Ara
Close this search box.

Ticaret Bakanlığı taslak hazırladı; online alışverişe düzenleme geliyor!

Ticaret Bakanlığı, e-ticarette ortaya çıkan yeni gereksinimlere karşı harekete geçti.
Ticaret Bakanlığı tarafından bir taslak hazırlandı. Bu taslağa göre online alışverişte bazı düzenlemeler yapılacak!

Türkiye içinde gönderim yapan bütün online alışveriş platformlarını kapsıyor

Ticaret Bakanlığı, e-ticarette ortaya çıkan yeni gereksinimlere karşı harekete geçti. Buna göre internetten alışveriş ekosisteminde bazı düzenlemeler yapılacak. Bakanlığın hazırladığı taslağa göre, internet aracılığı ile ürün veya hizmet satan üreticiler müşteri temsilci atayacak. Kargo şirketlerine bu temsilcinin iletişim bilgileri olacak.

Medyada yer olan bilgilere göre, taslak, internet ve telefon gibi uzaktan iletişim araçlarıyla satılan tüm ürünleri içeriyor. Türkçe hizmet veren, Türk Lirası ile fiyatlandırma yapan, Türk Lirası ile ödeme alan ve Türkiye içindeki tüketicilere teslimat ya da gönderim yapan bütün platformlar düzenleme kapsamında olacak.

BTK, sakıncalı ürünlere erişimi engelleyebilecek

Ticaret Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı düzenleme ile ilgili taslak metine yer bilgilerden bazıları şöyle;

  • İnternetten üzerinden satış yapan yerli ve yabancı bütün platformların Türkiye’de yerleşik hizmet sağlayıcısı bulundurma zorunluluğu olacak. Bu zorunluluk, platformların Türkçe satış ve Türkiye’deki adreslere gönderim yapması halinde geçerli olacak.
  • Online satış yapan firmaların Türkiye’de kurulu bir işletmesi bulunmuyorsa, Türkiye’de, bu firmanın ürünlerini bulunduran yerleşik bir hizmet sağlayıcı istenecek. Bu düzenleme, yabancı online satış şirketler için de geçerli olacak.
  • Ürünleri internet ya da telefon ile satışa sunan firmalar, ürünlerde yasal olarak bulunması gereken uyarıları ya da işaretleri görseller materyaller aracılığı ile ilanlarında kullanacak.
  • Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), internet siteleri aracılığı ile satılan ve satışı yasak ya da sakıncalı olan ürünlere erişimi engelleyebilecek.
  • BTK, sakıncalı ürünlerin reklamlarının durdurulmasını isteyebilecek.
  • İnternet ya da telefondan satış yapan imalatçı firma, yetkili bir temsilci görevlendirmek zorunda olacak.
  • Yetkili temsilci, talep edildiği takdirde ürünün yasalara uygunluğunu gösteren bilgi ve belgeleri denetim kuruluşuna sunacak.
  • Temsilci, riskli ürün tespit ederse bildirim yapacak.
  • Temsilcinin adı, unvanı, adres ve iletişim bilgileri; ürünün üzerinde, ürün ambalajında, ürün kolisinde ve gönderilecek belgede yer alacak.
  • Telefon ile ürün satışlarında bu bilgilendirmeler sözel olarak; e-posta gibi yazılı iletişimde ise yazılı olarak belirtilecek.

Denetim kurumları ürün satın alıp inceleyecek, gerekirse yasaklayacak

Ticaret Bakanlığı tarafından bir taslak hazırlandı. Bu taslağa göre online alışverişte bazı düzenlemeler yapılacak!

Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı taslakta online alıveriş platformlarını ilgilendiren birçok madde bulunuyor. Buna göre, online satış yapan platformlar, online platformları aracılığı ile satışı yapılan ürünlerin güvenilir olup olmadığını araştırmakla yükümlü olmayacak.

Taslaktaki diğer maddeler şunlar;

Denetleyici kurumlar: Yetkili denetim kuruluşları, telefon, e-mail veya e-ticaret ile satılan ürünler ile ilgili denetim yapacak. Online alışverişte denetleyici kurumlar devreye giderecek. Bu kurumlar, internet aracılığı ile satılan ürünleri müşteri gibi satın alacak ve teslimatı yapılan ürünleri inceleyecek.

Ürün incelemeleri: Online alışverişe yönelik yetkilendirilecek denetim kuruluşları, e-ticaret ortamlarında satılan ürünleri numune olarak satın alacak, test edecek ve daha sonra gerek görürse ürünü satan firmadan bilgi isteyebilecek. Denetim kuruluşlarının test ve muayene için sipariş verip satın aldığı ürünlerin incelemeleri sonucu yasal olarak uygunsuz bulunursa bu ürün ya da ürünler yasaklanacak.

Güvensiz ürünler: Türkiye’de yasaları ihlal etmese de uluslararası platform ve veri tabanlarında yer alan güvensiz ürünler, Türkiye pazarında satışa sunulamayacak.

Online pazaryerlerinin sorunlulukları: Taslakta, online pazaryerleri ile ilgili maddeler de yer alıyor. Buna göre e-ticaret ile farklı firmalara satış ortamı sağlayan online pazaryerleri, sitelerde listelenen ürünleri ve içerikleri kontrol etmekten sorumlu olmayacak.

Pazaryerlerindeki ürünlerin standartları: Online pazaryerleri, platformlarına yüklenen ürünlerin güvenilir ya da teknik düzenlemelere veya standartlara uygun olup olmadığını araştırmakla sorumlu tutulmayacak.

Ticaret Bakanlığı’nın taslağındaki diğer hususlar

Ticaret Bakanlığı tarafından online alışverişe yönelik taslakta, tüketici şikayetleri konusunda da düzenlemeler öngörülüyor. Buna göre;

  • Denetim: İnternet gibi ortamlardan satışı denetlemek için “Elektronik Ticaretin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Merkezi Destek ve Bilgi Sistemi” oluşturulacak.
  • İhlaller: Bilgi sistemi, şikayete bağlı olmaksızın piyasayla ilgili ihlalleri tespit edecek.
  • Trendler: Yeni e-ticaret platformları, e-ticarette moda ve trendler, internet forumları, tüketici şikayetleri, gelecekte elektronik ticarette popüler ve riskli olabilecek alanlar da sistem üzerinden tespit edilip izlenecek.
  • Engelleme: Aracı platformlar, satışta uygunsuz bir ürün tespit ederse, içeriğe ulaşımı engelleyebilecek.
  • Yasaklama: E-ticaret şirketleri, ihlal yapmaları durumunda, Ticaret Bakanlığı ve yetkili kuruluşlar tarafından e-ticaret sitesinden ya da online pazaryerinden satış yapması yasaklanabilecek.
  • BTK: Yetkili denetim kuruluşları, internet ortamında sakıncalı ürünler ile ilgili uyarı, ürüne erişim kararının şirket tarafından uygulanmaması halinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna (BTK) başvurarak, içeriğin kaldırılmasını talep edebilecek.
  • Kaldırma: Satışı uygun olmayan bir ürünün e-ticaret, televizyon ya da radyo reklamı ile satılması durumunda önce bu içeriğin kaldırılması talep edilecek.
Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds