ABD’nin eski başkanı ve Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump’a suikast girişimi dünyanın gündemine otururken, e-ticaret girişimcileri bu olayı fırsata çevirdi. Trump suikast girişiminde birkaç saat sonra olayın ikonik hale gelen fotoğrafının bulunduğu baskılı tişörtler, kupalar, araba çıkartmaları ve koleksiyon kartları satışa sunuldu.
Trump suikast girişimi e-ticaret fırsatı oldu!
Bu ürünler, e-ticaret sitelerinde listelenmeye başladı. Bu siteler arasında Amazon, Etsy, Taobao ve JD.com gibi global e-ticaret platformları da bulunuyor. İlk olarak Çin’de basılan Trump suikast tişörtleri, kısa sürede birçok ülkedeki e-ticaret platformlarında listelendi. Trump’ın yumruğunu kaldırdığı görselin bulunduğu tişörtlerin stokları kısa sürede tükendi.
Tişörtler, kupalar, araba çıkartmaları ve koleksiyon kartları üretildi
Cumhuriyetçi başkan adayı, ABD eski Başkanı Donald Trump’a, 13 Temmuz 2024 Cumartesi günü Butler, Pa.’da düzenlenen bir kampanya mitinginde suikast girişiminde bulunulmuştu. Pensilvanya mitingindeki suikast girişiminde Trump, silahlı saldırıdan kıl payı kurtulmuştu. Saldırı sonrası Trump’ın yumruğunu kaldırdığı görseli dünya çapında viral oldu. Çinli girişimciler, hızlı davranarak, bu görselin illüstrasyonun bulunduğu tişörtler üretti ve e-ticaret sitelerinde kısa süre içinde listeledi. Daha sonra olayın fotoğraflarının yer aldığı kupalar, araba çıkartmaları ve koleksiyon kartları üretildi.
İlk olarak Çinli e-ticaret platformları harekete geçti
Çin’deki en büyük iki online oyuncu Taobao ve JD.com, suikast girişiminden sonra viral fotoğraflardan kâr elde etmek için harekete geçti. Trump’ın kulağı kanarken yumruk kaldırarak suikasta verdiği tepki ve korumaların Trump’ın çevrelediği görsel, tişörtlerde en çok kullanılan görsel oldu. Zaman içinde birçok girişimci ve e-ticaret platformu, Trump suikast tişörtleri listelemeye başladı.
Trump suikast tişörtlerinde “God Save Trump”, “Never Surrender”, “Fight” gibi ifadeler yer aldı. Tişörtler ilk saatler 20 dolarda satışa sunuldu. Ürün sayısı arttıkça 4 ila 40 dolar arası tişörtler ve diğer ürünler olduğu görüldü.
Satıcılar, 1981 yılında Ronald Reagan’ın Washington D.C.’deki bir otelin önünde yaralanmasına neden olan silahlı saldırıdan bu yana eski veya mevcut bir ABD başkanına yönelik ilk suikast girişiminin fotoğrafından yararlandı. Online satıcılar tarihi olaydan kâr elde ederken, sağcılar seçmenler ise, tarihi olayı kâr elde etmek veya Trump’ın yeniden seçilme kampanyası için kullanıyor.
Öte yandan, Çin’deki e-ticaret platformlarının Trump suikast ürünlerinin olduğu bu tişörtleri satıştan kaldırdığı belirtildi.