Ara
Close this search box.

Retro Pazarlama: Anıları Canlandıran Pazarlama Stratejisi

Retro pazarlama, “nostaljik pazarlama” olarak da bilinir.
Retro pazarlama, “nostaljik pazarlama” olarak da bilinir.

Retro pazarlama, “nostaljik pazarlama” olarak da bilinir. Pek çok kuruluş, satışlar artırma stratejisi olarak retro pazarlama kullanıyor. Böylece kârlarını artırmayı hedefliyorlar. Bu pazarlama yönteminde, eski bir ürünü tekrar satışa sunmak ya da ürünün eski bir modelini değiştirmek gibi uygulamalar vardır.

Retro pazarlama genellikle iki çeşittir;

  1. Geçmişten orijinal bir ürünün gerçek bir tıpkıbasımı veya kopyası
  2. Benzer ürünlerden farklı olarak retro stili benimseyen modern bir ürün kullanmak

Herhangi bir retro kampanyada şirket geçmişi ve marka mirası önemlidir. Birçok şirket, uzun bir süre boyunca geçmişini ve uzmanlığını vurgular. Genellikle “bunu uzun zamandır yapıyoruz, böylece bize güvenebilirsiniz” gibi bir mesaj verirler. Retro pazarlama, eski moda için kampanyalar düzenlemek veya ürünün kendisini değiştirmekte şeklinde de olabilir.

Retro Pazarlama Modeli

Nostalji pazarlama modeli; yaşlandıkça “geçmişte tecrübe edilen anılara” özlem duyduğumuzu öne süren bir insan davranışı psikolojisi ve bilimine dayanmaktadır. Geçmişin özlemleri, pazarlamacılara, nostaljik ipuçları (fotoğraflar, şarkılar ve mesajlar) sağlama fırsatı sunar. Bu yöntem giderek daha fazla kabul görüyor. Retro ile yeniden pazarlama kampanyalarına daha fazla marka katılıyor.

Unutulmuş markaların ve ürünlerin yeniden hayat bulması anlamına gelen retro pazarlama, günümüzde yenilikçi markaların bile başvurduğu bir pazarlama stratejisi haline geldi. Bu pazarlama yönteminde temel amaç; insanların zihninde geçmişi canlandırarak ürünü almalarını sağlamaktadır. Bunun için markanın geçmişteki konumu ile paralellik ve bağ kurarlar. Bu bağ, markanın eski logosu, ambalajı ya da yazı fontları gibi simgeler olabilir. Ürünlerde retro izler olmasa bile geleneksel ya da dijital reklamlarda retro görseller kullanılabilir.

Retro Pazarlamanın Avantajları Nelerdir?

Retro pazarlama, “nostaljik pazarlama” olarak da bilinir.

Ticarette markalar sürekli bir rekabet halindedir. Köklü bir geçmişe dayanan markalar, etkilerini korumak ya da artırmak için nostaljik pazarlamaya ihtiyaç duyar. Buradaki amaç, müşterilere eski anıları hatırlatmak ve onlarla marka arasında bağ kurmaktır. Diğer bir amaç da, markaların bazen imaj değiştirme ihtiyacı duymasıdır.

İnsanlar, geçmişle bağını koparmak istemez. Hayatında iz bırakan ürünler, şarkılar v anılar dinleme isterler. Bu çerçevede retro pazarlama;

  • İnsanlarda anılarını canlandırarak, satış hedeflerine hizmet eder.
  • İnsanların özlem duyduğu şeyleri hatırlatmalarına yardımcı olur.
  • Markalara potansiyel müşterileri duygusal açıdan yakalayarak gerçek müşteriye dönüştürme fırsatı verir.
  • Rekabette markaları bir adım öne çıkarır.

Nostalji pazarlama örneklerine özellikle moda ve gıda sektöründe sık rastlıyoruz. Vintage kıyafetlerden retro kazaklara kadar birçok nostaljik ürün var. Bu ürünler insanlarda sempati uyandırır. Markalar böylece geçmiş ile geleceği birleştirerek, etkin bir pazarlama stratejisi kurgulayabilirler. Günümüzde nostaljik pazarlana özellikle de sosyal medyada yaygınlaşmıştır. Birçok e-ticaret markası da retro ürünler listelemektedir.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds