Ara
Close this search box.

Trendyol, Doğu Avrupa pazarına açılıyor

trendyol

Trendyol Grubu CEO’su Erdem İnan, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen “InMerge Innovation Summit” etkinliğinde gazetecilerle bir araya geldi. Burada açıklamalarda bulunan Erdem İnan, Trendyol aracılığı ile yurt dışına satılan ürünlerin yüzde 80’inin Türkiye’de üretildiğini vurgulayarak, 42 bini ilk kez olmak üzere 51 bin küçük üreticinin Trendyol vasıtasıyla sınır ötesi e-ticaret yaptığını belirtti. E-ticaret ile 750 milyon dolar olan ihracatlarını 2 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirten İnan, Avrupa, Orta Doğu ve Körfez ülkelerinin de içinde olduğu bölgenin lider e-ticaret şirketi olmayı ve 300 binden fazla yerli üretici ve esnafı bu bölgeye satış yapar hale getirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Erdem İnan, Trendyol olarak Azerbaycan’da 1,3 milyon müşteriye ve 6,3 milyon siparişe ulaştıklarını kaydederek, şöyle devam etti: “Bu yıl ilk kez kasım kampanyalarını yurt dışına açıldık. 22 bin satıcımız kasım ayında Azerbaycan’a ihracat yaptı. Bunların 17 bini ilk kez Trendyol aracılığıyla e-ihracat yapmış oldu. Ay boyunca Azerbaycan’da 60 milyonun üzerinde ziyaret aldık. Dört milyona yakın ürün satılırken öne çıkan kategoriler; giyim, ev-yaşam, hızlı tüketim ürünleri ve kozmetik oldu.”

“Doğu Avrupa pazarında faaliyetlerimize başlayacağız”

İnan, şunları ifade etti: “Uluslararası operasyonlarımızı genişletme, daha fazla sayıda yerli üretici ve esnafı yurt dışına açma hedefimize yeni coğrafyaları da ekleyerek koşmaya devam ediyoruz. Türk ürünlerine o coğrafyada da büyük bir ilgi olduğunu biliyoruz. Üreticilerimizin kalite anlayışı, ürünleri ve marka konumlandırmaları için önemli potansiyel vadeden bir pazar. Türkiye’den kısa sürelerde ve düşük maliyet ile erişimimiz olan bir bölge olması, birçok anlamda avantaj sağlıyor. Bu pazarın sunduğu avantajları kullanarak, Türk üreticilerini, ürünlerini ve markalarını yurt dışı pazarlara ulaştırıp ülkemizin e-ihracatına katkı sağlayacağız.”

İnan, “Doğu Avrupa pazarında, 2024 yılı ilk çeyrek itibarıyla öncelikle Romanya, Yunanistan, Macaristan ve Çekya’da faaliyetlerimize başlayacağız. Öncelikli ülkelerdeki faaliyetler belli bir olgunluğa eriştikten sonra ise Polonya, Slovakya ve Bulgaristan pazarlarına gireceğiz. 2024 yılı sonunda Doğu Avrupa pazarında 2 milyon aktif müşteriye ve 4 milyonun üzerinde siparişe ulaşmayı hedefliyoruz. 350 milyon dolarlık bir ticaret hacmine erişmeyi planlıyoruz.” diye konuştu.

“Trendyol satıcıları iki yılda yurt dışına 37 milyonu aşkın ürün sattı”

Erdem İnan, “Türkiye’deki yüz binlerce üreticimize ve esnafımıza e-ihracat yolunu açıyoruz, onları dünyayla buluşturuyoruz. 2023 yılında tüm yurtdışı operasyonlarımızı yaklaşık 3 milyon müşteri ve 12 milyon sipariş ile tamamlamayı hedefliyoruz. 2022 yılı başından bu yana 51 binden fazla satıcımızın ihracat yapmasına aracılık ettik. Bu satıcıların 42 bini ise ilk kez ihracat yaptı. İhracat yapan satıcılarımızın yaklaşık 7 bini deprem bölgesinden. Burada da hedefimiz depremden etkilenen 11 ilimizdeki en az 35 bin satıcımızı ihracat yapar hale getirmek. Trendyol satıcıları iki yıllık süreçte yurt dışına 37 milyonu aşkın ürün sattı. Mikro ihracat ile yüzde 97’si KOBİ ve esnaf olan 300 bin satıcımızı ihracatçı haline getirmeyi hedefliyoruz. Satıcılarımız aracılığıyla gelecek yıl 2 milyar dolar, önümüzdeki üç yılda ise 10 milyar dolarlık e-ihracat hacmine ulaşmayı hedefliyoruz. Bu hedefe giderken 5 milyar dolarlık yatırım yapacağız.” şeklinde konuştu.

“2024’te Körfez’de 13 milyon ürünü 4,5 milyon müşteriye ulaştırmayı hedefliyoruz”

Erdem İnan, şöyle devam etti: “Körfez ülkelerinde faaliyet gösterdiğimiz ağustos ayından bu yana 2 milyon adedi aşkın ‘Made in Türkiye’ etiketli ürün satıldı. Ekim ayında 5 binden fazla satıcımızı bu ülkelere satış yapar hale getirdik. Bu yılın sonunda 60 binden fazla satıcımızı tek tuşla Körfez ülkelerine satış yapar hale getireceğiz. 2024 yılında 13 milyon ürünü, bölgedeki 4,5 milyon müşterimize ulaştırmayı hedefliyoruz. Körfez ülkelerindeki büyüme stratejimiz en önemli önceliklerimiz arasında. Bu kapsamda, bölgenin en önemli şirketlerinden Cenomi Grup ile stratejik ortaklık için niyet anlaşması imzaladık. Orada da ortak sinerjilerden faydalanacağız.”

Trendyol, 30 Kasım-1 Aralık tarihlerinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen inovasyon etkinliği “InMerge Innovation Summit” ana destekçileri arasında yer aldı.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds