Ara
Close this search box.

Silver Tech, yaşlı nüfusu online ortama yönlendiriyor

Silver tech (gümüş teknoloji) adı verilen pazar hızla büyüyor.
Silver tech (gümüş teknoloji) adı verilen pazar hızla büyüyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde 65 yaş ve üzeri nüfus, 2010 yılından bu yana yüzde 34,2 oranında arttı. Bununla birlikte yaşlılar yeni teknolojilere ayak uyduruyor; silver tech yeni bir trendi geliştiriyor. Yaşlı yetişkinler online ortam ve teknoloji ile tanışıyor. E-ticaretten online muayeneye kadar yaşlılara yönelik girişimler çoğalıyor.

AARP 2020 Teknoloji Araştırması, 50 yaş ve üzeri yetişkinlerin; akıllı telefon, giyilebilir cihazlar, akıllı ev hoparlörleri ve akıllı ev teknolojisi gibi yeni teknolojileri, 18-49 yaş aralığındaki insanlar ile aynı hızda benimsediklerini ortaya koydu. Covid-19, yaşlıları arkadaşlarından ve ailelerinden soyutladı; ancak bu durum online ortama geçişlerini hızlandırdı. Bu da yaşlı neslin yeni teknolojileri kullanımlarını hızlandırdı.

Silver tech’e yönelik artan bir talep var. Bu talebi karşılamak için yenilikçi girişimler ortaya çıktı. Bu girişimler; ulaşım ve hareketliliği iyileştirme, sanal bağlantı kurma, tele-tıp hizmeti, eğlence ve sanal finansal hizmetler gibi yaşlılara hitap eden teknolojiler geliştiriyor.

Pandemide yaşlılar e-ticarete yöneldi

Yukarıda bahsedilen ankete göre, 50 yaşın üzerindeki yetişkinler için akıllı telefon kullanım oranları gençlerdeki kullanım oranlarına yakın bir konuma yükseldi. Özellikle gelişmiş ülkelerin sağlık otoriteleri, tele-sağlığa (telehealth) erişimi artırmak için bazı düzenlemeler yapıyor. Bazı ülkelerde buna yönelik olarak tele-sağlık ziyaretleri için geri ödeme oranları yükseltildi. Amerika’da 48 eyalette doktorların eyalet sınırları içinde akıllı telefonlar aracılığı ile bakım ve online muayene yapmasına olanak tanıyan düzenlemeler getirildi. Buna göre, “Sağlık Sigortası Taşınabilirlik ve Sorumluluk Yasası” gevşetildi.

McKinsey duyarlılık anketi, tüketicilerin Covid-19’dan sonra önemli ölçüde online alışverişe geçmeyi planladıklarını ortaya koydu. Buna göre; kişisel bakım ürünleri, OTC ilaçları ve fitness için e-ticaret satın alma işlemleri yüzde 30’un üzerinde arttı. Bu durum, yaşlıların ihtiyaç duydukları ürün ya da hizmetler için e-ticaret sitelerini daha fazla ziyaret ettiklerini ortaya koyuyor.

McKinsey’in anketine göre, 2019 yılında yüzde 11 olan telehealth eğilimi küresel pandemiden sonra yüzde 76’ya yükseldi. Tele-sağlığa olan bu ilgi, sadece ABD’de tahmini 250 milyar dolarlık dev bir yeni pazar ortaya çıkardı. Avrupa ülkelerinde de bu pazarda dikkat çeken bir artış gözleniyor.

Silver tech odaklı girişimler

Bu trendden faydalanmak isteyen birçok büyük şirket, yaşlılar için kolları sıvadı. Verizon, nisan ayında yaşlılar için “Care Smart Watch” adlı Kişisel Acil Durum Yanıtlama Sistemi’ni (PERS) tanıttı. Sistem, geleneksel olarak boyna takılan kolyeleri içeren bir PERS modernizasyonu olarak tasarlandı. PERS’in günümüzde 3,1 milyar dolarlık bir pazar olduğu tahmin ediliyor.

Risk sermayesi firmaları da silver tech ekosistemindeki trendi fark ediyor. 1843 Capital’in kurucu ortağı Tracy Chadwell, “Amerika Birleşik Devletleri’ndeki servetin yüzde 83’ünün 50 yaşın üzerindeki kişilerin elinde olması sebebiyle bu, doğal olarak cazip bir pazar fırsatı anlamına geliyor.” diyor. Chadwell, silver tech’te büyük bir bahis oynayan yatırımcılardan biri. “Hop Skip Drive”, çocuklar ve yaşlılar için ulaşım hizmetleri sağlayabilen bir girişim. May Mobility, otonom sürüş teknolojisini kullanarak yaşlılar için hareketlilik sorununu çözmek üzere başka bir yaklaşım benimsiyor. Silvernest, finansal sağlık ve yalnızlık için çözüm sunan, 50 yaşın üzerindekilerle eşleşen bir şirket.

Yaşlıları online hizmetleri daha fazla kullanıyor

Silver tech yenilikleri çok çeşitli çok sayıda ve küresel olarak sürekli gelişiyor. Örneğin; drone ile teslimat, bağışıklık sistemi zayıf olan yaşlılar için insan temasından kaynaklanan enfeksiyon riskini en aza indiriyor. Japonya, 100 yaşın üzerinde 68 binden fazla insanla, yani yaşlanan bir nüfusla mücadele ettiği için silver tech konusunda çok fazla deneyime sahip. Bu sebeple ülkedeki doğal afetlerden ötürü ulaşımı kesintiye uğrayan uzak bölgelerdeki yaşlılara ilaç ulaştırmak için insansız hava araçları kullanılıyor.

Bakım evleri ve yaşlı yaşam merkezleri, sakinlerine yönelik hizmetleri iyileştirmek ve maliyetlerini düşürmek için silver tech girişimlerinin önemli bir müşterisi oldu. Bu sebeple yaşlıları barındıran kuruluşlarda doluluk seviyeleri azalıyor. Bu, daha fazla kuruluşun daha az kazanması anlamına geliyor. Aynı zamanda, koruyucu donanım, hijyen, temizlik ve sosyal mesafe için ek gereklilikler olduğundan işletme maliyetleri arttı.

Covid-19 diğer harcamaları da artırıyor. Gıda fiyatları birçok ülkede arttı. Yaşlı barınma kurumlarında eğitim, eğlence, isteğe bağlı faaliyetler gibi hizmetler ortadan kalktı. Diğer temel hizmetlerin sağlanması zorlaştı. Yaşlıların çoğu ciddi karantina kısıtlamaları altında. Bu nedenle aile üyeleri, komşular, doktorlar, hemşireler, eczacılar ve diğer hizmet sağlayıcılarla yüz yüze görüşemiyorlar. Doktorlarına sanal ortamda muayene olmak, eski lise arkadaşlarıyla online görüşmek, torunlarını akıllı telefonlarda görmek için online bağlantı araçlarını kullanan yaşlılar güçlü bir motivasyon elde edebiliyor.

Yaşlı barınma kurumları internete yatırım yapıyor

Yaşlı yetişkinler için kurulan kurumlar, teknolojiye yatırım yapma hızını da giderek artırıyor. Ziegler tarafından 2018 yılında yapılan bir anket, Amerika’da yaşlı yaşam tesislerinin yüzde 74’ünün son 12 ay içinde yüksek hızlı internet bağlantısı ve kablosuz teknolojiye yatırım yaptığını ortaya koydu. Florida eyaletinde Massachusetts başsavcısı, 150 huzurevi sakinlerine 750 tablet dağıttı. Teksas eyaletinde tablet, web kamerası ve kulaklıklar için her bir huzurevine 3 bin dolar tahsis edildi.

Özetle; silver tech trendi henüz yeni olabilir; ancak umut vaat eden ve hızla büyüyen bir teknoloji olduğu kesin!

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds