Ara
Close this search box.

TikTok, Endonezya’da yeni e-ticaret fırsatları arıyor

TikTok

Güneydoğu Asya’nın en büyük ekonomisi Endonezya, sosyal medya platformlarında online alışverişi yasaklamıştı. Bu yasak kararının üzerinden 1 ay geçti. Bu süre içinde TikTok’un online satış platformu TikTok Shop, ülkede kapatıldı. Bunun üzerine TikTok, bu pazardaki fırsatları değerlendirmek için bölgedeki e-ticaret aktörleri i iş birliği fırsatları aramaya başladı. Endonezya’da e-ticaret düzenlemeleri ile görevlendirilen KOBİ Bakanı Teten Masduki, TikTok’un Endonezya e-ticaret şirketleriyle olası ortaklıklar hakkında görüşmelerde bulunduğunu açıkladı.

“Endonezya’daki bazı e-ticaret şirketleri TikTok ile görüştü”

KOBİ Bakanı Masduki, basına verdiği bir röportajda, TikTok’un, Endonezya’nın teknoloji devi GoTo’nun e-ticaret birimi Tokopedia, Bukalapak.com ve Blibli dahil olmak üzere beş e-ticaret şirketi ile görüştüğünü kaydederek, “Endonezya’daki bazı e-ticaret şirketleri TikTok ile görüştü.” dedi. Masduki’nin açıklaması üzerine görüşleri sorulan e-ticaret platformlarının temsilcileri, yorum yapmaktan kaçındı.

TikTok Shop, Endonezya’da günlük 3 milyon sipariş alıyordu

Endonezya Ticaret Bakanlığı, geçtiğimiz ay küçük fiziksel mağazaları desteklemek ve kullanıcıların verilerinin korunmasını sağlamak amacıyla sosyal medya platformlarına e-ticaret yasağı getirdi. Bu yasağın ardından TikTok, e-ticaret hizmeti TikTok Shop‘u kapatmak zorunda kalmıştı. Bu durum TikTok’a büyük bir darbe anlamına geliyor. TikTok’un Endonezya’da 125 milyon kullanıcısı var. Yerel kaynaklara göre, TikTok Shop faaliyetlerini durduruncaya kadar Endonezya’da günde yaklaşık 3 milyon paket sipariş teslim ediyordu.

TikTok ve YouTube, Meta’ya katılmayı düşünüyor

Konuyu yakından takip eden uzmanlar, Güneydoğu Asya’nın en büyük ekonomisi olan Endonezya’da sosyal medya platformlarında online alışverişin yasaklamasının ardından TikTok ve YouTube, Endonezya’da e-ticaret lisansı başvurusunda bulunmak üzere Meta‘ya katılmayı düşündüğünü belirtti. Uzmanlar, Çinli teknoloji devi Bytedance‘e ait olan TikTok’un aynı zamanda yerel e-ticaret aktörleriyle de görüşmelerde bulunduğunu kaydetti.

Masduki, ülkede e-ticaret kuralları ile ilgileniyor

Endonezya KOBİ Bakanı Teten Masduki, ülkedeki sosyal medyada online satış yasağı öncesi TikTok Shop’u eleştirenler arasında bulunuyordu. Bakan Masduki, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo tarafından e-ticaretle ilgili kuralları düzenlemekle görevlendirildiğini söylemişti. Masduki’nin kasın ayı sonunda TikTok İcra Kurulu Başkanı Shou Zi Chew ile görüşmeyi planladığı belirtiliyor. Masduki, yaptığı açıklamada, “Sosyal medya platformlarının yerli KOBİ ürünlerine zarar vermeyen sürdürülebilir bir işletmeye sahip olma konusunda kararlı olmalarını istiyorum.” dedi. Masduki, ayrıca, ithal ürünlerin ülkeye akışına ilişkin ilave düzenlemeler önerdiğini ancak bu konuda ayrıntı veremeyeceğini ifade etti.

Endonezya’da e-ticaret hacmi 2030’da 160 milyar dolara çıkacak

Google, Singapur devlet yatırımcısı Temasek Holdings ve danışmanlık şirketi Bain & Co. tarafından Güneydoğu Asya’nın internet ekonomisi üzerine hazırlanan bir rapora göre, Endonezya’da e-ticaret pazarı 2023 yılındaki 62 milyar dolar hacme sahip. Ülkede e-ticaret hacminin 2030 yılına kadar yaklaşık 160 milyar dolara çıkması bekleniyor. Endonezya’daki büyük e-ticaret oyuncuları arasında SEA’nın Shopee‘si ve Alibaba’nın Lazada‘sı da yer alıyor.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds