E-ihracata gösterilen ilginin ve rekabetin artması sonucunda bu ekosistemde hayatta kalabilmek için bazı stratejiler uygulamak gerekebiliyor. En etkili stratejilerden biri ise dijital pazarlama oluyor. Tıpkı e-ihracat gibi yeni; ancak etkili bir teknik olan dijital pazarlama, potansiyel müşterilere ulaşmak, isminizi duyurmak ve satışlarınızı artırmak için size tahminlerinizin ötesinde fayda sağlayabiliyor. Peki, e-ihracatta dijital pazarlama nasıl kullanılabilir? E-ihracatta dijital pazarlama araçları nelerdir? İşte cevapları…
E-ihracat eğitimi için tıklayın!
E-İhracatta Dijital Pazarlama Yeri ve Önemi Nedir?
Dijital pazarlama, günümüzde yalnızca e-ihracat için değil; e-ticaret üzerinden satışı yapılan her türlü ürün ve bu satışları gerçekleştiren her türlü işletme için büyük önem taşıyor. İnternetten alışveriş yapan alıcılardaki hızlı ve büyük artışın benzerini e-ticaret üzerinden satış yapan kişi ve kuruluşlarda da görmek mümkün oluyor. Bu kadar çok işletme ve ürünün olduğu bir ortamda öne çıkmak için dijital pazarlamadan yararlanmak, neredeyse zorunlu bir hâl alıyor. Aynı durumun e-ihracat konusunda da geçerli olduğunu göz önünde bulundurmak ve e-ihracatta dijital pazarlama araçlarından doğru ve etkin şekilde yararlanmak gerekiyor.
E-ihracatta Etkili Dijital Pazarlama İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Dijital pazarlama, oldukça çeşitli alt dallara ve geniş bir alana yayıldığı için e-ihracat ile bu pazarlama yöntemini nasıl ve ne zaman bir araya getirebileceğinizden emin olmayabilirsiniz. E-ihracatta dijital pazarlama konusunda atabileceğiniz adımları aşağıdaki gibi önem sırasına göre değerlendirebilir ve uygulayabilirsiniz.
- Çok dilli, uluslararası standartlara uygun bir internet sitesi kurarak işe başlayabilirsiniz.
E-ihracattaki en temel adımların başında satışını yapacağınız ürünlerin konseptine uygun, e-ticaret ile uyumlu, pratik ve altyapısı güçlü bir İnternet sitesi kurmak geliyor. Tüm ürünlere kolayca ulaşılabilen, açıklamaların ve fotoğrafların detaylı ve net olduğu, sepete ekleme ve satın alma süreçlerinin kısa ve basit tutulduğu bir İnternet sitesi, alıcı açısından her zaman için daha cazip ve süreklilik içeren bir hâl alıyor. Karmaşıklıktan uzak, kullanması kolay bir e-ticaret sitesine sahip olmanın yanı sıra eğer e-ihracatta daha başarılı olmak istiyorsanız bu siteye çoklu dil desteği de koymanız gerekiyor.
Özellikle hitap ettiğiniz ülkeler varsa internet sitenizde bu ülkelerin dillerini de kullanmalısınız. Eğer belirli bir pazar yoksa veya satış gerçekleştirilen pazarlar sürekli değişkenlik gösteriyor, sizin de tüm bu ve benzeri sebeplerden dolayı dil desteğini kısıtlı tutmanız gerekiyorsa en azından İngilizce dil seçeneğini sitenize kesinlikle eklemelisiniz.
SEO Stratejisi
- İnternetteki hedeflerinize etkili bir SEO stratejisi ile ulaşabilirsiniz.
Etkili bir SEO (Search Engine Optimization), Google’da ürünlerinizle ilgili herhangi bir aramada internet sitenizin üst sıralarda çıkması; üst sıralarda çıkan İnternet sitenizin de çok daha fazla potansiyel müşteri çekmesi anlamına geliyor. Doğru ve güncel bir site yapısı, detaylı ve özgün ürün açıklamaları, kaliteli görseller, sitenizin farklı internet siteleri tarafından önerilmesi ve daha pek çok kriter, SEO konusunda size büyük ölçüde yardımcı oluyor.
Google tarafından SEO’ya dair kısıtlı açıklamalar yapıldığı için bu konuda sürekli ve etkili paylaşımlar yapan İnternet sitelerindeki trendleri takip edebilir; böylece sitenizi Google aramalarında nasıl öne geçirebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
SEO, zaman ve efor gerektiren, meşakkatli bir süreç. Daha hızlı ve etkili bir yol izlemek istediğinizde Google Adwords aracılığıyla reklam yayınlatarak da üst kısımdaki reklamlar alanında İnternet sitenizi görünür kılabilirsiniz. Google Adwords’te de anahtar kelime, linkleme, adres ve telefon paylaşımı gibi detaylar bulunuyor olsa da SEO ile karşılaştırıldığında daha basit yollardan daha az zaman ve eforla belirli limitler dâhilinde ücret ödeyerek sitenizi Google’da üst sıralarda gösterebiliyorsunuz.
- Dijital reklamlarla bilinirliğinizi ve potansiyel müşterilerinizi artırabilirsiniz.
İnternet sitenizin reklamlarını, Google Adwords’e ek olarak Facebook Ads ve Linkedin gibi sosyal medya platformlarında da yayınlayabilirsiniz. Bu tarz reklamların potansiyel müşteri ağını genişletiyor olmasının yanı sıra sağladığı diğer avantajların başında reklamlarınızın ulaşacağı grupları seçebiliyor olmanız geliyor. Böylece cinsiyet, yaş, eğitim durumu, gelir seviyesi ve benzeri kriterlere bağlı olarak sitenizin reklamını belirli gruplara gösterebilir; potansiyel müşterileri direkt müşteriye çevirme şansınızı yükseltebilirsiniz.
E-İhracat ve Sosyal Medya
- Başarılı bir e-ihracat için sosyal medyayı da kullanabilirsiniz.
Sosyal medyayı işletmeniz için kullanarak tıpkı SEO’daki organik sonuçlar gibi sosyal medyada da organik takipçiler kazanabilirsiniz. Buradaki en önemli faktörü; “Potansiyel müşterileriniz en çok hangi sosyal medya araçlarını kullanıyor?” sorusunun cevabı oluşturuyor. İlgili sosyal medya mecralarında şirketiniz adına hesaplar açabilir; her gün veya haftada birkaç kez ilgi çekici paylaşımlar yapabilir ve böylece de başarılı bir e-ihracatta dijital pazarlama nimetlerinden yararlanabilirsiniz. Eğer hedef kitleniz yalnızca yabancı müşteriler ise hangi ülkeleri hedefliyorsanız o ülkelerin dillerinde paylaşımlar yapabilir ya da genel olarak İngilizce dilini de seçebilirsiniz.
- Eksiksiz bir e-ihracatta dijital pazarlama için e-posta reklamlarını unutmayın!
E-posta reklamları, her ne kadar artık SEO, dijital reklamlar ve sosyal medya araçları kadar etkili ve popüler olmasa da özellikle B2B şeklinde çalışılan kurumlara büyük avantajlar sağlayabiliyor. Bireysel kullanıcıların büyük bir bölümü e-posta reklamlarını kolayca engelleyebiliyor ya da hiç kontrol etmiyor oldukları için e-postaları, varsa B2B şeklinde çalıştığınız kişilere ya da direkt şirketlere gönderebilirsiniz.
Tüm bu e-ihracatta dijital pazarlama süreçlerine bakıldığında işletmeniz için karmaşık veya zor göründüğünü düşünebilirsiniz. Dijital pazarlama işlerinizi halledebilecek ya da farklı dillerde paylaşım yapabilecek bir ekip kurmamış olabilirsiniz. Bu tarz durumlarda tüm bu pazarlama hizmetlerini ayrı ayrı satın alabileceğiniz gibi tümü için kapsamlı hizmetler sunan bir ajanstan da faydalanabilirsiniz.
Böylece e-ihracatta dijital pazarlama hizmetini farklı bir ajanstan alırken çeviri hizmetleri için bambaşka bir ajanstan yararlanabilir ya da dijital reklamlar, sosyal medya paylaşımları, çeviriler ve daha birçok hizmet için tek bir ajansla anlaşabilirsiniz.
Kısaca;
- E-ihracatta dijital pazarlama için her şeyden önce “Hangi ülkeler sizin için daha yüksek verim sağlıyor? Yurt dışındaki rakiplerinizin güçlü ve zayıf yanları neler?” sorularının cevaplarını öğrenmeye çalışın.
- Hedef ülkenizin ya da ülkelerinizin demografik yapısını, teknolojik imkânlarını ve alışkanlıklarını araştırın.
- Diğer ülkelerin vergi oranlarından, Türkiye’nin ihracata yönelik sunduğu muafiyetlerden, teşviklerden ve desteklerden haberdar olun.
- Tahmini maliyet ve getirim oranlarınızı hesaplayın; kâr – zaman çizelgenizi oluşturun.
- Bu temel adımların ardından ürünlerinizin yer alacağı web sitesini kurun.
- Web sitenizin sağlam bir altyapıya ve güvenilir, doğru bilgilere sahip olduğundan emin olun.
- Web sitesini bu kurallar dâhilinde kurduktan sonra sitenizin SEO, Ads ve sosyal medya mecralarında yer almasını sağlayın.
- Direkt ya da dolaylı yollardan sitenize gelen ziyaretçilerin görüşlerini belirtebileceği bir alan oluşturun.
Gelen geri dönüşlere bağlı olarak site yapısında, reklamlarınızda, paylaşımlarınızda ya da genel olarak hizmet anlayışınızda değişiklikler ve yenilikler yapın.