Ara
Close this search box.

Hollanda’da e-ticaret harcamaları 17,5 milyar avroya ulaştı

Hollandalı tüketiciler, 2024'ün ilk yarısında online perakende alışverişlerine 17,5 milyar avro harcadı. Bu rakam, 2023'teki aynı döneme kıyasla yüzde 6 artış anlamına geliyor. Ancak, aynı dönemde satın alınan ürün sayısı azaldı. Büyüme esas olarak sağlık ve hasar sigortası gibi hizmetlerden kaynaklandı.

Hollanda'da e-ticaret

Pazar analizleri ve dijital ticaret araştırmaları yapan Thuiswinkel Markt Monitor‘ün raporuna göre, Hollanda’da e-ticaret artıyor. Buna göre, tüm perakende harcamalarının neredeyse üçte biri artık online olarak gerçekleşiyor; ancak toplam satın alma sayısı yüzde 2 düşerek 173 milyona geriledi. Hollandalı tüketiciler, 2024’ün ilk yarısında online perakende alışverişlerine 17,5 milyar avro harcadı. Bu rakam, 2023’teki aynı döneme kıyasla yüzde 6 artış anlamına geliyor. Ancak, aynı dönemde satın alınan ürün sayısı azaldı

Hizmetlerde büyüme, ürün alımlarında düşüş

Hollanda’da e-ticaretteki büyüme esas olarak sağlık ve hasar sigortası (+%27) dahil olmak üzere hizmetler (+%13) tarafından yönetiliyor. Ayrıca, kısmen Fransa’daki Olimpiyat Oyunları nedeniyle cazibe merkezleri ve etkinlikler için bilet satışları da arttı. Ürünlere yapılan harcamalar yüzde 1’lik mütevazı bir büyümeyle nispeten sabit kalırken, ürün satın alma sayısı yüzde 4 azaldı. Özellikle ayakkabılar ve kişisel yaşam tarzı ve yiyecek kategorilerinde yüzde 11’lik bir düşüş görüldü.

Hollanda’da e-ticaret kategorilerindeki farklılıklar

Hollanda’da e-ticaret perakende harcamalarının payı, kategoriye göre önemli ölçüde değişiyor. Hizmetler, ürünlerden daha fazla online olarak satın alınıyor. Örneğin; Gıda ve yiyecek kategorisindeki harcamaların sadece yüzde 8’i online olarak gerçekleşiyor. Bu da genel online harcama ortalamasını düşürüyor. Bu kategori hariç tutulduğunda, tüketiciler perakende bütçelerinin yüzde 37’sini online ürünlere harcıyor.

Sınır ötesi e-ticaret satın alımları artıyor

Öte yandan, Hollanda dışında yapılan satın alma sayısı yüzde 6 artarak, 20,3 milyona çıktı. Özellikle Çin e-ticaret mağazaları popüler hala geldi. Yabancı online mağazalarda yapılan online harcamalar yüzde 16 artarak 2,3 milyar avroya yükseldi. 2024’ün ilk yarısında Hollandalı tüketiciler Çin’den 6 milyon satın alma yaptı; satın alma başına ortalama 41 avro harcadı. Bu, Hollanda’daki (101 avro) veya Almanya gibi diğer Avrupa ülkelerindeki (110 avro) ortalamadan önemli ölçüde düşük.

Akıllı telefon kullanımı ve ödeme yöntemleri

Hollanda’da e-ticaret raporuna göre, akıllı telefonlar üzerinden yapılan satın alımların sayısı sabit kalsa da, akıllı telefonlar üzerinden yapılan toplam çevrimiçi harcamaların payı yüzde 25’ten yüzde 28’e yükseldi. Bu da mobil cihazlar üzerinden daha yüksek işlem miktarlarına işaret ediyor.

Hollanda’da e-ticaret harcamaları 35 milyar avroya yaklaştı

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds