Ara
Close this search box.

Hollanda’da dropshipping mağazaları kurallara uymuyor!

Dropshipping yoluyla ürün satan Hollandalı online mağazaların çoğunun online satış için gerekli yasal düzenlemelere uymadığı ortaya çıktı. Örneğin, dropshipper'ların çoğunun web sitelerinde iletişim veya siparişleri iade etme hakkında bilgi bulunmuyor.

Dropshipping

Hollanda Tüketici Derneği, dropshipping yoluyla ürün satan 100 online mağazayı inceledi. Ayrıca, 2 bin 500’den fazla kişi ile dropshipping ile ilgili anket uygulandı. Araştırma ve ankette dikkat çeken sonuçlar elde edildi. Online dropshipping mağazasından ürün sipariş eden tüketicilerin en az yüzde 88’inin pişman olduğu görüldü. Tüketicilerin yüzde 73’ü ise, siparişlerinden pişman olduklarını; çünkü ürünleri iade etmek için yurt dışına göndermek zorunda kaldıklarını kaydetti. Hollanda Tüketici Derneği Direktörü Sandra Molenaar, “Dropshipping ile ilgili sorunlar çok sayıda ve kalıcı sorunlar. Çoğu dropshipper kurallara uymuyor.” dedi.

Dropshipping nedir?

Dropshipping, önceden herhangi bir envanter satın almadan ürün satmak anlamına geliyor. Bir müşteri bir ürün sipariş ettiğinde, sipariş üreticiye gönderiliyor ve üretici de ürünü doğrudan tüketiciye gönderiyor. Dropshipping, birçok girişimci için e-ticareti deneyimlemenin bir yolu olarak görülüyor. Böylece bir envanter satın alma ve depolama maliyeti olmadan hangi ürünlerin daha iyi sattığını deneyimleme imkanı doğuyor. Ancak dropshipping’i yasalara ve düzenlemelere uymadan online para kazanmanın kolay bir yolu olarak gören birçok online satıcı örneği bulunuyor.

Dropshipper’ların web sitelerinde iletişim veya iade bilgileri bulunmuyor!

Hollanda Tüketici Derneği’nin araştırmasında incelenen online mağazaların en az yüzde 66’sı, yükümlü olmalarına rağmen web sitelerinde bir telefon numarası listelemiyor. Ayrıca, genellikle bir iade adresi (yüzde 65) veya kayıtlı bir ticaret odası numarası (yüzde 66) listelemiyor. Dropshipper’ların %82’si web sitelerinde bir ürünü iade etmenin maliyetinden bahsetmiyor. Tüm Avrupa’da olduğu gibi, online mağazalar bu bilgileri web sitelerinde belirtmekle yükümlü. Araştırma örneğindeki çoğu dropshipper, sadece tüketiciden iade maliyetleri için ücret alınacağını belirtiyor.

Tüm ürünle varsayılan olarak indirimde olarak listeleniyor

Online dropshipping mağazaları, yasal olarak geçerli olmayan sebeplerden dolayı iade kabul etmediklerini bile belirtiyor. Örneğin, bir ürün indirimdeyken iade kabul etmiyorlar. Bu uygulama Hollanda’daki düzenlemelere aykırı; çünkü dropshipper’ların bu tür ürünlerin iade edilmesine imkan sunması gerekiyor. Araştırmada, ayrıca, birçok online dropshipping mağazasının tüm ürün yelpazesini varsayılan olarak indirimde olarak listelediği görüldü.

Dropshipping mağazasından sipariş verenlerin çoğu pişman!

Hollanda Tüketici Derneği’nin araştırmasında, 2 bin 500’den fazla paneliste dropshipping ile ilgili deneyimleri hakkında anket yapıldı. Bir online dropshipping mağazasından ürün sipariş eden tüketicilerin en az yüzde 88’i pişman olduklarını söyledi. Tüketicilerin çoğu (%81), pişmanlıklarının nedeni olarak uzun teslimat sürelerini gösterdi.

Anketin diğer sonuçları şöyle;

  • Tüketicilerin yüzde 73’ü, siparişlerinden pişman olduklarını; çünkü ürünleri iade etmek için yurt dışına göndermek zorunda kaldıklarını kaydetti. Ürünleri iade etmek için yurt dışına göndermek zorunda kalmak yaygın bir şikayet olarak dikkat çekti.
  • İadelerin yüksek maliyetleri sıklıkla dile getirilen şikayetler oldu (yüzde 64).
  • Müşteriler, ayrıca, ürün kalitesinde hayal kırıklığı yaşadıklarını belirtti (yüzde 59).
  • Müşteri hizmetlerine erişebilirliğin yetersiz olması da önemli bir şikayet gerekçesi olarak dikkat çekti (yüzde 58).
  • Online mağazalar genellikle müşterilere iade ettikleri mallar için (tamamen) geri ödeme yapmadı (yüzde 45) veya parayı çok geç geri gönderdi (yüzde 32).

“Çoğu dropshipper kurallara uymuyor”

Hollanda Tüketici Derneği Direktörü Sandra Molenaar, araştırma ve anket sonuçlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları vurguladı;

“Dropshipping ile ilgili sorunlar çok sayıda ve kalıcı sorunlar. Çoğu dropshipper kurallara uymuyor. İş yapmanın aynı zamanda yükümlülükler de içerdiğinin farkında değiller gibi görünüyor. Ve tüketicilerin online mağazaları dropshipper olarak neredeyse hiç tanımaması bu sorunu daha da kötüleştiriyor. Tüketicilerin gerçekten daha iyi korunması ve bilgilendirilmesi gerekiyor. Bu nedenle bulgularımızı Tüketici ve Pazar Otoritesi ile paylaştık.”

‘Dropshipping (Stoksuz Satış) ve E-Ticaretteki Yeri’ raporu yayında!

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds