Küresel ihracat pastasında e-ihracatın payı artıyor

Dünya genelinde küresel ihracat pastası 20 trilyon dolara yaklaştı.

“Pandemi dönemi” olarak adlandırılan 2020 yılı, dış ticaret için de yeni bir sürecin başlangıcı oldu. Ülkeler ithalat politikalarını yeniden gözden geçirirken, tedarik zincirlerinde alternatif arayışları başladı. Perakendeciler e-ticaret ve e-ihracata yöneldi. Bu çerçevede dünya ihracat pastasından pay almak isteyen Türk firmalara, e-ihracat yatırımlarını artırmaya başladı.

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) düzenlediği “İhracat Stratejisi Belirleme ve Uluslararası Pazar Araştırma Yöntemleri” konulu online seminerde konuşan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Levent Taş, pandemi sürecinde e-ticaret ve e-ihracatın öneminin arttığını söyledi. Taş, “Bu olağanüstü süreçte ticari işlemlerini elektronik ortamlara taşıyarak müşteri kalitesine zaman ve mekandan bağımsız olarak ulaşabilen işletmeler en az zararı gördüler, hatta kârlarını artırdılar.” dedi.

“Firmalar e-ihracata yöneliyor”

Levent Taş, pandeminin etkisiyle Çin’den mal akışının azalması ve ithalatın yavaşlaması sonucu ABD ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünya ekonomisine yön veren birçok ülkenin yönünü Türkiye’ye çevirdiğini vurguladı. Taş, bu durumun Türk firmalarının yeni pazarlara girmesine ve e-ihracat hacimlerinin artmasına sebep olduğunu ifade etti.

Levent Taş, Türk firmaların e-ihracata yönelmesinin etkilerinin ekim ayı ihracat rakamlarında da görüldüğünü kaydederek, bunun, Türk firmaların açık pazar haline gelen dünya ticareti pastasından pay alabilmek için e-ihracata yönelmeye başladığını gösterdiğini ifade etti.

Türkiye, küresel ihracat gelirleri sıralamasında 31’inci sırada

• 2019 yılında ülkelerin küresel ihracat pastası hacmi toplam 18,74 trilyon dolar oldu.
  • Türkiye, bu dönemde 171 milyar 531 milyon dolar küresel ihracat geliri elde etti.
  • Türkiye, dünya ihracat gelirleri sıralamasında 31’inci sırada yer aldı.
  • Toplam küresel ihracat gelirlerinin yüzde 0.91’ini Türkiye elde etti.
  • Türkiye’nin ekim ayı ihracatı yüzde 5,6 oranında artışla 17 milyar 333 milyon dolara ulaştı.
  • İhracatçılar ekim ayında 208 farklı ihracat pazarına da erişti.
  • Ekim ayında ihracat yapan firma sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,8 oranında yani 2 bin 368 adet artarak, 43 bin 82’ye ulaştı.
  • Çin, 2019 yılında toplam 2 trilyon 498 milyar dolarlık küresel ihracat yaptı. Böylece dünya ihracat gelirlerinin yüzde 13.32’sine sahip oldu.