Amazon, Shopify’in başarısını incelemek üzere “Project Santos” kod adlı bir ekip oluşturdu.

Dubai merkezli Namshi, Katar’da faaliyetlerine başladı

Dubai merkezli e-ticaret firması Namshi, “Dubai Mall” gibi gayrimenkul yatırımcısı Emaar Properties tarafından 2017 yılında satın alındı. Topshop, Calvin Klein ve Nike gibi markaları sunan platform, Covid-19 pandemisi sürecinde birçok yeni müşteri kazandı. Namshi, şimdi de Katar’da faaliyetlerine başladı.

Online perakendeci Namshi; ocak ayında Bahreyn, Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin ülke ile ilişkilerini normalleştirmeye karar vermesinin ardından Katar’a açılan ilk e-ticaret oyuncusu olduğunu iddia ediyor. Platform Katar’da hızlı teslimat sunacak. Ön siparişleri, Arabian Business raporlarını kabul etmeye başladı.

Namshi, Orta Doğu’da benzersiz bir online perakende deneyimi sunuyor. 2011 yılında kurulan Namshi, dijital inovasyonu destekleyen, son derece bağımsız bir ruha sahip. Modayı seven müşterilerine ilham veren bir platform olan Namshi, 700’den fazla markanın ürünlerini sunuyor. Şirket, 14 günlük ücretsiz değişim politikası uyguluyor.

Ege Seramik, e-ticaret satışlarına başladı

Seramik sektöründe öncü firmalardan Ege Seramik, online ortama taşıdı. “Seramikte Moda Şimdi Online Satışta” sloganı açılan www.egeseramikshop.com adlı e-ticaret sitesi satışlara başladı. Sitede zengin bir ürün portföyü sunuluyor; Türkiye’nin her yerinden 7 gün 24 saat seramik satın alınabiliyor. “Ege Seramik” adlı mobil uygulamada da daha önce e-ticaret satışları başlamıştı. Teknolojiye yapılan yatırımlarla, www.egeseramikshop.com online satış sitesiyle dijital kanallarına bir yenisini daha eklemiş oldu. Şirketin e-ticaret hamlesi, Kamu Aydınlatma Platformu’na (KAP) bildirildi.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds