Ara
Close this search box.

Temu Nedir? Temu Türkiye’de Kullanılıyor mu? Temu Güvenli mi?

Dünyanın dört bir yanından Temu.com fırtınası esiyor. Ucuz ve indirimli ürünlerle birçok ülkede hatırı sayılır bir kullanıcı kitlesine ulaşan Temu, ürünleri Çin’deki üreticilerin fabrikalarından veya depolarından doğrudan tüketiciye gönderiyor. Bu konsept ile e-ticarette oldukça rekabetçi fiyatlar sunmayı başaran Temu, giderek yayılıyor. Peki, birçok ülkede hızla popüler olan Temu nedir? Temu Türkiye’de kullanılıyor mu? Temu güvenli mi? Temu gümrük sorunları nelerdir? Bu soruların cevaplarını ve daha fazlasını makalemizde bulabilirsiniz!?

Temu

Dünyanın dört bir yanından Temu.com fırtınası esiyor. Ucuz ve indirimli ürünlerle birçok ülkede hatırı sayılır bir kullanıcı kitlesine ulaşan Temu, ürünleri Çin’deki üreticilerin fabrikalarından veya depolarından doğrudan tüketiciye gönderiyor. Bu konsept ile e-ticarette oldukça rekabetçi fiyatlar sunmayı başaran Temu, giderek yayılıyor. Peki, birçok ülkede hızla popüler olan Temu nedir? Temu Türkiye’de kullanılıyor mu? Temu güvenli mi? Temu gümrük sorunları nelerdir? Bu soruların cevaplarını ve daha fazlasını makalemizde bulabilirsiniz!?

Temu, 2022 yılında ABD’de kuruldu. Merkezi Boston Massachusetts’te bulunan indirimli e-ticaret platformu, daha önce “Pinduoduo” olarak Çinli “PDD Holdings Inc.” şirketine ait. Tüketicilerle üreticileri doğrudan bir araya getiren ve “aracısız e-ticaret satışları” yapan Temu, hemen her kategoriden düşük fiyatlı perakende ürünleri sunuyor. Popülaritesi sebebiyle online tüketiciler Temu indirim kodu arıyor. Peki, Temu nedir?

Temu Nedir?

Temu

Temu’nun merkezi ABD’de olsa da Çin menşeli bir e-ticaret platformudur. Kusursuz ve ucuz alışveriş deneyimi sunmak amacıyla piyasaya sürülen Temu, yenilikçi e-ticaret platformu olarak nitelendiriliyor. Doğrudan tüketiciye (D2C) iş modeli ile birçok ülkede popüler hale gelen Temu alışverişte geleneksel aracıları ortadan kaldırıyor. Böylece kullanıcılara rekabetçi fiyatlar sunabiliyor. Geniş ürün yelpazesi ve kapsamlı ürün kategorileri ile elektronikten modaya, ev eşyalarından otomotiv araç ve gereçlerine kadar farklı tüketicilerin farklı ihtiyaçlarına yönelik ürünleri sunuyor. Ucuz e-ticaret platformu Temu; Avrupa, Latin Amerika ve Afrika’da 50’den fazla ülkede faaliyet gösteriyor. Peki, Temu Türkiye’de de kullanılabiliyor mu?

Temu Türkiye’de Kullanılıyor mu?

Temu Türkiye’de doğrudan faaliyet göstermiyor; ancak Türk tüketiciler Temu uygulamasından ya da Temu.com adlı e-ticaret sitesinden sipariş verebiliyor. Platform, sitede lokalizasyon (yerelleştirme) yapıyor. Siteden Türkçe dil seçeneği sunuluyor. Temu siparişleri Türkiye’deki bazı kargo şirketleri tarafından teslim ediliyor.

Temu Kimin? Temu Hangi Ülkenin?

Temu, 2022 yılında Colin Huang tarafından kuruldu. Colin Huang, eski adı “Pinduoduo” olan “PDD Holdings Inc.” şirketinin de kurucusudur. Colin Huang, bilgisayar bilimleri alanında uzman bir isim. İlk yıllarında Google’da da deneyimi olan Çinli e-ticaret girişimcisi Huang, Çinli tedarikçilerin ağından faydalanan PDD Holdings çatısı altında Temu’yu kurdu. Temu Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülkede popülaritesini artırıyor.

Temu, ilk olarak Eylül 2022’de ABD’de piyasaya sürüldü. Mart 2023’te Avustralya ve Yeni Zelanda’da faaliyet başladı. Saha sonra sırasıyla; Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, İspanya, Birleşik Krallık ve Latin Amerika pazarına açıldı. Ocak 2024’te Güney Afrika’da resmen piyasaya sürüldü. Güne Afrika, TEmu’nun faaliyet gösterdiği 49. ülke oldu. Temu, Temmuz 2024 itibarıyla 53 ülkede faaliyet gösteriyor.

Temu Şikayetleri

Temu, “online megastore” olarak ürün seçkisi ile ve rekabetçi fiyatları ile dikkat çekiyor. App Store ve Google Play Store’da en çok indirilen alışveriş uygulaması haline gelen Temu’nun popülaritesi, Temu güvenli mi sorusunu gündeme getiriyor. Öncelikle Temu şikayet platformlarından en çok şikayet edilen e-ticaret platformları arasında yer alıyor. Bunun sebebi, özellikle teknolojik ürünlerin markalı olmaları ve kalitesi ürün yelpazesi olarak gösteriliyor. Ayrıca, taklit ve imitasyon ürünlere de sık rastlanıyor.

Ucuz ancak düşük kalitede ürün tercih eden tüketiciler için olumlu deneyimler sunan Temu’ya yönelik şikayetlerde uzun teslimat süreleri de dikkat çekiyor. Temu’dan alınan ürünlerin son tüketiciye teslimatı 10 ila 15 gün sürüyor. Bu süre ülkeye ve ürüne göre değişebiliyor. Temu şikayet kayıtlarında birçok kişi taklit elektronik ürünler teslim edildiğinden şikayet ediyor. Sosyal medya ve şikayet platformlarında Temu alışveriş sitesinin sattığı ürünlerle ilgili birçok şikayet bulunuyor. Peki, Temu güvenli mi?

Temu Güvenli mi?

Temu’dan alışveriş yapmak güvenli mi sorusunun net bir cevabı olmasa da siteden alınan ürüne göre güvenlik endişeleri değişebiliyor. Örneğin; Temu küçük aksesuarlar veya aletler için güvenli olarak görülüyor. Ancak, yüksek değerli elektronik ürünler için Temu güvenli olarak görülmüyor. Bu sebeple Temu ürün siparişlerinde çok fazla beklenti içinde olmamak gerekiyor. Çünkü gelen ürünler, genelde ödenen tutarın değerini karşılayan türden ürünler oluyor.

Temu Gümrük Sorunları Nelerdir?

Temu siparişlerinde gümrük sorunlarından en yaygın olanlar şunlardır;

  • Gümrük vergileri ve harçlar: İthalat vergileri ve harçları, ülkeye göre değişebiliyor. Siparişten sonra çıkan ek maliyetler, ürünün temel fiyatına dahil olmuyor. Bu sebeple paket teslimatında beklenmedik maliyetler ortaya çıkabiliyor.
  • Geç teslimatlar: Temu gümrük süreçlerinde teslimat süreleri çok uzun olabiliyor. Paketler, denetimler için bekletilebiliyor. Bu da beklenen teslimat süresini günler hatta haftalara uzatabiliyor.
  • Paket hacizleri ve iadeler: Temu alışverişlerinde satın alınan ürünler ithalat yönetmeliklerine uymazsa ayda pakette yasaklı maddeler olursa gümrükte takılabiliyor. Ayrıca, ürünlerin standartlara uygunluğunu gösteren belgeler sağlanmazsa gümrük haczediliyor ya da iade edilebiliyor. Bu durum, alıcılar için ek maliyetlere ve paketin kaybolmasına yol açabiliyor.
  • Evrak süreçlerinin karmaşıklığı: Temu’dan alınan ürünlerin ithalatı genellikle ayrıntılı gümrük formlarının doldurulmasını gerektiriyor. Hatalı veya eksik belgeler gecikmelere veya ek incelemelere yol açabiliyor.
  • Ek ücretler: Standart vergilerinin yanı sıra gümrük tarafından ek işlem ücretleri veya idari masraflar uygulanabiliyor. Bu durum sipariş edilen paketin genel maliyetini artırabiliyor.

Sonuç olarak, Temu, birçok ülkede e-ticaret platformlarının korkulu rüyası olmaya başladı. Öyle ki, Amazon, Temu benzeri bir platform için kolları sıvadı. Temu güvenli mi? Temu Türkiye’de kullanılıyor mu gibi soruların temelinde Çinli online platformlarda sorun yaşayanların endişeleri yer alıyor. Temu indirimli alışveriş için uygun bir site olsa da birçok ülkedeki tüketici endişelerini gidermesi için birçok açıdan gelişmesi gerekiyor!

Shein ve Temu, hava kargo endüstrisini altüst etti

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds