Ara
Close this search box.

Amazon Türkiye Ülke Müdürü Richard Marriott: Türkiye’de e-ticaretin çıtasını yükselten iyi bir itibar kazandık

Amazon Türkiye Ülke Müdürü Richard Marriott, tüketim malları, telekomünikasyon, perakende bankacılık, danışmanlık ve enerji gibi çeşitli sektörlerde 25 yıldan fazla deneyime sahip. WORLDEFE-TİCARET’e konuk olan Marriott, “Temel ilkelerimiz müşteri odaklılık, inovasyon tutkusu, operasyonel mükemmellik ve uzun vadeli düşünme.” diyor. Richard Marriott ile Amazon’un toplantılarındaki “boş sandalye”nin hikayesini; müşteri odaklılığın en anlama geldiğini; Amazon Türkiye’nin hedeflerini ve Türk KOBİ’lere vaatlerini konuştuk.

Amazon Türkiye

Amazon Türkiye, Amazon’un Avrupa’daki altıncı mağazası olarak 2018 yılında faaliyete başladı. Altı yıl içinde Türkiye’deki online tüketicilere ve KOBİ’lere sunduğu fırsatlarla birlikte dikkat çeken bir büyüme kaydeden Amazon Türkiye, genç profesyoneller ve üniversite öğrencileri arasında yapılan bir araştırmada “Türkiye’nin en gözde ilk üç şirketinden biri” haline geldi.

Bu başarıda Richard Marriott’un önemli bir payı var! 2019 yılından bu yana “Amazon Türkiye Ülke Müdürü” olarak görev yapan Richard Marriott, tüketim malları, telekomünikasyon, perakende bankacılık, danışmanlık ve enerji gibi çeşitli sektörlerde 25 yıldan fazla deneyime sahip.

WORLDEF E-TİCARET’e konuk ettiğimiz Amazon Türkiye Ülke Müdürü Marriott, “Temel ilkelerimiz müşteri odaklılık, inovasyon tutkusu, operasyonel mükemmellik ve uzun vadeli düşünme.” diyor. Richard Marriott ile Amazon’un toplantılarındaki “boş sandalye”nin hikayesini; müşteri odaklılığın en anlama geldiğini; Amazon Türkiye’nin hedeflerini ve Türk KOBİ’lere vaatlerini konuştuk. Amazon’un Türkiye’de iyi bir itibar kazandığına işaret eden Marriott’un birçok konundaki samimi açıklamalarını keyifle okuyacaksınız!

“Amazon’u tanımlayan dört temel ilke var”

Amazon Türkiye Ülke Müdürü Richard Marriott, ilk olarak Amazon’u tanımlayan temel ilkeleri anlattı: “Amazon’da gerçekten de birçok farklı şapkamız var; ancak genel olarak ben Amazon’u, dört temel ilke temelinde faaliyet gösteren bir şirket olarak tanımlıyorum. Bu ilkelerimizi yaptığımız her işte uyguluyoruz. Bunlar; müşteri odaklılık, inovasyon tutkusu, operasyonel mükemmellik ve uzun vadeli düşünme…”

“Toplantılarımızda müşteriyi temsil eden meşhur boş bir sandalye bulunduruyoruz”

Müşteri odaklılığın, Amazon Kurucusu Jeff Bezos’un en başından beri önemini anladığı ve bugün tüm dünyada Amazon’un işlerini yönlendiren en temel ilke olduğunu vurgulayan Amazon Türkiye Ülke Müdürü Marriott, “Yaptığımız her işi müşterilerimiz için yapıyoruz ve bu nedenle tüm toplantılarımızda müşteriyi temsil eden meşhur boş bir sandalye bulunduruyoruz. Amazon’un her bir üyesi -ki dünya çapında 1,5 milyondan fazla çalışanımız var- bunu temel ilke olarak kabul ediyor.” sözlerini kaydetti.

“Müşterilerimiz için yenilik yapma arzusu hepimizin DNA’sında var”

“İnovasyon tutkumuzu her zaman beslemeye ve geliştirmeye özen gösteriyoruz. Müşterilerimiz için yenilikler sunmayı çok seviyoruz.” diyen Richard Marriott, şöyle devam etti: “Amazon’da müşterilerimiz için yenilik yapma arzusu hepimizin DNA’sında var, diyebilirim. Günlük işlerinden bağımsız olarak herkesin müşterilerimiz için inovasyon yapma konusunda bir rol oynamasını bekliyoruz. Bana Amazon’un en büyük inovasyonunun ne olduğunu sorarsanız, bunun ‘Prime’ olduğunu söyleyebilirim. Prime üyeliği, müşterilerimiz için yürüttüğümüz özel bir program. Sınırsız, hızlı, ücretsiz ve esnek teslimat temelleri üzerine inşa edilen Prime, dünya çapında 200 milyondan fazla üyeye en iyi alışveriş ve eğlence deneyimi sunuyor.”

“Yüzde 98 oranda doğru teslimat yapıyoruz”

Üçüncü ilkelerinin “operasyonel mükemmellik” olduğuna dikkat çeken Marriott, “Bizim için operasyonlara öncelik vermek, müşteri deneyimine öncelik vermekle eş değer; çünkü bu, müşterilerimizin markamıza ve onlara sunduğumuz hizmetlere güven duymasını sağlamanın en temel yolu.” dedi. Müşterilerine ihtiyaç duydukları şeyi ihtiyaç duydukları anda en etkin şekilde ulaştırmak için dünyanın dört bir yanındaki şehirlerde ve bölgelerde dünya standartlarında 400’den fazla lojistik merkezi işlettiklerini hatırlatan Marriott, şunları kaydetti;

“Ürünleri 200’den fazla ülke ve bölgedeki müşterilere gönderiyoruz. Bu kolay bir iş değil; ancak kendinizi ‘müşteri odaklı bir şirket’ olarak tanımlıyorsanız, her işinizi mükemmel bir şekilde yapmalısınız. Bu nedenle operasyonlarımız için sürekli yatırım yapıyor, teknolojiden yararlanıyor ve müşterilerimiz adına yenilikler yapıyoruz. Sevkiyat kabiliyetlerimize yatırım yapmaya devam ediyor, iş ortaklarımızla birlikte güvenlik, hız ve verimliliğin esas olduğu bir teslimat ağı oluşturuyoruz. Yatırımlarımız sayesinde bugün yüzde 98 oranda doğru teslimat yapıyoruz.”

“Kısa vadeli kazançları müşterilerimizin uzun vadeli güvenine tercih etmeyiz”

Amazon Türkiye Ülke Müdürü Marriott, “Son ve oldukça önemli olan diğer prensibimiz ise uzun vadeli düşünme!” diyerek, şu bilgileri paylaştı; “Yaptığımız işin değerinin müşterilerimizin, tedarikçilerimizin ve toplumun bize duyduğu uzun vadeli güvende yattığına inanıyoruz. Kısa vadeli kazançları asla müşterilerimizin uzun vadeli güvenine tercih etmeyiz! En başarılı üç iş alanımız olan Amazon Prime, Amazon Pazaryeri ve Amazon Web Services’e baktığımızda, hepsinin birkaç yıl önce kurulduğunu; doğruyu bulmak için denemeler yapıldığını ve ancak beş veya on yıl sonra başarıya ulaştıklarını görüyoruz. Çünkü biz her zaman müşteriye sağlayabileceğimiz uzun vadeli değere odaklandık ve bu da tüm işlerimizin uzun vadede başarılı olmasını sağladı.”

“Amazon Türkiye, Avrupa’daki altıncı mağazamız”

Richard Marriott, “Amazon’un Türkiye’deki yolculuğu ne zaman başladı ve nasıl gidiyor?” sorusu üzerine şu bilgileri verdi; “Amazon Türkiye, Avrupa’daki altıncı mağazamız olarak 2018 yılında açıldı. Küresel bir şirket olsak da her yerel pazarın farklı ve her müşterinin benzersiz olduğunu biliyoruz. Bu nedenle ilk yıllarımızı Türkiye’deki müşterilerimizi ve bizden ne istediklerini anladığımızdan emin olmak için harcadık. Eksik özellikleri tamamlayıp devreye aldık, ürün yelpazemizi ve fiyatlarımızı geliştirdik ve Türkiye’de e-ticaretin çıtasını yükselten hızlı ve güvenilir teslimat konusunda iyi bir itibar kazandık.”

“Amazon Prime’da hedeflediğimiz yıllık üye sayısına 48 saatte ulaştık”

Kazandıkları itibarın, Amazon Prime’ın 2020’de Türkiye’de lanse edilmesiyle devam ettiğini vurgulayan Marriott, “Bu, Amazon tarihindeki en hızlı ikinci lansman oldu ve ulaşmayı hedeflediğimiz yıllık üye sayısına 48 saat içinde ulaştık. Türkiye’deki müşterilerimizin Amazon hizmetlerini sevdiğini biliyorduk ve artık işimizi ölçeklendirip büyütmemiz gerekiyordu. Böylece 2022 yılında, 100 milyon doların üzerinde bir yatırımla İstanbul Tuzla’da tamamen Amazon tarafından işletilen ilk lojistik merkezimizin açılışını yaptık. Bu bizim için Türkiye’ye olan bağlılığımızı ve burada uzun vadeli bir stratejimiz olduğunu gösterdiğimiz bir andı.” diye konuştu.

“Türkiye’nin en gözde ilk üç şirketinden biriyiz”

Richard Marriott, “Bugün geldiğimiz noktada işimiz her açıdan önemli ölçüde büyümüş durumda ve müşteri deneyimimizi sürekli olarak geliştiriyoruz. İstanbul’da 6 yıl içinde 50 kişiden yaklaşık bin kişilik bir ekibe ulaştık. Hatta bağımsız araştırmalara göre, genç profesyoneller ve üniversite öğrencileri arasında Türkiye’nin en gözde ilk 3 şirketinden biriyiz.” sözlerini ifade etti.

Amazon’da satış yapan 50 binden fazla Türk KOBİ, 2023 yılında 30 milyondan fazla ürün sattı!

Amazon Türkiye Ülke Müdürü Richard Marriott, KOBİ’lerin Amazon için önemine ve KOBİ’ler için sundukları hizmetlere de değindi. Bugün Amazon’un mağazalarındaki satışların yüzde 61’inden fazlasının, çoğu küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) olan bağımsız satıcılardan oluştuğunu vurgulayan Marriott, Türkiye’de ise, Amazon’da satış yapan 50 binden fazla KOBİ olduğuna dikkat çekti; bu KOBİ’lerin 2023 yılından 30 milyondan fazla ürün sattığını kaydetti.

“KOBİ’lere müşteri sunuyoruz!”

Amazon Türkiye Ülke Müdürü, KOBİ’lere sundukları hizmetler hakkında da şunları söyledi; “KOBİ’lere müşteri sunuyoruz! Dünya çapında yüz milyonlarca müşterimiz var, 200 milyondan fazla Prime üyemiz var; 200’den fazla ülke ve bölgedeki müşterilere ürün teslimatı yapıyoruz. KOBİ’lere bu müşterilere ulaşmaları için Amazon Lojistik ve Amazon Ads gibi en kolay, en etkili araçları ve hizmetleri sunuyoruz. Amazon Lojistik, satıcıların işlerini büyütmelerine odaklanmalarını ve bizim onların yerine ürün depolama, paketleme, sevkiyat, iade ve müşteri hizmetleri işlemlerini gerçekleştirmemizi sağlayan isteğe bağlı bir hizmet.”

“Türkiye’de Amazon Lojistik hizmetini kullanan 15 binden fazla KOBİ var”

Türkiye’de Amazon Lojistik hizmetini kullanan 15 binden fazla KOBİ olduğunu belirten Marriott, “Bunun yanı sıra Amazon Ads, markaların müşterilere nerede olurlarsa olsunlar ulaşmalarına yardımcı oluyor. Reklam çözümlerimiz sadece Amazon mağazasında değil, mağazalarımızın dışında alışveriş yapanlara da ulaşmak için tasarlandı. Tüketicilerin zaman geçirmeyi tercih ettikleri yerlerde dikkatlerini çekerek markaların çok çeşitli cihaz, perakende ve medya kanallarındaki yolculukları boyunca yeni müşterilere ulaşmaları ve onlarla etkileşim kurmaları için fırsatlar yaratıyoruz.” şeklinde konuştu.

“2023’te Türk KOBİ’lerin ihracat satışları 21 milyar TL’yi aştı”

Amazon Türkiye Ülke Müdürü Richard Marriott, Amazon’un e-ihracata ve sınır ötesi e-ticarete bakışını da değerlendirerek, “KOBİ’lerin sınırların dışına çıkmasına nasıl yardımcı oluyorsunuz?” sorusuna cevap verdi. Türkiye’de Ticaret Bakanlığı’nın 2028 yılına kadar e-ihracatın toplam ihracat içindeki payını yüzde 10’a çıkarma hedefinden bahseden Marriott, şunları söyledi;

“Biz de bakanlığın bu vizyonunu destekliyoruz. Amazon’un bu konuda KOBİ’lere yardımcı olmak için çok eşsiz bir konumda olduğuna inanıyoruz. Bugün Amazon Türkiye üzerinden satış yapan 35 binden fazla KOBİ, ihracat yapıyor. Bu, Amazon’daki Türk KOBİ’lerinin yüzde 65’inden fazlasının (50 bin) ihracat yaptığı anlamına geliyor. 2023 yılında bu KOBİ’lerin ihracat satışları 21 milyar TL’yi aştı. Türkiye’deki KOBİ’lerin en çok ihracat yaptığı kategoriler ev ve güzellik; en çok ihracat yaptığı ülkeler ise ABD, Kanada, Meksika, İngiltere ve Almanya oldu.”

“Küresel yapılanmamız, KOBİ’lerin nerede olurlarsa olsunlar müşterilere ulaşmalarını sağlıyor”

Amazon Türkiye Ülke Müdürü Richard Marriott, sözlerini şöyle sürdürdü; “Öte yandan geçtiğimiz yıl PwC ile birlikte Türkiye’deki KOBİ’lerin yurt içi ve yurt dışı e-ticaret alışkanlıklarına ilişkin bir raporun çıktılarını açıkladık. KOBİ’lere e-ihracat faaliyetleri sırasında sıklıkla karşılaştıkları sorunları sorduk. İlk üç sırada; (1) pazar araştırması ve pazara ulaşma, (2) pazarlama ve tanıtım, (3) lojistik sorunları yer aldı. Ancak iyi haberimiz şu: Amazon bu sorunların her birine bir çözüm sunuyor; çünkü son 20 yılda gelişen, başarılı işletmeler yaratmak için en etkili hizmetleri sunmak üzere insanlara, kaynaklara ve hizmetlere milyarlarca dolar yatırım yaptık. Örneğin; pazarlara ulaşmak Amazon ile asla bir sorun değil. Küresel yapılanmamız, KOBİ’lerin nerede olurlarsa olsunlar müşterilere ulaşmalarını sağlıyor.”

Marriott, “KOBİ’lere şunu söylüyoruz: ‘İşte Amazon’da alışveriş yapan yüz milyonlarca aktif müşteri. Tek yapmanız gereken ürünlerinizi satmaya başlamak!’.  Üstelik KOBİ’lerin bunu yapmasını da olabildiğince kolay hale getiriyoruz. Örneğin; Türkiye’den bir satıcı olarak Avrupa’da satış yapmaya başlamak istiyorsanız tek bir hesapla ürünlerinizi dokuz Amazon mağazasında satabilir, 28 ülkedeki müşterilere ulaşabilir ve Avrupa’daki tüm listelemelerinizi ve envanterinizi yönetebilirsiniz.” ifadelerini kaydetti.

“KOBİ’ler Amazon Lojistik sayesinde ürün sevkiyatları için asla endişelenmez!”

Sözlerinin devamında, “Ürünlerinizi pazarlamakta sorun yaşıyorsanız, Amazon Ads ile bu sorunu aşabilirsiniz. Ayrıca, KOBİ’ler Amazon Lojistik sayesinde ürün sevkiyatları için asla endişelenmek durumunda kalmaz!” diyen Marriott, şunları kaydetti; “Amazon Lojistik, mağazamızda satış yapan işletmelere sunulan sınıfının en iyisi, oldukça uygun fiyatlı bir hizmet.

Örneğin; ABD’de satış yapıyorsanız, Amazon Lojistik ile gönderim yapılırsa, ABD’deki büyük kargo şirketlerinin sunduğu standart gönderim seçeneklerine göre birim başına yüzde 30 daha az maliyet ortaya çıkar. Bugün, küçük bir işletme sahibi ABD’de satmak üzere tek bir ürünü bile depolamak isterse bu ürünü depolamak için bir Amazon lojistik merkezini kullanabilir ve depolama için bir gün gibi kısa bir süre için bile ödeme yapabilir.”

Richard Marriott, bunlara ek olarak yeni pazarlara ulaşırken dilin de çoğu zaman bir engel teşkil edebildiğini anımsatarak, “Örneğin; Avrupa’yı ele alırsak kıta 28’den fazla ülkeden oluşuyor ve bunların birçoğunun kendi dilleri var. Ancak Amazon’da satış yapmak için Avrupa dillerinden herhangi birini akıcı bir şekilde konuşmanıza gerek yok. Satıcılara, müşterileriyle aralarındaki dil engellerini etkili bir şekilde ortadan kaldırmaları için ücretsiz listeleme ve çeviri araçları sunuyoruz. Yine Amazon Lojistik burada da gerçek bir oyun değiştirici.

Amazon Lojistik kullanmanın en büyük avantajlarından biri, Amazon’un kargo ve iadelerle ilgili soruları pazar yerlerinin yerel dillerinde yanıtlamasıdır. ‘Ürünlerim nerede?’ türü sorular genellikle satıcı iletişimlerinin çoğunluğunu oluşturuyor. Dolayısıyla, yalnızca Amazon Lojistik hizmetimizi kullanarak işletmenizin çeviriler için harcayacağı zaman ve kaynak miktarını anında azaltabilirsiniz.” sözlerini kaydetti.

“KOBİ’lerimizin karşılaştığı zorlukların farkındayız”

Amazon Prime’ın müşteriler için inanılmaz faydaları olduğuna değinen Marriott, “Ancak Prime müşterileri Prime ürünlerini daha fazla arama eğiliminde olduğundan satıcıların satışlarını artırmalarına da yardımcı oluyor. Ürünlerinizi Prime ürünleri olarak göstermek, onları satışa dönüştürme şansınızı artırabilir.” diyerek, sözlerini şöyle tamamladı; “Sonuç olarak, KOBİ’lerimizin karşılaştığı zorlukların farkındayız; fakat Türkiye’deki fırsatları da görüyoruz. Bakanlığın hedefinin gerçekten ulaşılabilecek bir hedef olduğuna inanıyoruz ve araçlarımız ve hizmetlerimizle KOBİ’lere yardımcı olmak için buradayız.”

“Türkiye’yi Amazon için büyük bir fırsat olarak görüyoruz”

Amazon Türkiye Ülke Müdürü Richard Marriott, geçtiğimiz haziran ayında düzenlenen WORLDEF ISTANBUL 2024 etkinliğinde “Yerelden Küresele: Amazon Küçük İşletmeleri Küresel Pazarlarda Büyümeleri İçin Nasıl Güçlendiriyor?” başlıklı oturuma katıldı.

Amazon’un özellikle Türkiye pazarı için sunduğu hizmetleri ve stratejik girişimlere odaklanarak KOBİ’leri nasıl desteklediğini anlatan Marriott, şunları söyledi; “Türkiye iyi eğitimli, genç, internet, mobil ve e-ticaret konusunda bilgili büyük bir nüfusa sahip. Türkiye’yi Amazon için büyük bir fırsat olarak görüyoruz. Küresel anlamda Amazon için çok çok önemli bir ülke. Türk müşteriler inanılmaz derecede akıllı, inanılmaz derecede bilgili. Gerçekten fırsatları seviyorlar. Bu yüzden Türkiye’de harika fırsatlar sunmak için daha çok çalışıyoruz; çünkü bunlar Türk müşteriler için önemli.”

Amazon Türkiye Ülke Müdürü Richard Marriott, ayrıca, etkinlikle ilgili yaptığı paylaşımda, “Türkiye’ye olan bağlılığımızı ve Prime üyelik programımızın faydalarını vurgulamak harikaydı. Böyle muhteşem bir etkinliğe ev sahipliği yaptığı için WORLDEF’e ve oturuma katılan herkese çok teşekkür ederiz. İlerlemeyi sürdürmeye ve Türkiye’deki işletmeler için yeni fırsatlar yaratmaya devam etmekten heyecan duyuyoruz!” değerlendirmesi yaptı.

Richard Marriott kimdir?

Amazon Türkiye’de Ülke Müdürü olarak görev yapan Richard Marriott, tüketim malları, telekomünikasyon, perakende bankacılık, danışmanlık ve enerji gibi çeşitli sektörlerde 25 yıldan fazla deneyime sahip. İngiliz Marriott, Oxford Üniversitesi Siyaset, Felsefe ve Ekonomi bölümünden mezun oldu. Kariyerine 1996 yılında Unilever’de başladı. Coca Cola Company, HBOS, Lloyds Banking Group, Nationwide Building Society ve British Gas gibi önde gelen şirketlerde çeşitli yönetici pozisyonlarında bulundu.

2015 yılında Amazon Birleşik Krallık’ta birden fazla ürün kategorisine liderlik eden Perakende ekibinde Kategori Direktörü olarak çalışmaya başladı Kariyerine Amazon Birleşik Krallık’ta Satış Ortağı Hizmetleri ve Amazon Pazaryeri ekiplerinde çeşitli ticari pozisyonlarda devam etti. Richard Marriott 2019 yılından bu yana Amazon Türkiye’ye ve Amazon’un ürün ve hizmetlerini Türkiye’deki müşterilerle buluşturmaya liderlik ediyor. Amazon Türkiye Ülke Müdürü , evli ve üç erkek çocuk babasıdır.

Amazon Türkiye: KOBİ’ler için e-ticaret büyük fırsat

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

worldef dubai
E-Ticaret

WORLDEF DUBAI sona erdi!

Global e-ticaret fuarları platformu WORLDEF, Dubai’de görkemli bir etkinliğe imza attı. Dubai CommerCity’de düzenlenen global e-ticaret fuarı WORLDEF DUBAI’ye 82 ülkeden yaklaşık 10 bin kişi

worldef dubai
E-Ticaret

WORLDEF DUBAI kapılarını açtı!

Körfez bölgesinin en büyük e-ticaret fuarı WORLDEF DUBAI, Dubai CommerCity’de kapılarını açtı! DIEZ Başkanı Şeyh Ahmed bin Saeed Al Maktoum’un himayesinde gerçekleştirilen fuarda konuşan WORLDEF

Days
Hours
Minutes
Seconds