Ara
Close this search box.

Sahibinden.com’da domain krizi! Sahibinden.com açıldı mı? Domain krizi çözüldü mü?

sahibinden.com

Sahibinden.com, Türkiye’nin en çok ziyaret edilen online pazaryerleri arasında her zaman ilk üç sırada yer alıyor. “Sarı site”, “ilan sitesi”, “ikinci el araç sitesi”, “ev ilan sitesi” gibi isimlerle anılan Sahibinden.com’a dün gece saatlerinden itibaren erişim sağlanamadı. Siteye girmek isteyen kullanıcılara “sunucuya ulaşılamıyor” uyarısı aldı. Peki, Sahibinden.com neden açılmıyor? Sahibinden çöktü mü? İşte Sahibinden’de yaşanan domain krizi ve yapılan açıklamalar doğrultusunda yaşananlar…

Sahibinden.com’a erişim sorunu gece başladı

Sahibinden.com’a erişim sorunu, 3 Ocak Çarşamba gününün ilk saatlerinde başladı. Platformu kullanmak isteyen kullanıcılar, gece saatlerinde sitede bakım yapıldığını düşündü. Ancak erişim sorunu öğle saatleri kadar devam edince bazı iddialar ortaya atılmaya başlandı.

Sahibinden’in domain’i satın alındı mı?

Sahibinden ile ilgili en önemli iddia; “Sahibinden.com” domain’inin süresi dolduğu için yabancı bir şirket tarafında satın alındığı yönündeydi. Buna göre, bazı haber sitelerinde ve bazı sosyal medya hesaplarında “Sahibinden.com” alan adının süresinin dolduğu; şirketteki yetkili kişilerin süreyi uzatmayı unuttuğu; bu sebeple Florida merkezli network şirketi Network Solutions LLC’nin 2025 yılına kadar satın aldığı edildi.

Sahibinden’de domain krizi nedir?

Sahibinden domaini hakkındaki iddialarla ilgili domain platformlarında araştırma yapıldığında, sitenin domain kaydının 30 Aralık 2025 tarihine kadar geçerli olduğu görülüyor. Ancak “sahibinden.com” alan adının statüsü, “clientHold” yani “erişimin askıya alındığı” şeklinde görüldü. Yani bu durumda siteye erişim yapılamıyor.

clientHold nedir?

clientHold statüsü, herhangi bir alan adının kaydının geçici olarak askıya alınması anlamına geliyor. Alan adının süresinin dolması, süresinin yenilenmemesi veya domain kaydının geçerlilik süresinin dolması gibi sebeplerle clientHold durumu ortaya çıkabiliyor. clientHold statüsüne alınan alan adındaki dijital hizmetlere erişim sağlanamıyor. Bu sorunun temelinde ödeme sorunları ve yasal sorunlar gibi faktörler yer alıyor.

Network Solutions şirketi Sahibincen.com’u satın aldı mı?

Domain platformlarından Sahibinden’in alan adı sahibi “Network Solutions LLC” şirketi görülüyor. Bu sebeple “Sahibinden” alan adının bu şirket tarafından satın alındığı iddiaları ortaya atıldı. Ancak Network Solutions, Sahibinden’i satın alan şirket değil. Şirket, dünya genelinde birçok domain’in adını alan bir hizmet sağlayıcı olarak görülüyor.

Domain hizmet sağlayıcılarına belli zamanlarda ödeme yapılması gerekiyor. Ödemeler gecikirse Network Solutions gibi hizmet sağlayıcı şirketler, alan adını geçici süre askıya alabiliyor. Ödeme yapılırsa site erişime açılıyor. Diğer yandan, Network Solutions’ın resmi sitesinden alınabilecek alan adları arasında “Sahibinden.com” adresi görülmüyor. Yani hizmet sağlayıcı Network Solutions’ün Sahibinden’i satın aldığı iddiaları gerçeği yansıtmıyor.

Sahibinden’den yapılan açıklamalar

Sahibinden, iddiaların giderek artması üzerine Instagram hesabından üç açıklama paylaştı. Saat 10:00 sıralarında yapılan ilk açıklamada, şu ifadeler yer aldı;

“Alan adı hizmeti sağlayan firma ile yaşadığımız teknik sorun nedeniyle platformumuza şu anda erişim sağlanamamaktadır. Sorunun en kısa sürede giderilmesi için ilgili firmanın çalışmaları devam etmekte olup, konu çözüldüğünde yeniden bilgilendirme yapılacaktır.”

Sahibinden tarafından saat 15:00 sıralarında yapılan açıklamada ise, domain’in bir şirket tarafından satın alındığı iddiaları yalanlanarak, şunlar kaydedildi;

“Medyada yer alan sahibinden.com alan adının başka bir kişi / firma tarafından satın alınmış olması, alan adının yenilenmemesi haberleri gerçeği yansıtmamaktadır. Alan adı hizmeti aldığımız firma sorunun en kısa sürede giderilmesi için gerekli çalışmaları sürdürmektedir. Konu çözüldüğünde yeniden bilgilendirme yapılacaktır.”

Sahibinden erişime açıldı

Yaşanan domain krizi akşam saatlerinde çözüldü. Sahibinden, saat 18:00 sıralarında şu açıklamayı yaptı;

“Alan adı hizmetini sağlayan firma gerekli teknik çalışmaları tamamlamış ve platformumuza erişim normale dönmüştür. Kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds