Ara
Close this search box.

Ömer Nart, Bloomberg HT’ye konuştu: WORLDEF, e-ticaret ekosisteminin global buluşma noktası

WORLDEF Başkanı Ömer Nart, WORLDEF etkinliklerinin global vizyonu hakkında, “E-ticaret ekosisteminin global bir buluşma noktası yok, WORLDEF dünyadaki en önemli aday.” dedi.

Ömer Nart

WORLDEF Başkanı Ömer Nart, Bloomberg HT’de yayınlanan “Gündem Teknoloji” programında Hande Berktan’ın sorularını cevapladı.

“Türkiye’de 800 binden fazla e-ticaret satıcısı var”

Türkiye’de e-ticaret potansiyeli ve 2024 sonrası e-ticaret trendleri konusunda bir soru üzerine Ömer Nart, Türkiye’de 800 binden fazla e-ticaret satıcısı olduğuna dikkat çekerek, “Satıcı sayısı açısından bakarsanız aslında çok büyük ve geniş bir yelpaze var. E-ticaretin perakende e-ticareti karşılama oranı geçen sene yüzde 18,3 olarak gerçekleşmiş. 2019’da bu oran yüzde 8’lerdeydi. Pandeminin bu döneme inanılmaz bir etkisi oldu. Yüzde 18,3’ü de düşündüğümüzde aslında önümüzde çok uzun bir yol var. Bu oranın belki önümüzdeki 5-10 sene içinde yüzde 40’lara, 50’lere geleceği ön görülüyor. Özellikle G-20 ülkelerinde bu iş daha hızlı ve daha iyi gidiyor.” ifadelerini kullandı.

“E-ticaret bir metodoloji, bir iş yapış şekli, bir sektör değil”

Nart, şunları kaydetti: “Türkiye’de e-ticaret altyapıları, lojistik alt yapısı, insan kaynağı yetersizliği var gibi konuşulsa da birçok alanda aslında bence Türkiye’nin e-ticaret altyapısı çok iyi. İnsan kaynağındaki yetersizlik sadece Türkiye’de değil; Amerika’da, İngiltere’de, Almanya’da da var. Bunun sebebi şu; e-ticaret bir metodoloji, bir iş yapış şekli; bir sektör değil! O yüzden mesela bu stüdyoda gördüğümüz her şey e-ticaretten satılabilir ürünler, etrafımızdaki her şey… Ben geçen gün bir pazar yerine girip ve gübre aradım belki vardır diye, vardı ve aldım. Yani artık her şey internet satışına konu olduğu için ve bütün sektörlerle kesiştiği için buradaki insan kaynağı ihtiyacı diğer sektörlere göre tabii ki de çok daha fazla olacaktır.”

“İstihdam sorunumuz var ama bu büyümemizi engellemiyor”

“Bu konuda bir istihdam sorunumuz var ama bu büyümemizi engellemiyor.” diyen Ömer Nart, “Büyüme aynen devam ediyor. Burada satıcı sayıları açısından düşündüğümüzde bir de mikro girişimciler var. Yani evinde ya da iş yerinde çalışırken ek iş olarak bunu yapanlar var. Mesela dünyaca ünlü büyük pazar yerlerinde satış yapan satıcılar var. Onlar da mesela işte ayda 3, 5, 10 bin dolar cirolar elde ederek kendi iç ekonomilerini, ev ekonomilerini sağlayabiliyor. Eğer onları da eklersek toplam satıcı adedini 100-150 bin rakamını bulabiliriz.” diye konuştu.

“WORLDEF ISTANBUL’da bir uluslararası network oluştu”

6-7-8 Haziran 2024 tarihleri arasında İstanbul Yenikapı Etkinlik Alanında düzenlenecek olan ve dünyanın en büyük e-ticaret fuarları arasında yer alan WORLDEF ISTANBUL etkinliğinden de bahseden Ömer Nart, şu bilgileri paylaştı;

“Örneğin; ben e-ticaret ile satış yapan bir satıcıyım. Bu etkinliğe geldiğim zaman bir üretici bulabilirim, toptancı bulabilirim. Yani e-ticaret bilen bir üretici ya da toptancı bulabiliyor olmak çok önemli. Diğer taraftan eğer Almanya’da satış yapacaksam Almanya’da bir e-ticaret deposu bulabilirim. Amerika’da şirket kuruluşu yapacaksam Amerika’da mali ve hukuki danışmanlık yapan bir şirket bulabilirim. İspanya’da bir pazar yerinde satış yapacaksam oradaki satıcılar ya da oradaki pazar yerlerini bulabilirim. Kırktan fazla ülkeden katılım var bu etkinliğe. Özellikle biz yakın coğrafyamızdaki, 3 bin kilometre mesafede uçuşumuz olan ülkelerin e-ticaret derneklerini, ticaret odalarını, kalkınma ajanslarını bu etkinliğe stratejik partner yaptık. Onlar da kendi kitlelerine duyuru yaptılar. Bu sayede inanılmaz bir uluslararası network burada oluşmuş oldu.”

Ömer Nart: Global e-ticaret ekosistemini temsil eden uluslararası bir etkinlik yok

Ömer Nart, sözlerinin devamında şu noktaya dikkat çekti; “Dünyada startup ekosisteminin bir araya geldiği WebSummit gibi büyük etkinlikler var. Tüketici elektroniği alanında çok büyük etkinlikler var. Dünya e-ticaret pazarının çok büyük bir yelpazesi var, kapsayıcılığı yüksek ama global e-ticaret ekosistemini temsil eden uluslararası bir etkinlik yok.”

Ömer Nart, Frankfurt Belediye Başkanını ziyaret ederek WORLDEF FRANKFURT ile ilgili bir sunum gerçekleştireceklerini; 4-6 Aralık 2024 tarihlerinde de WORLDEF DUBAI etkinliği düzenleyeceklerini belirterek, “Biz her ülkede o ülkenin kamu kurumuyla bu işi yapıyoruz ve onlar da bu konuda bu ihtiyacın farkındalar. Yani e-ticaret ekosisteminin global bir buluşma noktası yok ve biz aslında burada dünyadaki en önemli adayız.” sözlerini vurguladı.

WORLDEF Başkanı Ömer Nart, Branding Türkiye’nin sorularını cevapladı!

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds