Ara
Close this search box.

E-ticarette indirim günleri başladı; tüketiciler nelere dikkat etmeli?

Ticaret Bakanlığı, indirim günleri ile ilgili uyarı yayımladı.

Ticaret Bakanlığı, e-ticaret siteleri aracılığı ile online alışveriş yapan tüketicileri yanıltıcı indirim ve kalitesiz hizmet konusunda uyardı. Bakanlık, açıklamasında, online tüketiciyi mağdur eden e-ticaret sitelerine dikkat çekerek, yanıltıcı indirimler, cayma hakkını kullandırmama ve ayıplı mal gönderimi konularına işaret etti. Ticaret Bakanlığı’nın açıklamasında; yanıltıcı indirimler, indirim uyarıları, indirimli satışların başlangıç ve bitiş tarihleri gibi konulara dikkat edilmesi gerektiği ifade edildi. Ayrıca, indirimli olarak satışa sunulan ürün veya hizmetlerin miktarlarının açık ve anlaşılır bir şekilde belirtilmesi gerektiği de vurgulandı.

İndirimli fiyat süresi ve stok sınırı belirtilmeli

Açıklamada, “indirimli satış reklamlarında tüketicileri yanıltmadan ya da gerçekte olduğundan daha fazla indirim uygulanıyormuş izlenimi oluşturmayacak şekilde sunulması” gerektiğine dikkat çekildi. Bunun yanında, yapılan indirimlerin miktarı ya da oranı hesaplanırken, indirimli fiyattan bir önceki fiyatın esas alınması kaydedildi. Satıcı sağlayıcı veya reklam verenin yapılan indirimin ispatından sorumlu olduğu da ifade edilen bakanlık açıklamasında, “İndirimli fiyatın uygulanmasına ilişkin süre ve stok sınırı varsa bunun internet sitesi ve reklamlarda açıkça belirtilmesi gerekmektedir.” denildi.

Ticaret Bakanlığı, sahte indirim ve indirim reklamları konularında da uyarılarda bulunarak, belirtilen konularda aykırılık tespit edildiğinde idari para cezasının kesileceğini duyurdu. Ayrıca, tüketicilerin ve firmaların mesafeli sözleşmeler ile ilgili dikkat etmesi gereken konulara da değindi.

İndirim günleri için tüketicilerin dikkat etmesi gereken hususlar

Ticaret Bakanlığı’nın açıklamasında, tüketicilerin mağdur olmaması için dikkat etmeleri gereken konular şöyle açıklandı;

  • Tüketiciler, alışveriş öncesi ihtiyaçlarını karşılayacak mal veya hizmeti tam ve doğru olarak belirlemelidir.
  • Tüketiciler bütçeleri ile harcamaları arasındaki dengeyi gözetmelidir.
  • Satıcı veya sağlayıcının iletişim bilgileri, vergi kimlik numarası, MERSİS ve ETBİS kaydı ve gerekirse şikayet platformları ile satıcı/sağlayıcı müşteri hizmetleri vb. yerlerden gerekli sorgulamalar yapılmalıdır.
  • Satışa sunulan ürün fiyatının özellikle standart nitelikteki ürünler için diğer satıcı veya sağlayıcılardaki fiyatları ile karşılaştırılmalıdır.
  • Satıcının internet sitesinin güvenliği ile alışverişe ilişkin güvenli ödeme yöntemleri olan SSL sertifikası, “3D Security” ya da sanal kart ile ödeme gibi seçeneklerin olup olmadığının kontrol edilmelidir.
  • Sosyal medya kanalları aracılığı ile yönlendirilen internet sitelerine ilişkin olarak satıcı veya sağlayıcının internet sitesine yapılan yönlendirme, adres çubuğundan kontrol edilmelidir.
  • Ödeme öncesi mevzuatta da belirtilen, satıcı ya da sağlayıcı unvanı, açık adresi, ayrıntılı iletişim bilgileri kontrol edilmelidir.
  • Mal veya hizmetin ödenecek toplam tutarı, cayma hakkına ilişkin ayrıntılar ve hak arama yollarını içeren ön bilgilerin verilip verilmediği kontrol edilmelidir.
  • İndirim günleri gibi özel günlerde yüksek oranlarda yapıldığı iddia edilen indirimlerin doğruluğuna ilişkin olarak diğer satıcı veya sağlayıcılarda aynı ürünün fiyatı araştırılmalıdır.

İndirim günlerinde satıcı veya sağlayıcılar nelere dikkat etmelidir?

Ticaret Bakanlığı’nın açıklamasında, satıcı veya sağlayıcıların idari müeyyide ile karşılaşmamaları için dikkat etmeleri gereken konular da şöyle açıklandı;

  • Tüketiciler ile mesafeli sözleşme akdedilmeden önce tüketici mevzuatında yer alan yasal yükümlülüklerin karşılanması için ön bilgilendirme yazılı veya kalıcı veri saklayıcısı aracılığı ile tüketiciye iletilmelidir.
  • Mevzuatta belirlenen teslim veya ifa, cayma hakkının kullanımı ve bedel iadesine ilişkin yasal sürelere uyulmalıdır.
  • Cayma hakkının kullanımı durumunda herhangi bir masraf veya yükümlülük getirmeksizin tüketiciye bedel iadesi, 14 gün içerisinde tek seferde yapılmalıdır.
  • Mesafeli satışa konu edilen mal veya hizmetlere ilişkin olarak ödemesi alınan siparişlerin stokta bulunmaması ve tedarik edilememesi gibi gerekçelerle iptal edilerek tüketici mağduriyetine neden olunmaması için stok ve ürün tedariki aşamalarına dikkat edilmelidir.

İndirim günlerinde satışlara ilişkin diğer uyarılar

Ticaret Bakanlığı, indirimli satışların başlangıç ve bitiş tarihleri ile indirimli olarak satışa sunulan mal veya hizmetin miktarı sınırlı ise bu miktarın açık ve anlaşılır bir biçimde belirtilmesi gerektiğine işaret etti. Ayrıca, indirimli satış reklamlarında, indirimli satışa konu edilecek mal veya hizmete ilişkin bilginin yapılan indirim ile beraber anlam karışıklığına yol açmadan diğer bir ifade ile tüketicileri yanıltmadan ya da gerçekte olduğundan daha fazla indirim uygulanıyormuş izlenimi oluşturmayacak şekilde sunulması gerektiğine dikkat çekti.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi; “Yapılan indirimin miktarı veya oranı hesaplanırken, indirimli fiyattan bir önceki fiyatın esas alınması, satıcı sağlayıcı ya da reklam verenin yapılan indirimin ispatından sorumlu olduğu, indirimli fiyatın uygulanmasına ilişkin süre ve stok sınırı varsa bunun internet sitesi ve reklamlarda açıkça belirtilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda Bakanlığımızca söz konusu hususlara ilişkin aykırılıkların tespiti halinde gerekli idari yaptırımlar uygulanacaktır. Bakanlığımız bünyesinde faaliyet gösteren Reklam Kurulu tarafından ayrıca özel indirim günlerine ilişkin olarak resen incelemeler başlatılmıştır. Mesafeli sözleşmelere ilişkin olarak hak kaybına uğrayan tüketicilerimizin uyuşmazlıklarının çözümü için parasal sınırları da dikkate alınarak Tüketici Hakem Heyetleri ya da Tüketici Mahkemelerine başvurmaları gerekmektedir.” 

Bakanlığın açıklaması için tıklayın!

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds