Trendyol; Almanya ve Azerbaycan’ın ardından Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Umman, Bahreyn, Kuveyt’ten oluşan Körfez ülkelerinde de faaliyetlerine başlamıştı. Türk üreticileri Avrupa’nın 27 ülkesiyle buluşturan Trendyol, ayrıca 95’e yakın global e-ticaret platformu aracılığıyla yerli üreticileri farklı coğrafyalardaki müşterilere ulaştırıyor. Trendyol Azerbaycan ve Körfez ülkelerindeki müşterilerine de lokal dillerde hizmet veriyor.
Trendyol, Almanya’da 200’den fazla Türk markasını 1 milyonun üzerinde müşteriyle buluşturuyor. Azerbaycan’da yıl sonuna kadar 1 milyon müşteriye ulaşarak, ülke nüfusunun yüzde 10’una satış yapar hale gelmeyi hedefliyor. Ayrıca, Körfez ülkelerinde ise önümüzdeki yıl müşteri sayısında 4.5 milyon tüketiciye ulaşma hedefi koydu. Platform, 2021 yılından bu yana yaklaşık 37 milyon adet ürünün yurt dışına satılmasına aracılık etti.
Deprem bölgesinde 35 bin satıcı e-ihracatçı olacak
Trendyol, deprem bölgesi için uzun vadeli ve kalıcı destekler sunuyor. Trendyol’un deprem bölgesindeki satıcılarının 2022 ticaret hacmi 10,5 milyar TL oldu. 2023 yılı için ise 16 milyar TL’lik ticaret hacmi hedefleniyor. Platform, depremden etkilenen bölgede 3 yılda toplamda 70 milyar TL’lik ticaret hacmi sağlanması amaçlanıyor. Trendyol Adana Aktarma Merkezi, afet bölgesindeki satıcılar için önemli bir merkez olarak konumlandırıldı.
E-ihracat gönderileri beş günde yurt dışındaki müşterilere ulaştırılıyor
Trendyol, e-ihracatı tüm KOBİ’ler için kolaylaştırmayı hedefliyor. Hem lojistik hem de teknik altyapı açısından önemli adımlar atan Trendyol, İstanbul Havalimanı yanındaki e-ihracat merkezi yatırımını gerçekleştirerek, Avrupa lojistik ağını kurma çalışmalarını başlattı. Türk mühendisler tarafından geliştirilen uygulamayla Türkiye’deki satıcıların Berlin’e e-ihracat yapmalarını mümkün kılan Trendyol, satıcılarının ‘İhracat Merkezi’ sistemine yurt dışından gelen talepleri ve canlı stok bilgilerini girdikten sonra ihraç edilecek ürünlerini ihracat için gerekli evraklarla beraber Trendyol deposuna ulaştırmasını bekliyor. Bundan sonraki tüm süreçleri Trendyol devralırken, ürünleri beş günden daha kısa bir sürede müşteriye ulaştırıyor.
Trendyol satıcılarının yüzde 97’si esnaf ve KOBİ’lerden oluşuyor
Danışmanlık şirketi SEAL’ın gerçekleştirdiği araştırmaya göre Trendyol satıcılarının yüzde 97’si esnaf ve KOBİ’lerden oluşuyor. Araştırma sonuçlarına göre Trendyol satıcıları, Trendyol’da satış yapmayan benzer firmalara kıyasla; Trendyol satışının gerçekleştiği ilk yıl yüzde 9.6, bir sonraki yıl ise yüzde 20 daha fazla satış yapıyor. Araştırmanın ortaya koyduğu sonuçlar, Trendyol’un yerel üreticilere sağlayabileceği faydanın somut bir göstergesi olarak öne çıkarken, devam eden projelerle de yerel üreticileri büyütmek için çalışmalar sürüyor.