Ara
Close this search box.

Amazon’da markalaşmak için neler yapılmalı?

Mentor Consultancy Kurucusu Emre Koca’nın kaleme aldığı “A’dan Z’ye Amazon’da Marka Yaratmanın Sırları” adlı kitap e-ticaret ekosisteminde ilgi görüyor. WORLDEF E-Ticaret Vakfı tarafından yayımlanan kitap, Amazon’da başarılı bir satış süreci için yapılması gerekenleri A’dan Z’ye anlatıyor.

Amazon

Mentor Consultancy Kurucusu Emre Koca’nın kaleme aldığı “A’dan Z’ye Amazon’da Marka Yaratmanın Sırları” adlı kitap e-ticaret ekosisteminde ilgi görüyor. WORLDEF E-Ticaret Vakfı tarafından yayımlanan kitap, Amazon’da başarılı bir satış süreci için yapılması gerekenleri A’dan Z’ye anlatıyor. Emre Koca, kitabın hikayesini WORLDEF E-TİCARET dergisine anlattı.

“Yazar olma hayalim yoktu”

Mentor Consultancy Kurucusu Emre Koca, “A’dan Z’ye Amazon’da Marka Yaratmanın Sırları” adlı kitabının nasıl ortaya çıktığını şu sözlerle anlattı: “Aslında kariyerim yazarlıkla başlamadı ve yazar olma hayalim yoktu. Mühendislik lisansımı tamamladıktan sonra Amerika’ya dil eğitimi ve yüksek lisans için gitmiştim. İstanbul’a döndüğümde, 8 yıl boyunca Amerikan firmalarının Türkiye’deki satış, pazarlama ve iş geliştirme departmanlarında çalıştım.

2015 yılında Bahçeşehir Üniversitesi’nde MBA yapma fırsatı buldum ve o yıllarda online girişim fikirleri benim ilgimi çekmeye başladı. Bu sürecin ardından, aktivite satan ve alan firmaları bir araya getiren bir platform olan ilk girişimimi başlattım. Ancak bu girişimim Covid döneminde turizm sektörünün etkilenmesiyle birlikte başarısız oldu.

2020 yılının başlarında kendi markamla Çin’den ürün ithal ederek, İngiltere pazarında Amazon üzerinden satışa başladım. ‘A’dan Z’ye Amazon’da Marka Yaratmanın Sırları’ adlı kitabım, bu deneyimlerime dayanarak kendi markalarımın satışından elde ettiğim tecrübeleri ve bu süreçte edindiğim bilgileri içeren bir eserdir. Gerçek tecrübeler ve deneyimlerim, kitabın içeriğinde marka yaratmanın yol haritasını oluştururken önemli bir rol oynamıştır.”

“4K Prensibi”

Mentor Consultancy Kurucusu Emre Koca, marka oluşturma konusunda deneyimlerini paylaştığı ve bu süreci anlatan kitabından yola çıkarak, deneyimlerinden öğrendiği şeyleri konusunda, “Kariyerim boyunca edindiğim deneyimlerden yola çıkarak, marka yaratma sürecini dört temel ilkeye dayandırdım. Bu ilkeleri ‘4K Prensibi’ olarak adlandırdım ve kitabımın temelini oluşturuyor.” bilgisini paylaştı.

Emre Koca’nın bahsettiği “4K Prensibi” şöyle;

  • Kaliteli ürün: Rekabetin yoğun olduğu pazarlarda ayakta kalmak için kaliteli ürünlere odaklanmak kritik önem taşır. Müşteri memnuniyetini ve kaliteyi ön planda tutan üreticiler, piyasada daha sağlam bir konum elde edebilirler. Her aşamada müşteri odaklı düşünmek ve güvenilir ürünler sunmak önemlidir.
  • Kârlı ürün: Sermaye büyütmenin yolu kârlı satışlardan geçer. Özellikle pandemi sonrası reklam maliyetlerinin artmasıyla birlikte kârlılık kavramı daha da önem kazandı. Amazon’da minimum yüzde 40 kâr marjı ile satış yapmak, büyümek için önemli bir adımdır.
  • Kaliteli listeleme: Amazon’da fiziksel bir ürün değil, bir listeleme satıyoruz. Bu nedenle listelemelerimizin kalitesi çok önemlidir. Görseller net olmalı, ürünün özelliklerini ve kullanım alanlarını gösteren fotoğraflarla desteklenmelidir. Metinler, hem algoritmaya hem de müşterinin anlayabileceği bir dille yazılmalıdır.
  • Kaliteli trafik: Satış yapabilmek için listenize trafik oluşturmak şarttır. Bu, öncelikle paralı ve paralı olmayan trafik oluşturma stratejilerini içerir. Anahtar kelime optimizasyonu gibi organik trafik oluşturma yöntemleri de bu stratejilerin arasındadır.

“Bavulun tekerleği kırılmış, listeyi kapatmak zorunda kaldık”

Emre Koca, “4K Prensibi”nin temel ilkelerini belirlerken karşılaştıkları zorluklar konusunda şunları anlattı; “Kaliteli ürün konusunda müşterilerimizle yaşadığımız deneyimlerden biri bavul örneğiyle ilgiliydi. Almanya’da satış yapan bir müşterimizin bavulunun tekerleği kırılmıştı. Müşteri negatif bir yorum yazarak kırık tekerleğin fotoğrafını paylaştı. Bu durum, ürünün satışının ilk ayında büyük bir zorluk oluşturdu ve ilgili listeyi kapatmak zorunda kaldık. Bu olay bize, ürün kalitesinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlattı. Aynı zamanda üreticiye ürünü sağlamlaştırması gerektiğini ilettik ve bir parti ürünü imha etmek zorunda kaldık.”

“Reklam gideri yüksekse marka büyümüyor”

“Kârlılık konusunda yaşadığım bir deneyim ise, reklam giderlerinin yüksek olduğu pazarlarda markanın büyümediğini fark etmem oldu.” diyen Koca, “Bu nedenle, reklam giderlerinin daha düşük olduğu pazarlara yönelerek, ek sermaye eklemeden marka satışlarını ve kârlılığı artırmayı başardık. Bu strateji, markanın kendi kendini finanse etmesini sağladı ve kârlılık açısından önemli bir adım oldu.” diye konuştu.

“Trafik, forvet hattıdır”

Emre Koca, kaliteli listeleme konusunda ise şu bilgileri paylaştı; “Sadece fotoğrafları değiştirerek satışları katladığımız veya reklam giderlerini azalttığımız durumlar yaşadık. Ayrıca, doğru hedefleme yapmadan görünürlüğü kaybeden ve bu nedenle reklam giderlerini yüksek bulan satıcılarla karşılaştık.”

Trafik konusunun en önemli kurallardan biri olduğuna işaret eden Koca, “Bir futbol takımının forvet hattı gibi düşünebilirsiniz. Burada paralı ve parasız trafik arasında uyumlu bir strateji geliştirmek ve kârlı satışı teşvik etmek önemlidir.”

“Amazon’da başarıya ulaşma oranı oldukça düşük”

Emre Koca, “Amazon’da Marka Yaratmanın Sırları” kitabının okuyuculara ne gibi bir ilham veya yönlendirme sunduğu konusunda şu bilgileri verdi; “Türkiye’de Amazon’da marka yaratma ve başarıya ulaşma oranı oldukça düşük. Dünya genelinde de bu oran çok düşük, genellikle yüzde 5 civarında seyrediyor. Ancak, kitabımın temel amacı, bu sürecin aslında bu kadar zor olmadığını ve sistematik bir şekilde ilerlenerek, temel prensiplere saygı duyularak başarılabileceğini okuyuculara aktarmaktı. Dolayısıyla, sadece kitap okuyarak bile Amazon’da marka yaratma ve başarı elde etme konusunda adım atmanın mümkün olduğunu vurgulamaya çalıştım.”

Kitabın hedef kitlesi

“Kitabımın hedef kitlesi; ürünlerini yurt dışında daha kârlı bir şekilde satmak isteyen KOBİ’ler, üreticiler, marka sahipleri ve kendi markasını oluşturmak isteyen online girişimcilerdir. Bu kitabın büyük kitap mağazalarında yayınlanacak olması da heyecan verici. Ayrıca, WORLDEF E-Ticaret Vakfı’nın sınır ötesi e-ticaret eğitim konferanslarında imza günleri düzenliyoruz. Şu ana kadar Gaziantep, Denizli, Kayseri ve İstanbul’da gerçekleştirdiğimiz imza günleri büyük ilgi gördü. Kitap mağazalarında raflarda yer alınca kitabın daha geniş kitlelere ulaşacağına inanıyorum.”

“Daha derinlemesine çalışmalar yapmayı hedefliyorum”

Mentor Consultancy Kurucusu Emre Koca, son olarak gelecekteki kitap projeleri hakkında şu bilgileri verdi; “Bu kitap, Amazon’da marka yaratma konusuna odaklanıyor olsa da gelecekteki yazma projelerimde daha geniş bir yelpazeye odaklanmayı düşünüyorum. Örneğin; e-ticaret alanında başka stratejiler, online girişimcilik konuları veya diğer işletme ve pazarlama konuları üzerine daha derinlemesine çalışmalar yapmayı hedefliyorum. Bu projelerle, okuyuculara daha geniş bir bilgi ve deneyim yelpazesi sunmayı amaçlıyorum.”

Mentor Consultancy hakkında

Mentor Consultancy, Amazon’da satış başta olmak üzere üretici Türk markaların global pazarlara açılması için rehberlik ediyor. İngiltere ve Avrupa pazarlarına açılmayı kolaylaştıran şirket, kapsamlı hizmet yelpazesi ile yurt dışında şirket açılışı, marka tescili, uçtan uca Amazon danışmanlığı ve devlet teşvikleri rehberliği gibi e-ticaret odaklı uçtan uca hizmetler sağlıyor.

Mentor Consultancy, globalde e-ticaret rehberliği sağlıyor

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds