İpek Yolu e-ticareti yaygınlaşıyor!

Çin'in Nanning kentinde “Çin-ASEAN İpek Yolu E-Ticaret Açık İş Birliği Tanıtım Etkinliği” düzenlendi.

ipek yolu e-ticaret

Çin’in Nanning kentinde İpek Yolu E-Ticareti tanıtım etkinliği düzenlendi. ASEAN Genel Sekreteri Dr. Kao Kim Hourn, etkinlikte yaptığı konuşmada, ASEAN ve Çin’in e-ticaretin tüm potansiyelini ortaya çıkarmak için iş birliği yapabileceği üç temel alanı olduğunu vurguladı. Dr. Kao, bunları; mevcut dijital dönüşüm girişimlerini geliştirmek, RCEP ve ACFTA 3.0’ın faydalarını en üst düzeye çıkarmak ve KOBİ’leri güçlendirmek için büyük e-ticaret platformları arasında daha fazla iş birliğini teşvik etmek” olarak sıraladı.

“Küresel ticaretin dijital alana kaydığı tarihi bir andayız”

“Bugün, küresel ticaretin ve bağlantının temellerinin hızla fiziksel alandan dijital alana kaydığı tarihin önemli bir anındayız.” diyen Kao, şöyle devam etti: “Bir zamanlar, deve kervanları ve kıtalar arası ipek, baharat ve bilgi alışverişinde bulunan satıcılarla dolu olan antik İpek Yolu, zamanının bir harikasıydı. Sadece Doğu ve Batı’yı ticaret yollarıyla birbirine bağlamakla kalmadı; aynı zamanda medeniyetleri şekillendiren kültürel alışverişleri de teşvik etti. Şimdi, Dördüncü Sanayi Devrimi çağında, yeni bir İpek Yolu türünün -dijital bir yolun- ortaya çıkışına da hayretle tanık oluyoruz. Bu yeni ‘dijital İpek Yolu e-ticaret’, diğerlerinin yanı sıra verimli telekomünikasyonları, yapay zekayı ve e-ticareti teşvik ediyor. Bu nedenle, bu etkinlik bölgemiz genelinde inovasyonu beslemek ve ekonomik büyümeyi yönlendirmek için dijital ticaretin önemini vurgulama fırsatı sunuyor.”

Dr. Kao, “ASEAN ve Çin’in ekonomik ortaklığı gelişmeye devam ederken e-ticaretin hızla yükselişi işletmelerimiz için yeni fırsatların kilidini açıyor. E-ticaret, dijital ekonomide dönüştürücü bir güç haline geldi, endüstrileri yeniden şekillendirdi, tüketici harcamalarını artırdı ve ekonomik büyümeyi yönlendirdi. KOBİ’lerden büyük şirketlere kadar her ölçekteki işletmenin küresel olarak genişlemesini ve sınırlar ötesinde rekabet etmesini sağladı.” ifadelerini kullandı.

“Dijital Ekonomi Çerçeve Anlaşması’nı müzakere ediyoruz”

Kao, şöyle devam etti; “Bunu akılda tutarak, ASEAN ve Çin’in e-ticaretin tüm potansiyelini ortaya çıkarmak için iş birliği yapabileceği birkaç temel alanı vurgulamak istiyorum: Birincisi; ASEAN ve Çin, başarıyla geliştirilen ve uygulanan mevcut dijital dönüşüm girişimlerini birbirlerinin üzerine inşa etmelidir. ASEAN tarafında, 2021’de Elektronik Ticarete İlişkin ASEAN Anlaşması’nın yürürlüğe girmesinden bu yana, şu anda Dijital Ekonomi Çerçeve Anlaşması’nı (DEFA) müzakere ediyoruz. Sonuçlandırıldığında, bu dünyanın ilk bölgesel dijital ekonomi anlaşması olacak. Bu anlaşmalar, ASEAN ve Çin arasındaki gelecekteki dijital ekonomi iş birliği için bir çerçeve görevi görebilir.

İkincisi; mevcut ekonomik anlaşmalarla ilgili daha önceki noktama dayanarak, ASEAN ve Çin’in Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık’ın (RCEP) ve güncellenmiş ASEAN-Çin Serbest Ticaret Anlaşması’nın potansiyel faydalarını en üst düzeye çıkarmasıdır. Bu yükseltme, dijital ekonominin yalnızca gelecekteki büyümemiz için değil, aynı zamanda ASEAN-Çin ekonomik ortaklığının canlılığının devamı için de artan önemini vurguluyor. Etkili temel alanlar arasında e-ticaret, veri akışları ve dijital ödemeler yer alıyor. Her iki anlaşma da her iki taraf arasındaki e-ticaret iş birliğini geliştirmek için yeni yollar sağlıyor.

Potansiyellerinden yararlanarak, pratik iş birliğini teşvik edebilir, inovasyonu teşvik edebilir ve ekonomik büyüme için yeni fırsatlar yaratabilirken, ASEAN-Çin ve ticaret ve yatırım ilişkilerini derinleştirebiliriz. Bu iş birliği, Çinli ortaklara uzmanlıklarını paylaşmaları ve ASEAN KOBİ’lerinin e-ticaret yeteneklerini geliştirmelerine destek olmaları için değerli bir fırsat ve platform sağlayacaktır.

Son olarak, bugünkü tartışmaların ivme kazanmaya ve ortak hedeflerimizi somut eylemlere dönüştürmeye devam edeceğine, insanlarımızın yararına yeni bir dinamik dijital geleceğe giden bir yol oluştururken, antik İpek Yolu’ndan gelen keşif, iş birliği ve bağlantı ruhunu yansıtacağına inanıyorum.”

İpek Yolu e-ticareti nedir?

Kuşak ve Yol Girişimi (Belt and Road Initiative – BRI) kapsamında ticaret ve ekonomik iş birliği için uluslararası bir iş birliği platformu olan İpek Yolu e-ticareti, dijital ortaklığın büyümesi için bir yapı oluştururken, tüm katılımcı ekonomiler arasında karşılıklı büyüme ve iş birliğini teşvik etmeyi amaçlıyor. İpek Yolu e-ticareti, gelişmiş sınır ötesi iletişim koşulları sayesinde daha yakın endüstriyel entegrasyonu da teşvik ediyor.

Çin, İpek Yolu e-ticareti iş birliğinin yeni gelişim aşamasında ortak ağını genişletmeye ve uluslararası iş birliğini güçlendirmeyi amaçlıyor. Çin e-ticaret platformlarının tüm BRI ortak ülkeleriyle yeni ve verimli iş modellerini paylaşmasını sağlıyor. Girişimin parçası olan iş katılımcıları, işbirliklerini yeni bir düzeye taşırken uluslararası dijital ekonomi ve ticaret kurallarıyla uyumu hızlandırmayı hedefliyor.

Şangay’da “E-Ticaret İpek Yolu” kuruluyor