Ara
Close this search box.

E-ticaret depoları hava kalitesini olumsuz etkiliyor!

Washington DC'deki George Washington Üniversitesi araştırmacılarının yaptığı araştırma, büyük e-ticaret depolarının yanında bulunan topluluklarda yaşayan insanların trafik kaynaklı hava kirleticilerine yüzde 20 daha fazla maruz kaldığını ortaya koydu.

E-ticaret depoları ve hava kalitesi bağlantılı bir araştırma dikkat çeken veriler ortaya koydu. Washington DC’deki George Washington Üniversitesi araştırmacılarının yaptığı araştırmaya göre, büyük e-ticaret depolarının yanında bulunan topluluklarda yaşayan insanların, astım ve yaşamı tehdit eden diğer sağlık sorunlarına yol açabilen trafik kaynaklı hava kirleticilerine yüzde 20 daha fazla maruz kaldığını ortaya koydu.

George Washington Üniversitesi Milken Halk Sağlığı Enstitüsü Okulu Çevre ve İş Sağlığı Profesörü Gaige Kerr, “Yakın zamanda inşa edilen büyük depolarda artan kamyon trafiği, rüzgâr altı bölgelerinde yaşayan insanların daha fazla miktarda zararlı nitrojen dioksit kirliliği soluması anlamına geliyor. Topluluklar orantısız bir şekilde etkileniyor; çünkü genellikle depolara, özellikle de yoğun depo kümelerine yakın bir mesafede yaşıyorlar.” ifadelerini kullandı.

E-ticaret depoları hava kalitesini kötüleştiriyor!

Araştırmacılar, ABD genelinde bulunan yaklaşık 150 bin büyük depoya uzaydan ulaşmak için Avrupa Uzay Ajansı’na ait bir uydu cihazını kullanarak nitrojen dioksit seviyelerini ölçtü. Çalışmada, bu büyük depolara gidip gelen kamyon ve diğer araçların azot dioksit, partikül maddeler ve diğer zararlı kirleticiler yaydığı belirlendi. Araştırmacılar, ayrıca, Federal Karayolları İdaresi’nden alınan trafik bilgileri ve ABD Nüfus Sayım Bürosu’ndan alınan demografik verileri de inceledi.

Araştırmaya göre, ortaya çıkan hava kirliliğinin başlıca nedeni olarak e-ticaret depolarındaki artış gösterildi. Bu artış, tüketicilerin ve işletmelerin rekor seviyede e-ticaret satın alımı ile teşvik edildi. Örneğin; Covid salgını, e-ticaret sektörünün ve tüketici mallarını alıp tasnif eden e-ticaret depolarının artırdı. Araştırmacılara göre, malları depolara ve ardından tüketicilere göndermek için gereken ulaşım altyapısı oldukça iyi.

E-ticaret depolarının yüzde 20’si 10 ilçede

Çalışmaya göre, e-ticaret depoları ABD’nin her yerinde bulunmasına rağmen, bunların yüzde 20’si sadece 10 ilçede yoğunlaşıyor. Bu bölgeler şunlar;

  • Maricopa, Arizona
  • Alameda, Kaliforniya
  • Los Angeles, Kaliforniya
  • Orange, Kaliforniya
  • San Bernardino, Kaliforniya
  • Miami-Dade, Florida
  • Cook, Illinois
  • Cuyahoga, Ohio
  • Dallas Teksas
  • Harris, Teksas

Çalışmanın temel bulguları

Depolarla ilişkili azot dioksitin ortalama artışı yüzde 20 olmasına rağmen, bu tesislerin yakınında ağır vasıta faaliyeti daha fazla olduğunda, depoların yakınındaki azot dioksit seviyeleri daha da artıyor. Daha fazla yükleme rıhtımı ve park yeri olan e-ticaret depoları en fazla trafiği çekiyor. Ayrıca, en yüksek nitrojen dioksit seviyeleriyle de ilişkilendiriliyor.

Büyük ırksal ve etnik azınlık nüfusa sahip topluluklar genellikle depoların yakınında yer alıyor. Bu sebeple bu topluluklar, daha fazla nitrojen dioksit ve diğer kirleticilere maruz kalıyor. En büyük depo kümelerine yakın yaşayan Hispanik ve Asyalı insanların oranı, ülke genelindeki ortalamadan yaklaşık yüzde 250 daha yüksek!

“Depo operasyonlarında yapay zeka problemleri azaltacak”

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

worldef dubai
E-Ticaret

WORLDEF DUBAI sona erdi!

Global e-ticaret fuarları platformu WORLDEF, Dubai’de görkemli bir etkinliğe imza attı. Dubai CommerCity’de düzenlenen global e-ticaret fuarı WORLDEF DUBAI’ye 82 ülkeden yaklaşık 10 bin kişi

worldef dubai
E-Ticaret

WORLDEF DUBAI kapılarını açtı!

Körfez bölgesinin en büyük e-ticaret fuarı WORLDEF DUBAI, Dubai CommerCity’de kapılarını açtı! DIEZ Başkanı Şeyh Ahmed bin Saeed Al Maktoum’un himayesinde gerçekleştirilen fuarda konuşan WORLDEF

Days
Hours
Minutes
Seconds