Ara
Close this search box.

Etsy hisseleri, satış rakamlarının yükselmesi ile birlikte rekor kırdı

Etsy hisseleri rekor kırdı.
Etsy hisseleri rekor kırdı.

Online sanat ürünleri ve el sanatları perakendecisi Etsy hisseleri, koronavirüs pandemisinin de etkisiyle geçtiğimiz salı günü bir rekora imza attı. Salgın nedeniyle karantina altında olan tüketiciler, Etsy ürünlerine akın etti. Şirketin satış rakamları son 12 ayda dört kattan fazla arttı. New York – Brooklyn merkezli e-ticaret şirketi, salı günü 211,85 dolar hisse fiyatı ile zirve yaptı. Ayrıca, son zamanlarda yüzde 14 artışla 208.52 dolar’dan işlem gördü.

Analist John Colantuoni, pazartesi günü Etsy hisselerinin hedef hisse fiyatını 168 dolardan 205 dolara yükselttiğini; hisselerin bu fiyata değer olduğunu belirtti. Ayrıca, Colantuoni, bir yorumda, Etsy’nin satış büyümesi için “yer çekimine meydan okuyor” ifadesini kullandı.

Etsy hisseleri rağbet görüyor

Etsy’nin web sitesi trafiği, kasım ve aralık ayları içinde neredeyse ikiye katlandı. Colantuoni, “İki yıl önce site ölçümlerini izlemeye başladığımızdan bu yana en yüksek büyüme seviyesi.” dedi. Buradan hareketle e-ticaret ve online alışverişlerin pazar payının kalıcı olarak arttığı ve Etsy’nin bu durumun faydasını en fazla gören şirketlerden biri olduğu vurguladı.

Ayrıca, şirketin geliri, bir önceki döneme göre 2020’nin ilk dokuz ayında 1,1 milyar dolara çıktı. Bu hızlı artışın ana sebeplerinden biri koronavirüs salgını olsa da insanların tüketim alışkanlıkları ve geleneksel ticaret modelleri hızla değişmeye devam ediyor. Bu değişimlere ayak uydurabilen şirketlerin yükselişi önlenemeyecek gibi görünüyor.

Etsy, ekim ayındaki en son kazanç raporunun ardından analistlerden farklı yorumlar aldı. Deutsche Bank analistleri, Etsy’nin üçüncü çeyrek sonuçları Wall Street tahminlerini geçse de, bunun üçüncü taraf şirketlerden elde edilen piyasa verilerine göre beklenen bir sonuç olduğunu belirtti. Ayrıca, şirketin dördüncü çeyrekte daha korumacı bir tavırla ilerlemesi, analistlerin fikirlerini şekillendiren faktörlerden biri oldu.

Bununla birlikte, analistler, “2020’nin dördüncü çeyreği sonuçlarının yukarı yönlü hareket etmesinden ve koronavirüs salgınının sürdürülebilir faydalarından yararlanacağız.” şeklinde bir değerlendirme yaptı. Analistler, Etsy’nin üçüncü çeyrekte olağanüstü büyüme kaydetmeye devam ettiğini söyledi.

Etsy’nin piyasadaki durumuna dair farklı görüşler olsa da günün sonunda e-ticaret ve online alışveriş kavramlarının hayatımıza girmesiyle beraber e-ticaret şirketlerinin piyasadaki yerlerinin her geçen gün sağlamlaştığı bir sır değil. Koronavirüs pandemisinin de etkisiyle perakendede dijital dönüşüm süreci geçtiğimiz yıllara göre çok daha büyük bir ivmeyle hızlanıyor ve bu durum, Etsy gibi e-ticaret şirketlerinin oldukça işine yarayacak gibi görünüyor.

Etsy hakkında

Etsy, el yapımı veya antika ürünlere ve el işi üretim malzemelerine odaklanan, Amerika merkezli bir online pazaryeridir. Bu ürünler; mücevher, çanta, giysi, ev dekoru ve mobilya, oyuncaklar, sanat eserlerinin yanı sıra el sanatları malzemeleri ve araçları dahil olmak üzere çok çeşitli kategorilerde satılmaktadır. Vintage öğeler en az 20 yıllık olmalıdır. Site, açık zanaat fuarları geleneğini takip ederek, satıcılara ürün başına 0,20 dolar karşılığında mallarını listeledikleri kişisel vitrinler veriyor.

Etsy pazaryerinde 31 Aralık 2018 itibarıyla 60 milyondan fazla ürün vardı. Ayrıca, online pazaryeri el yapımı ve klasik ürünler için 2,1 milyon satıcıyı 39,4 milyon alıcıyla birbirine bağladı. 2018 sonunda Etsy’nin 874 çalışanı vardı ve aynı yıl içerisinde platformda 3,93 milyar ABD doları tutarında toplam satış elde etmişti. Şirket 2018 yılında 603,7 milyon dolar hasılat elde etti ve 41,25 milyon dolar net gelir elde etti.

Platform, esas olarak üç şekilde gelir elde ediyor; pazaryeri geliri, ürün başına 20 sentlik bir listeleme ücreti ve yüzde 5’lik komisyon. Etsy’nin en hızlı büyüyen gelir akışı olan satıcı hizmetleri, liste optimizasyonu, ödeme işlemleri ve platform aracılığıyla gönderi etiketlerinin satın alınması gibi hizmetler için ücretlerdir. Diğer bir gelir ise, üçüncü taraf ödeme işlemcilerinden alınan ücretlerdir.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds