Avrupa Komisyonu, Çin merkezli indirimli e-ticaret platformu Temu’yu Dijital Hizmetler Yasası (DSA) kapsamında “Çok Büyük Çevrimiçi Platform (VLOP)” statüsüne almıştı. Temu’nun, DSA kapsamında yasa dışı ürünlerle ilgili Avrupa Komisyonu’nun sorularını 21 Ekim’e kadar cevaplaması gerekiyor.
Avrupa Komisyonu, yaptığı açıklamada, Temu’dan, “Avrupa Birliği’nin (AB) çevrim içi platform kuralları kapsamında yasa dışı ürünler satan satıcılara karşı aldığı önlemler hakkında daha fazla bilgi verilmesinin istendiği” belirtildi. Açıklamada, Temu’nun yasa dışı ürünlerin yayılması riskinin yanı sıra tüketicinin korunması, kamu sağlığı ve kullanıcıların refahı ile ilgili riskleri azaltmak için aldığı önlemler hakkında cevap vermesi gerektiği gerekeceği belirtildi. Bu çerçevede, Temu’nun “kullanıcıların kişisel verilerinin korunmasına yönelik riskler hakkında” Avrupa Komisyonu tarafından yöneltilen soruları cevaplaması gerekiyor.
Temu’nun Komisyon’un sorularını cevaplaması için son tarih 21 Ekim
Komisyon, mayıs ayında AB’de aylık ortalama 45 milyon kullanıcı eşiğini aştığı için Temu’yu Dijital Hizmetler Yasası (DSA) kapsamında “Çok Büyük Çevrimiçi Platform” statüsüne almıştı. Temu’nun, hizmetlerinden kaynaklanan sistem bazlı risklerin azaltılması ve sahte malların satışının önlenmesi de dahil olmak üzere DSA’nın katı kurallarına uyması için eylül ayı sonuna kadar süresi var. Komisyon’un sorularını cevaplaması için de son tarih 21 Ekim.
Komisyon, haziran ayında küçüklerin korunması için “Bildirim ve Eylem Mekanizması” ile ilgili DSA yükümlülüklerine uyulmasına dair alınan önlemleri sormuştu. Bir ay önce Avrupa Tüketici Örgütü (BEUC), tüketicileri koruyamadığı ve manipülatif uygulamalara başvurduğu gerekçesiyle Temu’yu DSA kapsamında hükümetlere ve Komisyon’a şikâyet etmişti.
17 ülke temsilcisi şikayet etmişti
AB’ye üye 17 ülkenin temsilcileri, Temu’nun tüketicilere satıcılar hakkında önemli bilgiler vermeyerek AB’nin online platform düzenlemesini ihlal ettiğini; ürünlerin AB güvenlik gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığını doğrulamayı imkansız hale getirdiğini iddia ediyor.
DSA kuralları Şubat 2024’te tüm online platformlarda uygulanmaya başlandı. AB Yönetimi, Meta, AliExpress ve TikTok da dahil olmak üzere birçok şirkete yönelik uyumsuzluk soruşturması açtı.