E-ticaret için geliştirilen yeni teknoloji, kuantum teknolojisini e-ticaretle bütünleştiriyor. Bu teknolojinin Çin’de 5,56 trilyon dolar (40 trilyon yuan) değerindeki e-ticarete yeni işlem ve güvenlik önlemleri getirmesi bekleniyor.
Çin Renmin Üniversitesi’nden Doç. Yin Hualei, yaptığı açıklamada, “Bu, dünyada ilk kez e-ticarette koşulsuz güvenliği gösteren, e-ticaret için kuantum çözümün önerilmesidir.” dedi. Yin, geliştirilen teknolojinin, dijital ekonominin yüksek hızlı, güvenli ve sürdürülebilir gelişimini sağlayacak şekilde dijital para birimleri, e-devlet ve blockchain gibi yeni nesil teknoloji senaryolarında uygulanmasının beklendiğini kaydetti.
Klasik şifreleme algoritmaları, bilgisayar korsanlarına karşı savunmasız olan hesaplama karmaşıklığına dayanır. Ancak Yin, kuantum kriptografisinin kuantum mekaniğine dayalı gelişmiş güvenlik sağladığını ve saldırılara karşı bağışık hale getirdiğini söyledi.
E-ticaret için kuantum teknolojisi
Profesör Chen Zengbing ve Yin Hualei liderliğindeki Nanjing Üniversitesi ve Çin Renmin Üniversitesi’nden araştırmacılar, temel teknoloji olarak kuantum dijital imzaları kullandı. Ardından kuantum yasası yoluyla imzalar için uzak taraflar arasında ilişkili bit dizeleri üreten güvenli bir kuantum e-ticaret protokolü oluşturuldu. E-ticaret için kuantum çözümünün, geniş pazar için daha güvenilir ve uygulanabilir bir kuantum şifreleme yöntemi sunması ve olası kuantum hesaplama saldırıları karşısında işlem güvenliğini sağlaması bekleniyor.
Çığır açıcı ilerlemeler kaydedildi
Ekibin araştırması, “Science Advances” dergisinde yayınlandı. Araştırma, dünyanın ilk beş kullanıcılı online ticaretini bir deneyde mümkün kıldı ve bilgi güvenliğinin tüm unsurlarını ele almak ve dijital ödemeler için koşulsuz güvenlik elde etmek için potansiyel olarak ideal bir yaklaşım sağladı. E-ticaret için kuantum teknolojisi, bilgi güvenliğinin üç yönünü aynı anda ele alan bir araç sağlayarak özgünlük, bütünlük ve inkar edilemezlik konularında çığır açıcı ilerlemeler elde etti.
Birçok ticari kuruluş akıllı cihazlarda kuantum şifreleme yöntemlerini kullanıyor. Örneğin; Güney Koreli telekom hizmet sağlayıcısı SK Telecom, Samsung ile iş birliği içinde kuantum şifreleme teknolojisine sahip akıllı telefon Galaxy Quantum serisini geliştirmişti. Şirket, daha önce QKD’yi IP cihazlarına başarıyla uyguladığını ve kuantum sanal özel ağ teknolojisinin geliştirilmesini tamamladığını açıklamıştı.