Ara
Close this search box.

Levent Elmas, Lufian ailesine transfer oldu: Lufian’da büyük işler yapacağız

E-ticaret ekosisteminin yakından tanıdığı isimlerden e-ticaret profesyoneli Mustafa Levent Elmas, Lufian ailesine transfer oldu.
E-ticaret ekosisteminin yakından tanıdığı isimlerden e-ticaret profesyoneli Mustafa Levent Elmas, Lufian ailesine transfer oldu

Daha önce Dagi’de “e-ticaret müdürü” görevinde bulunan Levent Elmas, Türkiye’nin önde gelen erkek giyim firmalarından Lufian’ın “e-ticaret direktörü” oldu. Lufian’ın tüm e-ticaret süreçlerine liderlik edecek olan Elmas, Lufian transferi hakkında WORLDEF’e açıklamalarda bulundu. Deneyimli e-ticaret uzmanı, e-ticaret ekosistemi hakkında değerlendirmeler yaparak, 2021 yılı e-ticaret trendlerinden geçmişteki e-ticaret tecrübelerine kadar birçok konuda önemli bilgiler paylaştı.

Tekzen’in ilk e-ticaret sitesini kurdu

Levent Elmas, ilk e-ticaret tecrübesini Tekzen’de yaşadığını söyledi. “Tekzen’e e-ticaret alt yapısını kurmak için başlamıştım.” diyen Elmas, şu ifadeleri kullandı; “2006 Haziran ayında tüm entegrasyonları yapılmış bir e-ticaret sitesi yaptım. O dönemde kullandığımız ERP programı ile entegre olan, siparişler geldiğinde siparişleri depo birimine ileten, yeni ürün eklendiyse bu ürünleri sisteme aktaran küçük bir e-ticaret sistemi yapmıştım. Bu sayede e-ticaret ile tanıştım. Arama motorları optimizasyonundan ürün içeriklerinin önemini ve değerini daha o dönemde hissediyordum.”

Tekzen’de dolu dolu 9 yıl çalıştığını belirten Elmas, Tekzen’deki çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi; “Tekzen’de başladığım gün, işten ayrıldığım gündür; 10 Kasım 2014… Çalıştığım süre boyunca Tekzen framework’ünü kurguladım. 2006 yılı sonunda iki stajyer ile -daha sonra onları işe alarak- başladım. Takım lideri, ekip lideri oldum. Düzenli olarak her 2-3 yılda bir terfi aldım. Son olarak 2012 yılında yazılım yönetmeni (müdürü) pozisyonuna geldim. Tabi yazılım ekibimle dışarıdan da destek alıyorduk. 7-8 kişilik bir ekip yönetiyordum.”

Sürekli e-ticaret yazılımları yaptıkları için sektörde oldukça bilinen ve değer gören katma değerli işlere imza attığını vurgulayan Elmas, “Mail marketing’inden ödeme sistemleri entegrasyonuna; ürün tavsiye motorundan alternatif kanallara kadar entegrasyonların hepsi Tekzen framework’ü içerisindeydi. 2014 yılında Tekzen’den ayrıldım. Yeni bir sisteme 2016 yılında ancak geçebildiler. Takriben 2 yıl proje ile uğraştılar diye biliyorum. Tekzen sevdiğim ve değer verdiğim kurumlardan biridir.” ifadelerini kullandı.

Altınbaş ve Gülaylar’da e-ticaret operasyonlarını yürüttü

E-ticaret uzmanı Levent Elmas, diğer şirketlerdeki görevleri ve çalışmaları hakkında da şu bilgileri verdi; “Altınbaş ve Gülaylar, altın sektöründeki iyi markalardandır. Altınbaş’ta daha çok projelendirme tarzı işler yürüttüm. B2B sisteminin nasıl olacağını kurgularken kendimi, e-ticaret alt yapısının tasarımı ve çalışma prensibi çalışmalarında buldum. Gülaylar’da ise sıfırdan bir e-ticaret sitesi kurulumu yaptık. Ekipte 1 kişi vardı. Ayrıldığım dönemde toplam 2 yazılımcı, 2 e-ticaret uzmanı, 1 grafiker, 2 fotoğraf düzenleme uzmanı ve 1 dijital pazarlamacı ile buradaki görevimi tamamladım.”

Elmas, “Bu süreçleri yürütürken Gülaylar, e-ticarette en güzel dönemini yaşadı. Bernardo’aki görevim benim için çok kısa sürdü. Çalışmaktan zevk aldığım bir yerdi. Yine e ticaret alt yapısını 3 hafta gibi kısa bir sürede kurduk. SAP ERP’den T-Soft’a geçişi yaptığımız yerlerden biridir. Benim için ‘Case Study’ oldu diyebilirim.” sözlerini kaydetti.

“Dagi’de ilk dönem hedefleri tutturduk”

İç giyim markası Dagi’deki tecrübelerini de anlatan Levent Elmas, “10 Ekim 2018 tarihinde Dagi’de başladım. Başladığım dönemde bir e-ticaret ekibi vardı. Gayet güzel çalışmalar yapılıyordu. Göreve geldiğin dönem perakendenin dördüncü çeyreği olduğu için kasım ayına kadar güzel bir hazırlık yaptık. Bunun meyvelerini aldık ve dördüncü çeyrekte ilk üç çeyreğin toplamı kadar bir ciro elde ettik. Hedeflerimizi tutturduk.” diye konuştu.

“Dagi’nin dinamik ve e-ticareti merkeze koyan bir yönetimi vardı.” diyen Elmas, “E-ticaretin toplam hacme oranı başladığımda yüzde 2 iken bu oran 2019 yılında yüzde 12’lere, ayrılırken yüzde 20 seviyelerine kadar yükseldi. Gerek ürün yönetimi ekibi gerek e-ticarete hizmet veren destek birimleri oldukça hızlı ve vasıflı elemanlardan oluşuyordu. İçerik yazarı ürünleri hikayeleştirirken, dijital pazarlama ekibi dijital tarafta çok büyük gelişim sağladı.”

“Lufian’da işi bilen bir ekibim var”

Levent Elmas, Lufian’daki hedefleri ve yapacağı çalışmalar hakkında da bilgiler verdi. “Lufian’a çok kısa süre oldu başlayalı. Yine e-ticareti merkeze koyan bir yaklaşım ile yaklaşılıyor.” diyen Elmas, şu ifadeleri kullandı;

“E-ticaret tarafında aynı zamanda hatırı sayılır bir ciro dönüyor. Ayrıca, içeride bu işi bilen ve hevesli bir ekibim var. Benden önceki dönem oldukça verimli geçirilmiş; ancak gelişim alanı farklı ürünler ile desteklenmiş. Yine ürün hikayeleştirmesi ve SEO konusunda çeşitli çalışmalarım olacak. CRM için gerekli tüm teknolojik alt yapıya hakim bir ekip ile çalışacağım. Ayrıca, işini samimiyetle yapan ve tüm paydaşlara hakim bir yönetim kurulu başkanımız var. E-ticaret tarafında yapılan reklam yatırımları ve teknolojik farkındalık sebebiyle burada büyük işler yapacağımızı düşünüyorum.”

“Teknoloji eksikse e-ticaret eksiktir”

E-ticaret ekosisteminin yakından tanıdığı isimlerden e-ticaret profesyoneli Mustafa Levent Elmas, Lufian ailesine transfer oldu.

Levent Elmas, “Sizin için e-ticaret nedir?” sorusuna ise şu cevabı veriyor; “Benim mottolarımdan biri şudur; ‘teknoloji eksikse e-ticaret eksiktir’. E-ticaret, perakende firmalarda veya küçük ölçekli işletmelerde olmazsa olmaz mağaza durumuna geldi artık. Tek başına bir işletme gibi düşünülmelidir. Kendi P&L’ini yapmalıdır. Müşteri sadakati noktasında, müşteri deneyimlerinin arttığı son dönemde olmazsa olmaz tek kanaldır.”

“E-ticaret sadece ‘bir fotoğraf çek, siteye koy’ değil”

E-ticaret yapmak isteyen firmalara tavsiyelerde bulunan Elmas, şunları kaydetti; “E-ticarete girecek kişi ya da şirketlerin bu işin sadece ‘bir ürün fotoğrafını çek, siteye koy ve satış bekle’ ile bitmediğini bilmelerini isterim. Her şirkette esas olduğu e-ticarette de gibi kârlılığın çok önemli olduğunun bilinmesi gerekiyor. Çalışılacak alternatif satış kanalları ile yapılan anlaşmalara çok dikkat edilmelidir. Muhasebe ve komisyon oranlarının dikkatli olarak belirlenmesi gerekmektedir.”

“2021’de e-ticaret yeni bir boyuta taşınacak”

 E-ticaret profesyoneli Levent Elmas, 2021 trendlerinin başında yeni teknolojiler ile çalışmak geldiğini belirtti. “Youtube tarafında ciddi çalışmaların yapılması gerekiyor. Yeni kitle artık ciddi bir video tüketimi yapıyor.” diyen Elmas, “Sosyal medya mecralarının kullanımı artacak. IOT, nesnelerin interneti kullanımı artacak. Belki evde buzdolabı kendisi sipariş verecek. Mobil tarafında müşteri sadakati ve deneyimlerinin artacağını öngörüyorum. 2021 yılının, e-ticaret işlerinin yeni bir boyuta taşınacağı bir yıl olacağını düşünüyorum. Elbette Türkiye’nin son dönemde umudu e-ihracatın daha da canlanacağı bir yıl olmasını diliyorum.”

Mustafa Levent Elmas kimdir?

Mustafa Levent Elmas, 1979 yılında İstanbul’da doğdu. 2001 yılında İstanbul Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden 2001 yılında mezun oldu. Üniversite eğitimi sırasında özel bir kolejde bilgisayar öğretmenliği yaptı. 2002-2004 yılları arasında bir ajans açarak, bilgisayar alımı-satımı ve kurumsal internet siteleri yazılımları yaptı. 2004 yılında askerlik yaptı. Profesyonel çalışma hayatına 10 Kasım 2005 tarihinde Tekzen’de, “web uygulamaları uzmanı” olarak başladı. Daha sonra sırasıyla; Altınbaş, Gülaylar, Bernardo ve Dagi markalarında “e-ticaret müdürü” görevlerinde bulundu. Aralık 2020’de ünlü erkek giyim markası Lufian’a transfer oldu. Lufian E-Ticaret Direktörlüğü görevini üstlene Elmas, evli ve 2 çocuk babasıdır.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds