Ara
Close this search box.

Jack Ma gizemli bir şekilde ortadan kayboldu

Çinli e-ticaret devi Alibaba'nın kurucusu Jack Ma, gizemli bir şekilde ortadan kayboldu
Çinli e-ticaret devi Alibaba'nın kurucusu Jack Ma, gizemli bir şekilde ortadan kayboldu

Jack Ma’nın kaybolduğu, hapse atıldığı ya da öldürüldüğü iddiaları dünyanın gündeminde! Ma, geçtiğimiz ekim ayında Çin’deki piyasa düzenleyici kurumları eleştirmiş; kamu bankalarını topa tutmuştu. Bu eleştirilerin ardından Ma, gizemli bir şekilde ortadan kayboldu. Bunun üzerine Çin hükümeti eleştiri oklarının hedefine oturtuldu.

Çin bankalarını eleştirdi; Pekin yönetimi ile karşı karşıya geldi

Ma, Çin’in en zengin insanlarından biri. Jack Ma, Çin’deki piyasa düzenleyici kurumları ve kamu bankalarını “zamanın gerisinde kalmakla” eleştirmişti. Çin’in önde gelen girişimcilerinden biri olan Ma, eleştirilerinin ardından Pekin yönetimi ile karşı karşıya geldi. Bunun üzerine Pekin yönetimi, Jack Ma’nın kurucusu olduğu Ant Grubu şirketinin Hong Kong ve Şanghay borsalarındaki eş zamanlı halka arzını durdurdu. Ayrıca, Ma’nın kurucusu olduğu Alibaba Grubu hakkında antitröst yani tekelleşme soruşturması başlattı.

CNBC, Ma’ya yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde, Çinli milyarder Jack Ma’nın kayıp ya da hapiste olmadığını; bilinçli olarak ortalarda gözükmediğini; gizlenerek dikkat çekmemeye çalıştığını iddia etti.

Çinli iş danışmanı Shaun Rein, Ma’nın gözünü korkuttuklarını; onun da dersini alarak iki aydır sessiz kaldığını belirterek, “Bazı arkadaşları bana ‘bu olayda onun nasıl bu kadar aptal olduğunu inanamıyoruz’ dediler.” şeklinde konuştu.

Roth: Ma iki aydır kayıp

İnsan Hakları İzleme Örgütü Direktörü Kenneth Roth, sosyal medyada yaptığı açıklamada, ” Jack Ma’nın Çin’in finansal sistemini eleştiren bir konuşma yapmasının ardından iki aydır şüpheli şekilde kayıp olması, her ne güvence verilirse verilsin Çin teknoloji şirketlerinin nihayetinde Çin Komünist Partisinin kontrolünde olduğunu gösteriyor.” ifadelerini kullandı.

“Çinli milyarderlere hapis ya da ölüm seçeneği sunuluyor”

Newsweek’in haberine göre, 2014 yılından Çin’den kaçarak ülkedeki yolsuzlukların detaylarını ortaya çıkaran Guo Wengui, 2019 yılında ekonomi kanalı Real Vision’a yaptığı açıklamada, Jack Ma’nın geleceği hakkında öngörüde bulunmuştu. Wengui, Ma’nın öldürüleceği ya da hapse atılacağı yorumunu yapmıştı. Bu video sosyal medyada en çok konuşulan konulara arasında girdi. Wengui, ayrıca, Ma ile birlikte bütün Çinli milyarderlerin hapse atılma ya da ölme gibi iki seçenek sunulduğunu vurgulamıştı. Wengui, Ma’nın şirketi Ant Grup’un Çin’deki bankacılık sistemine meydan okuduğu ve Çin için büyük bir soruna yol açtığını açıklamıştı.

“Finansal sistem Sanayi Çağı’nın mirası”

Jack Ma, ekim ayında Şangay’da yaptığı konuşmada, ülkenin piyasa düzenleyici kurumlarını “rehinci” olarak nitelemişti. Devlete ait bankalar için de “Bugünün finansal sistemi Sanayi Çağı’nın mirasıdır. Yeni nesil ve gençler için yeni bir tane kurmalıyız. Mevcut sistemde reform yapmalıyız.” demişti.

Çin hükümeti, Ma’nın bu konuşmasını “Komünist Parti’nin otoritesine saldırı” olarak nitelemişti. Bunun üzerine Jack Ma’nın ticari faaliyetlerine hükümet baskısı başladı. Çin Devlet Konseyi bünyesindeki Devlet Piyasa Denetleme ve Düzenleme İdaresi de (SAMR), Alibaba hakkında “tekelcilik” soruşturması başlattı.

Alibaba açıklama yapmadı

Ma’nın kaybolmasına yönelik iddialar konusunda Alibaba’dan da herhangi bir açıklama gelmedi.

Bloomberg Milyarderler Endeksi’ne göre Ma, 51,5 milyar dolarlık net değere sahip. Dünyanın en zengin ilk 25 insanı arasında yer alan Ma’nın serveti ekim ayından bu yana 11 milyar dolar azaldı.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds