Ara
Close this search box.

Black Friday Ne Zaman? Black Friday İndirimleri Başladı Mı?

black friday

Black Friday, e-ticaret ve fiziksel alışveriş için bir indirim sezonudur. Bu dönemde yüksek oranlarda alışveriş indirimleri yapılıyor. Özellikle e-ticaret siteleri ile özdeşleşen bu dönem, adeta indirim kampanyası yarışına sahne oluyor. Türkiye’de “Kara Cuma” yerine yaygın olarak “Efsane Cuma” ve “Muhteşem Cuma” isimlerle uygulanan Black Friday indirimleri, e-ticaret sitelerinde farklı günlerde veya dönemlerde yapılabiliyor. Peki, Black Friday indirimleri ne zaman? Black Friday ne zaman başlıyor?

Black Friday Nedir?

Black Friday, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) Şükran Günü kutlamalarını takip eden gündür. Şükran Günü’nün ertesi günü, 1952’den bu yana ABD’de Noel alışveriş sezonunun başlangıcı olarak kabul ediliyor. Kara Cuma, 2005 yılına kadar perakendeciler arasında yaygın bir popülerlik kazanamadı. Bu tarihten sonra e-ticaretin gelişmesine paralel olarak perakendeciler için satışlar artırma fırsatı olarak görüldü. Zamanla kapsamlı promosyonlarla karakterize edilen büyük bir alışveriş etkinliğine dönüştü. Günümüzde Black Friday yani Kara Cuma, ABD’de ortaya çıkmasına rağmen tüm ülkelerde benimsenen ve popülerlik kazanan küresel bir alışveriş fenomeni haline geldi. Günümüzde özellikle e-ticaret siteleri Kara Cuma’da farklı isimlerle cazip indirimler sunuyor. Fiziksel mağazalar da yıl boyu bu günü bekleyen tüketicilere uygun kampanyalar sağlıyor.

BLACK FRIDAY E-TİCARET İÇİN NEDEN ÖNEMLİDİR?

Neden Kara Cuma Deniyor?

“Kara Cuma” terimi ilk olarak çıktığı yıllarda perakendecilerin kırmızı (zararlı dönem) durumdan siyah (kârlı) duruma geçtiği günü ifade ediyordu. Ancak bu ifadenin anlamı zamanla değişti. Peki neden? Şöyle ki; kasım ayının dördüncü perşembe günü Şükran Günü olarak kutlanıyor. Şükran Günü’nün ertesi günü olan cuma günü de Black Friday yani alışveriş günü olarak gelenekselleşti. Ancak mağazalardaki kalabalıklar, yoğun trafik, mağaza çalışma saatlerinin uzaması, fiziksel ve online mağazalarda ortaya çıkan kargaşa gibi durumlar sebebiyle bu alışveriş günü “Kara Cuma” olarak anılmaya başladı.

Black Friday Ne Zaman?

Black Friday ya da Türkçe anlamıyla “Kara Cuma”, kasım ayının dördüncü perşembe gününe denk gelen Şükran Günü’nü takip eden bir gündür. Bu dönem, Noel alışveriş sezonunun başlangıcı olarak kabul ediliyor. Tatil sezonu indirimleri olarak da biliniyor. Black Friday’da birçok online ve offline perakendeci, önemli oranlarda indirimler, promosyonlar ve kampanyalar sunuyor. Özellikle e-ticaret siteleri için yılın en yoğun alışveriş dönemi olarak biliniyor. 2023 Black Friday, 24 Kasım’da başlıyor. Ancak birçok e-ticaret platformu, kasım ayı boyunca çeşitli indirim kampanyaları uyguluyor. Black Friday, ekstra indirimlerle tüketicilerin beklediği bir gün olarak biliniyor. Yılın en önemli kampanya günü olan Kara Cuma, küresel olarak uygulanan bir alışveriş günü haline geldi.

Black Friday İndirimleri Nedir?

Black Friday indirimleri, farklı sebeplerde dolayı cazip indirimlerle tatil alışveriş sezonunu başlatan bir kampanya dönemidir. Bu dönem, perakendecilerin yıllık satışlarının önemli bir kısmını bekledikleri kritik tatil alışverişi döneminin başlangıcı olarak görülüyor. Perakendeciler, müşteri çekmek ve tatil alışverişlerine teşvik etmek için önemli oranlarda indirimler sunuyor. Böylece genel satışlarını ve cirolarını arttırabiliyorlar. Bu dönem ayrıca firmaların stoklarını eritmesi için de bir fırsat olarak değerlendiriliyor. Perakendeciler, Black Friday indirimleri sunarak stoklarda yeni ürünlere yer açabiliyor, fazla stokları temizleme fırsatı buluyor.

Black Friday Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  • Black Friday, mağazaların cazip indirimlerle rakiplerinin önüne geçmeyi hedeflediği oldukça rekabetçi bir pazar haline geldi.
  • Black Friday indirimleri, perakendeciler için önemli bir tanıtım fırsatıdır. Bu dönemde perakendeciler, marka bilinirliğini ve farkındalığını arttırmak için cazip indirimler sunar.
  • Kara Cuma’da özellikle büyük perakende markaların mağazaları yoğun ilgi görüyor. Bazı mağazalarda indirim izdihamı yaşanıyor. Bazı tüketiciler gece saatlerinden itibaren mağazaların önünde bekliyor.
  • Kara Cuma indirimleri ilk olarak ABD’ye özgü bir dönemdi. E-ticaret gelişmesi ile birlikte Black Friday, diğer ülkelerdeki perakendecilerin alışveriş indirimleri dönemi haline geldi.
  • Black Friday’de tüketiciler, güzellik, moda, oyuncak, seyahat ve ev dekorasyonu gibi onlarca kategorideki binlerce ürünü çok cazip fiyatlarla alabiliyor.
  • Bazı perakendeciler Kara Cuma indirimlerini Siber Pazartesi (Cyber Monday) gününe kadar uzatabiliyor ya da bir hafta boyunca “Siber Hafta” gibi isimlerle indirim uygulayabiliyor.
Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds