Hepsiburada’nın çoğunluk hisselerinin, 17 Ekim 2024 tarihinde yapılan anlaşma ile Kazakistan’ın en büyük e-ticaret platformu Kaspi.kz’ye satılması kararlaştırılmıştı. Anlaşmaya göre Kaspi, Hepsiburada’nın yüzde 65,41’ini devralacak. Toplam hisse değerinin yaklaşık 1 milyar 127 milyon dolar olduğu ifade edildi. Ödemenin iki taksitte yapılacağı belirtildi. Ödemenin 600 milyon dolar tutarındaki 1. taksitinin kapanışta, 526,9 milyon dolar tutarındaki 2. taksitinin ise kapanışı takip eden en geç 6 ay içerisinde yapılması kararlaştırıldı. Satış işlemlerinin, Türkiye’de resmi onaylar ve yasal prosedürlerin tamamlanmasının ardından 2025’in başlarında tamamlanması bekleniyor.
“Türkiye bize çekici geliyor”
Kaspi.kz CEO’su ve Kurucu Ortağı Mikhail Lomtadze, Almatı’daki Kursiv Ekosistemler Forumu‘nda yaptığı konuşmada, Hepsiburada’nın çoğunluk hisselerini satın alma kararına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Kaspi CEO’su, şirketin Hepsiburada’nın yüzde 65 hissesini satın almasının nedenlerini de açıkladı. Lomtadze, birçok şirketin değerlendirildiğini; ancak Hepsiburada’nın hem çekiciliği hem de menşei ülke olarak Türkiye’nin güçlü ekonomik ve yapısal performansı nedeniyle öne çıktığını söyledi. Lomtadze, şunları belirtti: “Böyle kararlar almak sezgi ve analizin 50/50 karışımını gerektirir. Türkiye pazarı; yapısı, ekonomisi ve 85 milyondan fazla nüfusu ile bize çekici geliyor. Ancak, asıl etken şirketin kendisidir. Hepsiburada’nın güçlü bir yönetimi ve vizyonu, Kaspi’ninki ile örtüşen bir kurucusu var.” Lomtadze, ayrıca, Kaspi.kz’nin teknolojisini ve uzmanlığını Hepsiburada ile paylaşmayı planladığını ifade etti.
“Yatırımlar Kaspi.kz’ye yılda 200 milyon dolara mal oluyor”
Mikhail Lomtadze, şirketin ürün geliştirme yatırımlarına değinerek, “Geliştirdiğimiz teknolojiler bizim açımızdan büyük bir yatırımdır. Hizmetlerin geliştirilmesi, bunların desteklenmesi, teknoloji, tasarım; tüm bunlar bize yılda yaklaşık 200 milyon dolara mal oluyor. Hizmetlerimizde herhangi bir coğrafi kısıtlama yoktur. Her 3-6 ayda bir sürekli olarak yeni bir hizmet başlatıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Lomtadze, ülkede Kaspi.kz pazar yerinin varlığının küçük ve orta ölçekli işletmelerin gelişmesi için fırsatlar sunduğunu vurgulayarak, “Bir ülke hizmet geliştiren ve önemli yatırımlar yapan bir şirkete sahip olduğunda, yerel işletmelerin rekabet gücü artar. Bu olmadan, yabancı ticaret platformları hakim olurdu ve KOBİ’lerimiz rekabet edemezdi. Şimdi, girişimcilerimiz ülke çapında ticaret yapabiliyor ve ürünlerini doğrudan müşterilere teslim edebiliyor.
“Teknolojimizin dünyanın en iyisi olduğuna inanıyorum”
“Teknolojimizin dünyanın en iyisi olduğuna inanıyorum.” diyen Mikhail Lomtadze, “Müşteri deneyimini sürekli geliştiriyoruz, teslimatı geliştiriyoruz, büyüme alanımız var. Bu sayede ortaklarımız ülke çapında ticaret yapabiliyor. Ödemeden vergiye, kredilere kadar tüm tekliflerimizden yararlanabiliyorlar. İş için sürekli teknolojiye yatırım yapıyoruz. Dolayısıyla eğer biz olmasaydık, piyasada bizim işimiz değil, yabancı ticaret platformları ve satıcılar olurdu.” şeklinde konuştu.