Ara
Close this search box.

Facebook reklamları markalar için önemli olmayabilir!

Facebook reklamları online perakendeciler ve markalar için ne kadar önemli?
Facebook reklamları online perakendeciler ve markalar için ne kadar önemli?

Facebook’un yanlış bilgi ve nefret söylemleri yaydığını ileri süren ve “bundan bıkmış olduklarını” belirten bazı şirketler, geçtiğimiz yıl bir reklam boykotu yapmıştı. Bu boykota Unilever, Verizon, P&G gibi pek çok firma destek vermişti. Bu reklam boykotunda “Facebook reklamları ne kadar önemli?” sorusuna ilişkin bazı ipuçları bulunabilir!

Facebook reklamları boykotu firmaları olumsuz etkilemedi

Amerikalı pazar araştırma şirketi Forrester’ın yayınladığı yeni verilere göre, Facebook reklamları boykotu firmalar tarafından incelenen çoğu katılımcıyı olumsuz yönde etkilemedi. Facebook yalnızca 2020 yılı ikinci çeyreğinde reklam geliri olarak 17,7 milyar dolar kazanmıştı.

Forrester Başkan Yardımcısı ve Baş Analisti Sucharita Kodali, Forrester tarafından incelenen ve Facebook reklamları boykotuna katılan 43 halka açık şirketten yalnızca 7’si, üçüncü çeyrekte ikinci çeyreğe kıyasla gelirlerinde düşüş gördü. Bu boykot grubunda diğer 36 şirketin geliri ikinci çeyreğe kıyasla arttı.

2020 yılının üçüncü çeyreği ile birinci çeyreği karşılaştırıldığında 34 şirketin geliri arttı. Aynı zamanda, üçüncü çeyrekte bu şirketlerin birçoğunun geliri 2019 üçüncü çeyreğine göre azaldı; ancak Kodali, bunu Covid-19’un kurumsal firma gelirleri üzerindeki etkisine bağladı.

Facebook’taki nefret söylemleri reklam boykota yol açtı

Facebook reklamlarına yönelik boykot geçtiğimi temmuz ayınca hız kazandı. Adidas, Birchbox, Best Buy ve Clorox gibi farklı markalar da boykota katılan firmalar arasında yer aldı. Sivil hak savunucusu grupların önderliğindeki boykotun sebebi; sosyal medya devi ve var olan en büyük dijital reklam makinelerinden birine, platformunda nefret söylemi ve yanlış bilgileri engellemesi için baskı yapma çabasıydı. EMarketer’ın tahminlerine göre, geçen yıl Google ve Facebook’un dijital reklamcılık pazarının yüzde 60’ından fazlasını kontrol etmesi bekleniyordu. 2019’da Facebook, reklam gelirlerinden sadece 70 milyar dolar kazandı.

Forrester’dan Kodali, başka bir açıklamasında, Facebook’ta Google ile birlikte reklam vermenin e-ticaret şirketleri için uygun maliyetli olma özelliği taşıdığını söyledi. Bu, Facebook reklamları, sosyal platformlarında satın alınmayan reklamlar olsaydı muhtemel online işlemler için kâr elde ettiği anlamına geliyor. Kodali, “Bu yüzden temmuz boykotunun çok ilginç olduğunu düşündüm. Çok, çok az şirket, işletmelerindeki etkisini görmek için Google veya Facebook’u tamamen kapatacak kadar cesur davrandı ve bunu hepsi toplu olarak yaptı.” dedi.

“En kötü zamanlarından daha kötü olmadılar”

Salgının 2020′ yılında ekonomi genelindeki yaygın etkisi nedeniyle gerçekleşen daralmayı göz ardı etmek imkansız. Bu faktör de Kodali’nin çalıştığı boykot katılımcılarının yıldan yıla gelirlerini düşürdü. Ancak, bu şirketlerin büyük bir reklamcılık kanalını bıraktığı düşünüldüğünde, bu sonuçlar beklendiği kadar kötü olmayabilir! Kodali, “İyi yaptıkları ve kelimenin tam anlamıyla olumsuz bir etkisinin olmadığı gerçeği ortada. En kötü zamanlarından daha kötü olmadılar. Bana göre bu,Facebook reklamlarından elde edilen marjinal artışın çok sınırlı olduğunu gösteriyor.” dedi.

Bu, genel olarak Facebook reklamları söz konusu olduğunda, boykotun ortaya çıkardığı sorunların ötesinde daha fazla şirketi cesaretlendirebilir. Kodali, “Bir şirketin genel anlamda bir yılına bakıldığında şirket patronlarının, ‘Bu yıl Facebook’ta yüzde 50 daha fazla harcadım; ancak gelirim normalde olacağından daha fazla artmadı.’ benzeri cümleler kurmaları olası. Bu durum şirketleri gerçekten elde ettikleri değeri sorgulama sürecine götürebilir.” dedi.

Facebook reklamları geliri boykot döneminde yüzde 10 arttı

Bu arada, boykotun Facebook üzerindeki etkisi de sınırlı olabilir. Ünlü teknoloji devi, hali hazırda kendi platformu ve Instagram platformları da dahil olmak üzere gelirinin neredeyse tamamını reklamlardan elde ediyor. Facebook CFO’su Dave Wehner, geçen yaz Seeking Alpha tarafından yayınlanan bir transkripte göre, boykotun en üst düzeyde gerçekleştiği zaman aralığı olan temmuz ayında, teknoloji devinin reklam gelirlerinin yüzde 10 arttığını söyledi.

Sonuç olarak; bu boykot ve sonuçları incelendiğinde elde edilen verilere göre şirketler reklamcılık alanında her zaman başka alternatiflere de yönelebilme şansına sahip olabilir. Aynı sebeple bunu yapabilecek cesarete sahip olmaya başladılar gibi görünüyor. Şirketlerin bu anlamda nasıl aksiyon alacağını ise zaman gösterecek. Ancak “Facebook reklamları online perakendeciler ve markalar için ne kadar önemli?” sorusuna “Çok da önemli değil!” şeklinde cevap veren firmaların sayısı da hiç de az değil. Amerikalı pazar araştırma şirketi Forrester’ın araştırmalarında ortaya çıkan bu durum, Facebook reklamlarını daha etkileyecek gibi görünüyor.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds