Uluslararası projelerde yer alan DİA Yazılım, bulut yazılım teknolojilerinde tecrübe kazandı. Suha Onay, DİA Yazılım’ın inovatif bir altyapı teknolojisine sahip olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“DİA Yazılım olarak mobil, e-ticaret, e-dönüşüm ihtiyaçlarına uygun sunduğumuz çözümlerle tüm sektörlerin; muhasebeden, finansa, stok ve depo takibinden, üretime, müşteri ilişkileri yönetiminden, servis hizmet yönetimine firmaların dijitalleşmesine yönelik hizmetler sunuyoruz. Tüm sektörlere verimlilik, maliyet avantajı ve veri güvenliği sağlayarak yer, zaman, mekan, cihaz bağımsız firmalarını yönetebilmelerine olanak sağlıyoruz.”
DİA Yazılım Kurucusu Suha Onay, DİA’nın sektörünün bulut teknolojisi ile çalışan en gelişmiş ERP’si konumunda olduğunu belirtti. Küçük bir restoran, orta büyüklükte bir gıda toptancısı veya büyük bir inşaat firması gibi birçok sektörün tamamına hitap edebilecek esneklikte olduklarını vurguladı. Onay, “Yazılım çözümlerimizi bulut teknolojisi üzerinden hizmet olarak sunuyoruz. Sunucular, yedekleme sistemleri, virüs programları gibi sorunlardan müşterimizi ERP noktasında kurtarıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Müşterilerine sunduğu hizmetle DİA Yazılım, birçok avantaj sağlıyor. Bunların başında entegrasyon geliyor. DİA Yazılım kurucusu Suha Onay müşteri firmalarına sundukları katkılara değindi:
“Her sektörün ihtiyaçları analiz edilerek geliştirilen DİA, işletmelerin ihtiyaç duyabileceği tüm çözümleri esnek ve modüler yapısıyla sunuyor.
Kuşkusuz DİA’nın sunduğu en büyük avantaj bulut hizmeti. Ancak genel olarak DİA’nın sunduğu diğer avantajları şöyle sıralayabiliriz:
- Entegrasyon: İşletmelerin tüm süreçleri ve departmanları DİA ile tam entegre çalışır.
- 7/24 Hızlı Destek: Çözüm odaklı hizmet anlayışıyla 7/24 destek.
- Daima Güncel: Yeni yazılım özelliklerini ve mevzuat değişikliklerini güncellemelerle uğraşmadan daima güncel kullanabilme imkanı.
- Gelişmiş Veri Güvenliği: Uluslararası standartlarda sertifikalandırılmış güvenlik altyapısı.
- Düşük Maliyet: Donanım, güncelleme, yedekleme, bakım gibi maliyetlerden kurtulma.
Günümüzde bulut bilişim çok daha hızlı ve çok daha güvenli bir noktaya geldi. DİA Yazılım kurucusu Suha Onay araştırmalara işaret ederek, güvenlik açısından şirket içi sunucu sistemlerinin bulut sistemlerin gerisinde kaldığını söyledi. Onay, bulutun sağladığı kolaylıkları şöyle sıraladı:
- Sunucu gibi donanımsal yatırımlara gerek kalmayacağı için maliyetlerden büyük oranda tasarruf sağlar.
- Veriler bulutta saklandığı için, şirket içinde bilgi teknolojileri departmanı açmaya gerek kalmaz.
- Güncellemeler bulut üzerinden sağlandığı için, güncelleme ücreti ödemeye yok. Aynı zamanda yazılım her daim güncel olur.
- İnternet korsanlarından gelecek saldırılara karşı bulut veri saklama merkezleri çok daha güvenlidir.
- Doğal afetlere ve felaketlere karşı sürekli yedekleme yapılması, güvenli bir kullanım sağlar.
- Şirketin pek çok yatırım kaleminden kurtuluyor oluşu, farklı fırsatları hiç vakit kaybetmeden değerlendirebilmelerini sağlar.
- Şirketin altyapı ya da depolama ihtiyaçlarının değişmesi halinde, büyük bir ek yatırım gerektirmeyen ölçeklendirebilme esnekliği bulunur.
- Yazılıma nereden olursa olsun ulaşabilme imkanı, şirketin coğrafi olarak da büyümesini kolaylaştırır. Farklı illerde ya da ülkelerde merkezler kurmak, beraberinde ek bir donanım veya yazılım maliyeti oluşturmaz.
Suha Onay, DİA’yı bulut teknolojisi altyapısıyla KOBİ’lere hizmet veren bir ERP yazılımı olarak tanımladı. DİA Yazılım’a ERP denilebilmesi için, yazılımın gücüyle, modüllerin esnekliğiyle ve hizmet verdikleri geniş sektör yelpazesiyle mümkün olduğunu vurguladı.
DİA Yazılım kurucusu Suha Onay, “Bulut tarafı, bizim tamamen KOBİ’lere veri miktarına ve kullanıcı sayısına bakmadan hizmet vermemizi sağlıyor. Türkiye’deki rakiplerimize baktığımızda, bu denli geniş çözüm kütüphanesiyle bulut üzerinden hizmet veren farklı bir yazılım bulunmuyor. Geniş çözüm kütüphanesi bulunan yazılımlar bulut üzerinden hizmet veremezken, bulut hizmet sunan bazı yazılımlarda da böylesine geniş bir çözüm kütüphanesi bulunmuyor.” dedi.
İki konuda rakiplerinin önüne çıktıklarını söyleyen DİA Yazılım Kurucusu Suha Onay “Bulut ERP yazılımı olarak kendimizi rakipsiz görüyoruz.” ifadelerini kullandı.
Onay, “Bulut ERP kullanmayan KOBİ’ler, çeşitli dezavantajlarla iş süreçlerini yönetmek zorunda kalıyorlar. İstedikleri her yerden yazılıma erişemiyorlar. Her yerden erişebilmek için yaptıkları teknolojik ayarlar ise, verilerini tüm internet dünyasına açarak güvensiz hale getirebiliyor. Verilerini, her yerden erişebilmek için açmasalar bile çeşitli bilgisayar korsanlığı yöntemleriyle kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabiliyorlar.” açıklamasını yaptı.
DİA’nın e-ticaret ürünü DİA E-Power
DİA, e-ticaret ürünü DİA E-Power’ı satışa sundu. DİA E-Power ile şirketlere, uçtan uca e-ticaret altyapısı sunuluyor. Böylelikle muhasebe, stok, depo gibi yazılım ihtiyaçlarının da başka bir programa entegre olmadan karşılanması mümkün hale geliyor. DİA Yazılım kurucusu Suha Onay “Müşterilerimiz tüm süreçlerini DİA üzerinden verimli bir şekilde yönetebiliyorlar. Eğer yurtdışından ithalat yapıyorlarsa ‘Dış Ticaret’ ürünümüzü, kendi ürünlerini üretiyorlarsa ‘Üretim Yönetimi’ ürünümüzü, fiziksel bir mağazaları varsa da yine ‘Mağaza Yönetimi’ ürünümüzü kullanarak uçtan uca tek ekrandan yönetme imkanları oluyor.” dedi.
Onay, B2B e-ticaret yapmak isteyen müşterilerine sundukları avantajları da anlattı:
- Müşteri gruplarına göre ürün ya da kategori göstermeme,
- Birden fazla birim ile ürün açabilme,
- Tutar girişi yaparak ödeme,
- Satış temsilcisi bilgilerini girme,
- DİA’da tanımlanan kampanyalar ile senkronize çalışabilme,
- Birden fazla depo yapısı ile sipariş verebilme,
- Özel B2B tema giydirme gibi özelliklerle fark yaratıyoruz.
Suha Onay küçük bir işletmenin çok büyük donanım ve lisans yatırımları yapmak zorunda kalabildiğini şu sözlerle açıklığa kavuşturdu:
“Kendi işine yatırım yapmaktansa, ithal donanımlara yatırım yapmak büyümenin önüne geçebiliyor. Zamanla büyüseler bile, bu sefer de yaptıkları donanım yatırımları yetersiz kalıyor ve tekrar daha büyük donanımlar satın almak zorunda kalıyorlar. Bununla beraber donanımların korunması, bakımı, güncellenmesi, bu süreçleri yönetecek bir IT personeli istihdamı gibi fazlasıyla büyük masraflar da oluyor. Aynı zamanda bu donanımların ciddi seviyelerde elektrik giderleri de bulunuyor. Aslında bulut teknolojisini kiralayarak çok daha düşük maliyetlerle iş süreçlerini yönetebilirler.”
DİA’YA iş zekası çözümü kazandırıldı
DİA Yazılım Kurucusu Suha Onay “DİA ilk ortaya çıktığında, daha küçük işletmeler tarafından kullanılıyordu ve bulut teknolojisine güven oldukça azdı. Ancak artık bulut teknolojisi yeni nesil yöneticiler tarafından tercih edilen, öne çıkan bir hal aldı. Bizim hedefimiz de yeni neslin tercih ettiği bir yazılım olmak.” diye konuştu.
DİA, hizmet verdikleri modül sayısını artırarak, daha fazla KOBİ’ye ulaşmayı hedefliyor. son olarak DİA’ya iş zekası çözümü kazandırıldı. Onay bu ve devamındaki süreci şöyle özetliyor:
“Daha büyük ölçekli KOBİ’lerin karar mekanizmalarını destekleyebilmeyi istiyoruz. Yeni iş akış yönetimi modülümüz ile, işletmelerin kendi süreçlerini modelleyerek, farklı akışların ve farklı görevlerin otomatize edilerek, verimliliklerini artırmalarını hedefliyoruz.
İlerleyen yıllarda da işletmelerin karar mekanizmalarına, yapay zeka destekli raporlarla yardımcı olmayı istiyoruz. Böylece KOBİ’lerin hem finansal hem de stok verimliliklerini artırmayı hedefliyoruz.
Geleceğin olmazsa olmazlarından e-ticareti odağımıza alıyoruz. Aynı zamanda fintech süreçleri üzerine çalışmalar yapıyoruz. KOBİ’ler için fintech çözümlerini hem DİA hem de çözüm ortaklarımız üzerinden sunmayı planlıyoruz.”