Ara
Close this search box.

Amazon, uygun fiyatlı evler için milyarlarca dolarlık bütçe ayırdı

Amazon, dar gelirli ailelere yönelik “uygun fiyatlı ev” hamlesi yaptı.
Amazon, dar gelirli ailelere yönelik “uygun fiyatlı ev” hamlesi yaptı.

Amazon, uygun fiyatlı konutlar için milyarlarca dolar taahhüt eden ABD teknoloji devleri arasındaki yerini aldı. E-ticaret devi, ABD’deki üç bölgede 20 bin ev yaptırmayı veya koruma altına almayı amaçlayan 2 milyar dolardan fazla bir fon başlattığını açıkladı. Bu paranın, öncelikle orta gelirli ailelere yönelik düşük maliyetli kredileri desteklemek için kullanılacağı belirtildi.

Mühendisler büyük şehirlere akın etti; kira fiyatları arttı

ABD’de ev ve kira fiyatları son yıllarda sürekli yükseliyor. Konut fiyatları 2012 yılından bu yana her yıl yüzde 6’dan fazla arttı. Pandemiden önce kira oranları da istikrarlı bir şekilde artış kaydetti. Bu da uygun fiyatlı daire sıkıntısına neden oldu. Bu sebeple Amazon’un uygun fiyatlı konut hamlesi özellikle dar gelirli ABD vatandaşları tarafından sevinçle karşılandı.

San Francisco gibi bazı şehirlere, yüksek maaşlı mühendislerin akın etmesi kiraları artırdı. Şehrin diğer sakinleri, adeta taşra bölümlerine itildi. Bu süreçte satın alma krizini ortaya çıkmasına sebep olarak teknoloji endüstrisinin hızlı büyümesi gösterildi.

2019 yılında Microsoft, Apple, Facebook ve Google gibi büyük teknoloji şirketleri, krizi hafifletmek için yüz milyonlarca dolarlık vaatlerde bulundu. Bu firmaların vaatleri, daha kapsamlı önlemler alınması gerektiğini düşünen kişiler tarafından memnuniyetle karşılandı.

Dört kişilik aile için 95 bin dolar

Amazon’un kârı pandemi sürecinde daha da arttı. Bununla birlikte çalışma uygulamaları daha fazla incelenmeye başlandı. Bunun üzerine Amazon, merkezi Seattle’ın yanı sıra diğer iki büyük istihdam merkezi olan Nashville ve Washington çevresindeki alanlara odaklanacağını duyurdu.

Firma, Seattle örneğinde dört kişilik bir aile için kabaca 95 bin dolar kadar fon sağlayacak. Şirket, her bölgenin medyan gelirinin yüzde 80’ine kadar kazanan aileleri hedeflediğini söyledi. Firma, düşük maliyetli ev kredilerini sübvanse etmenin yanı sıra, hayır kurumlarına ve konut sorunu üzerinde çalışan diğer gruplara bağış yapmayı da planlıyor.

Amazon’un patronu Jeff Bezos, Konut Sermayesi Fonu’nun “güçlü, kapsayıcı topluluklar oluştururken yerel ailelerin uzun vadeli istikrar kazanmalarına yardımcı olacağını” söyledi.

2019 yılında ABD’deki bir Amazon işçisinin ortalama yıllık tazminatı, kabaca ulusal ortalamaya paralel olarak 36 bin 640 dolardı. Tahmini net değeri 185 milyar dolardan fazla olan ve ABD’nin dört bir yanına dağılmış mülkleri olan Bezos, bu rakamın 58 katını kazandı.

Takdire şayan hamle!

E-Ticaret devi Amazon’un ABD’deki konut krizine karşı yaptığı bu hamle memnuniyetle karşılansa da bu hamlenin Covid-19 pandemisi sonrası geliştirilen stratejik bir hamle olduğunu düşünmek yanlış olmaz. Zira pandemi sırasında kâr oranını oldukça yükselten Amazon’un vergilendirilme ve çalışma koşulları hususundaki eleştirilere karşı duracak bir e-ticaret dışı hamle yapması gerekiyordu.

Yine de, bu hayır işinin arkasındaki muhtemel stratejik nedenlere rağmen, konut krizinin derinleştiği ABD’de e-ticaretin bu konuda can simidi olması takdire şayan bir hamle oldu. Bu sebeple geçtiğimiz haftalarda bir süre dünyanın en zengin insanları sıralamasında ikinci sıraya gerileyen Jeff Bezos’u tebrik etmek gerekir.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds