Ara
Close this search box.

Rus e-ticaret devi Wildberries’te silahlı çatışma: 2 ölü

Rusya'da e-ticaret devi Wildberries'in merkezinde silahlı çatışma yaşandı. Çatışmada 2 kişi öldü, 7 kişi yaralandı. Wildberries Kurucusu Tatyana Bakalçuk, silahlı saldırıdan eski eşini sorumlu tuttu. Soruşturmada 30 kişi gözaltına alındı.

Wildberries

Rusya’nın en büyük e-ticaret perakendecisi Wildberries’in Moskova ofisine 18 Eylül’de silahlı saldırı düzenlendi. Wildberries’in Romanov Dvor iş merkezindeki Moskova ofisinin yakınında, şirketin kurucusu Tatyana Bakalçuk’un eşi Vladislav Bakalçuk, yanındaki bir grupla binaya girmeye çalışırken silahlı saldırı meydana geldi.

Saldırıda iki kişinin öldüğü, yedi kişinin yaralandığı bildirildi. Ölenlerden birinin güvenlik görevlisi olduğu; yaralananlar arasında iki polis memurunun bulunduğu açıklandı. Saldırı, Kremlin’e birkaç blok uzaklıkta bulunan Wildberries’in merkez ofisine gerçekleştirildi. Rusya Soruşturma Komitesi saldırı ile ilgili ceza davası başlattı. Olayla ilgili 30 kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

Wildberries’e saldırının nedeni

Wildberries.ru, haziran ayında, başkanlık yönetimi tarafından denetlendiği belirtilen açık hava reklamcılık firması olan Russ ile birleşme kararı almıştı. Şirket, bu birleşmenin amacının bir dijital ticaret platformu kurmak olduğunu belirtmişti. Vladislav Bakalçuk, bu birleşmeye karşı çıktı. Diğer taraftan Kremlin, birleşme planını Başkan Vladimir Putin’in desteklediğini; ancak herhangi bir müdahalede bulunmayacağını duyurdu.

Eşler birbirlerini suçladı

Wildberries kurucusu ve çoğunluk hisselerinin sahibi Tatyana Bakalçuk (48), şirkette küçük bir hissesi bulunan ve ayrı yaşadığı kocası Vladislav Bakalçuk’u suçladı. Saldırı, Vladislav’ın da aralarında bulunduğu bir grubun ofise gelmesinin ardından meydana geldi.

Tatyana Bakalçuk, Vladislav Bakalçuk’u ile binaya gelen grubun binaya el koymak istediğini ileri sürdü. Tatiana Bakalchuk, eşi ve Sergey Anufriyev ile Vladimir Bakin olarak tanımladığı iki kişinin liderliğindeki bir grubun, Wildberries’in Rusya’nın başkenti Moskova’daki ofisini işgal etmeye çalıştığını belirterek, “Silahlı bir grubun geldiği bir tür müzakereye dair açıklama saçma geliyor; çünkü kimse müzakereler konusunda anlaşmaya varamadı.” ifadelerini kullandı. Vladislav Bakalçuk ise, müzakereler için geldiğini; kendisinin ve yanındakilerin silahsız olduğunu; kendilerinin saldırıya uğradığını iddia etti.

Diğer taraftan, şirket, Vladislav ve ekibi herhangi bir toplantı planlanmadığını açıkladı. Şirket, binanın içinden, koridorun sonunda kavga eden adamları gösteren ve silah sesleri bulunan görüntüler yayınladı.

Temmuz ayında boşanma davası açtı

Rusya’nın en zengin kadını Tatyana Bakalçuk, temmuz ayı sonlarında ayrı yaşadığı eşine boşanma davası açmıştı. Forbes dergisi, Tatyana Bakalçuk’un servetinin dört milyar dolardan fazla olduğunu tahmin ediyor. Wildberries, Batılı e-ticaret şirketlerinin ülkeden çekilmesiyle Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin başlamasının ardından uygulanan yaptırımlardan faydalandı. Şirketin geliri geçen yıl yüzde 70 artarak 539 milyar rubleye (5,8 milyar dolar) çıktı. Net kâr 19 milyar rubleye (205 milyon dolar) yükseldi.

Birleşme ile Wildberries kan kaybetti

Forbes’in raporlarına göre, Wildberries, birleşme kapsamında 30 yan kuruluşunun 27’sini yeni kurulan RWB LLC şirketine devrederken, Russ Outdoor hiçbir şey devretmeden yeni girişimde yüzde 35 hisse sahibi oldu. Bu durum, Tatyana Bakalçuk’un net servetinin 7.9 milyar dolardan 4.1 milyar dolara düşmesine neden oldu. Vladislav Bakalçuk, anlaşmanın Tatyana’ya zorla kabul ettirildiğini ve şirketteki kontrolünün azalması için yapılan bir hile olduğunu savundu.

Rusya’da e-ticaret pazaryerleri satışlarını ikiye katladı

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds