Ara
Close this search box.

Birleşik Krallık ile imzalanan anlaşma e-ihracatçılara fırsatlar sunuyor

Türkiye ile Birleşik Krallık arasında serbest ticaret anlaşması imzalandı.
Türkiye ile Birleşik Krallık arasında serbest ticaret anlaşması imzalandı.

Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki serbest ticaret anlaşması, Gümrük Birliği’nin 25 yıl boyunca getirdiği kazanımları koruyor. Birleşik Krallık ile ilişkileri daha da derinleştirme yönünde önemli bir adım olan anlaşmaya, Türkiye Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Birleşik Krallık Uluslararası Ticaret Bakanı Liz Truss’ın video konferans yöntemiyle katıldığı törende imza atıldı. Anlaşma, iki ülke arasında ikili bazda tercihli ticaret rejiminin tesisini sağlayacak.

Birleşik Krallık, 1 Ocak 2020 tarihi itibariyle Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma kararı aldı. Bu sebeple iki ülke arasında ticaret rejiminin yeniden belirlenmesi ihtiyacı doğdu. Bu açıdan imzalanan anlaşma, ikili ticaretin etkin ve sorunsuz bir şekilde devam etmesini sağlayacak. Anlaşma, ayrıca, iki ülke arasındaki ticarette en önemli teminat olacak.

Anlaşma, ihracat ve e-ihracat yapmak isteyenlere fırsatlar sunuyor

Anlaşma, video konferans ile imzalandı.

Serbest ticaret anlaşması, Birleşik Krallık’a ihracat ve e-ihracat yapmak isteyenlere çeşitli fırsatlar sunuyor. Buna göre anlaşma, Türk firmaların rekabetçi olduğu sektörlerde Birleşik Krallık pazarına kolay ve sorunsuz bir biçimde ihracat yapabilmelerini garanti altına alıyor.

Bakan Pekcan, Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği’nden kaynaklı ticari ilişkilere halel gelmeden İngiltere ile bir ticaret anlaşması imzalamayı amaçladıklarını belirtti. “Amacımıza ulaşmış bulunuyoruz.” diyen Bakan, anlaşmanın Birleşik Krallık ile Türkiye arasındaki ticaret yapısı ile ilgili belirsizlik bırakmayacağını ifade etti.

Ekonomistlere göre, anlaşma, ihracatçılar açısından en olumsuz senaryoları engelliyor. Anlaşma olmasaydı, İngiltere ile Dünya Ticaret Örgütü’nün kurallarına uygun olarak ama gümrük tarifeli olarak ticaret yapılması söz konusu olacaktı. Şimdi bu risk ortadan kalktı. Uzmanlar, anlaşmanın, mikro ihracat yoluyla İngiltere’ye e-ihracat yapmak isteyenler için de daha geniş bir pazar hacmi sunacağını öngörüyor. Buna göre, iki ülke arasında gümrük ve lojistik sorunlar ortadan kalkacak. Bu durum özellikle mikro ihracata ivme kazandıracak.

“Çok özel bir kilometre taşı”

Bakan Pekcan’ın verdiği bilgilere göre, iki ülke arasındaki tüm belirsizlikler, hukuki ve teknik handikaplar ortadan kalktı. Bunun yanından 1 Ocak 2021 tarihinde İngiltere ile Gümrük Birliği ilişkimiz sona erdi. İhracatçılar, kritik bir pazar olan Birleşik Krallık ile ticaretlerini yeni anlaşma çerçevesinde sürdürecek.

Bakan Pekcan, anlaşma hakkında şu bilgileri verdi; “Anlaşma, Türkiye ve Birleşik Krallık ilişkileri bakımından yeni ve çok özel bir kilometre taşıdır. Mevcut ticari ve ekonomik ilişkilerimizin çerçevesinin korunması ve geliştirilmesi konusunda hükümetlerimiz arasındaki ortak anlayış ve iradenin bir sonucudur. Anlaşmanın sağladığı güçlü katkı ile ikili ticari ve ekonomik ilişkilerimizin güçlendirilmesine yönelik adımları atmaya devam edeceğiz.”

Birleşik Krallık’a ihracat hakkında bazı bilgiler

Türkiye ile Birleşik Krallık arasında serbest ticaret anlaşması imzalandı.

İngiltere, pek çok sektörde ihracatın önde gelen pazarları arasında yer alıyor. Üretim, tedarik zincirleri ve yatırımlar bakımından Türkiye için değerli bir ortak olan bu ülke ile yapılan anlaşma, ihracata ve e-ihracat farklı bir ivme kazandıracak.

  • Birleşik Krallık, 2,74 trilyon dolarlık Gayri Safi Yurt İçi Hasılası ile dünyanın altıncı büyük ekonomisi.
  • 2019’da Birleşik Krallık’a 11,2 milyar dolar ihracat, 5,6 milyar dolar ithalat gerçekleşti.
  • 2020 yılının Ocak-Ekim ayları arasında iki ülke arasındaki ticaret hacmi 13,5 milyar dolar olarak kaydedildi. Bu dönemde ihracat 9 milyar dolar, ithalat 4,5 milyar dolar oldu.
  • İngiltere, Türkiye’nin ihracatında Almanya’dan sonra ikinci sırada yer alıyor.
  • İngiltere’ye en çok otomotiv, televizyon, beyaz eşya ve hazır giyim kategorilerinde ürünler ihraç ediliyor.
  • Türkiye’de Birleşik Krallık kaynaklı yatırımlar 11,6 milyar dolar civarında.
  • Anlaşma, taraflar ticari aktörleri arasında ‘tarifesiz’ bir serbest ticaret anlaşması akdediyor.
  • Tüm sanayi ve tarım ürünlerini içeren anlaşma, yatırımlar ve hizmetler gibi alanları da kapsayacak.
  • Anlaşma olmasaydı, bu ülkeye yapılacak ihracatın yaklaşık yüzde 75’i vergi yükü ile karşı karşıya kalacaktı.
  • Bu çerçevede anlaşma, yaklaşık 2,4 milyar dolarlık zararı önlüyor.
  • Anlaşma, sanayi ürünlerinde gümrük vergilerini sıfırlıyor.

İngilere; Türkiye dışında Japonya, Kanada, İsviçre ve Norveç ile de serbest ticaret anlaşmaları imzaladı. 31 Ocak 2020 tarihi itibarıyla Avrupa Birliği’nden ayrılan İngiltere, 1 Ocak 2021 itibariyle de Gümrük Birliği’nden de ayrıldı.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds