Google Ads ve Meta reklamları: Hangisi daha iyi bir yatırım?

Google Ads ve Meta Reklamları
Sektör profesyonelleri dijital pazarlamanın e-ticarette kullanımı ve hangi reklam türleri ile satışların artırabileceğini WORLDEF E-TİCARET için anlattı.

Barış Çağan Karakuzu Elvan Grup E-Ticaret ve Dijital Pazarlama Direktörü

“Elvan Grup şirketleri olarak devamlı bir satış grafiği yakalamak adına en çok tercih edeceğimiz yollardan başta gelen SEO çalışmasıdır. Hem organik hem de kalıcı olması yönünden bizim en çok tercih ettiğimiz yoldur. Uzun soluklu bir trafik çekme çalışmasıdır. Doğru metrikleri, değerleri kullanarak markanızın bilinirliğini arttırabilirsiniz. Tabi ki bu yöntem tek başına yeterli olmuyor. Bunun yanı sıra bütçenize göre Google reklamlarının doğru hedef kitlelere ulaşmak adına dijital pazarlamada kullanımı, ileri seviyede faydalı olmaktadır.
Günümüz dijital pazarlama reklamlarında influencer reklamları oldukça etkili olmaktadır. Şirketlerde satışa yönelik oldukça katkı sağlayıcı bir metot olarak kullanılıyor. Pazaryerleri de influencer reklamlarını sıklıkla kullanmaya başladılar. Satışları arttırmak için bunları kullanmak gerekir. Kendi sektörümüz için söylemek gerekirse bizim için en faydalı olan Google reklamları oluyor.
Meta reklamlarına ilişkin bir şey söylemek için erken. Ama bugün için Google Ads ve Meta reklamları kıyaslamasında Google reklamlarının daha faydalı olduğunu düşünüyorum. Biz tüm ürün grupları için aynı reklam platform reklamlarını kullanıyoruz. Farklı ürün gruplarında farklı reklam platformları etki yapar mı? Yapabilir ama Elvan Grup olarak tercih ettiğimiz bir yol değil.
Kısacası tercih ettiğimiz dijital pazarlama reklamları şunlardır: Sosyal Medya Reklamları, Influencer Pazarlama, Mobil Reklamlar, Remarketing, Pop-Up Reklamlar, Arama Motoru Reklamları (SEM&SEO)”
Barış Çağan Karakuzu Elvan Grup E-Ticaret ve Dijital Pazarlama Direktörü

Cem Kıvançlı Setrms E-Ticaret Müdürü

“E-Ticarette reklam verirken sektörel olarak düşünüp hareket etmek daha kısa sürede dönüşüm oranını arttıracaktır. Google Ads ve Meta reklamları kıyaslamasında, örneğin tekstil sektöründe Meta reklamları etkili iken elektronik sektörüne baktığımızda Google Ads reklamlarının daha hızlı bir dönüşü olduğu görülmüştür. Google Ads belirli bir koda sahip ürün aramalarında başarılı olurken, Meta Reklamları tekstil ürünleri gibi daha çok görsel odaklı alanlarda başarılıdır.
Google ve Meta arasında mutlaka e-ticaret dönüşümlerinde organik bir bağ bulunmaktadır. Meta reklamlarının en büyük artısı sosyal medyanın gücünü tam anlamıyla kullanarak hedef kitleyi yakaladığı anda sürekli satış için tetiklemesidir. Meta reklamlarında satış hunisi yeni müşteriler ile sürekli dolmakta ve satış grafiğimizde ciddi bir etki yaratmaktadır. Tekstil sektöründe yöneticilik yapan birisi olarak reklam giderlerimin Google yüzde 30, Meta yüzde 70‘lik kısmını kapsamaktadır.
Firmalar hedef kitlesine uygun reklamlar oluşturup doğru alana yatırım yaptığı zaman e-ticaret dönüşüm oranı hızlıca artacaktır. Sonuç olarak iki reklam türü de aynı anda olmalıdır ve başarı oranı sektöre göre değişkenlik göstermektedir.”
Setrms E-Ticaret Müdürü Cem Kıvançlı

Gaye Bilgin Özdoğan Havas Media Türkiye Dijital Direktör

Dijital pazarlamada reklam yayınları özellikle pandemi dönemi ile birlikte büyük/küçük tüm işletmelerin gerek bilinirlikleri gerekse de satışlarını optimum düzeye çıkarmak için geniş bir alanda ön plana çıkmıştır. Dijital reklamlar kullanılırken tek bir reklam biçimi ile büyük değişimler beklemek yerine funnel yapısı ile düşünmek, birbirini destekleyecek platformlar kullanmak başlangıç noktasından satışa doğru giden yolculukta önemli bir rol oynamaktadır.
Örneğin; bir markanın sprey ürünü ile diğer bir markanın konut projesi reklamlarını yapmak istesek, her iki marka içinde önce bilinirlik oluşturmamız gerekmektedir. Bunu eş zamanlı olarak Youtube video yayınlarını ve de Meta Video yayınlarını kullanarak yapmamız mümkündür. Her iki platformun da reklam alanlarından fayda sağlayarak niş kitleye gitmek ve data toplamak önemli bir rol oynamaktadır.
Yine her iki markanın da yeniden pazarlama stratejilerini iki platform üzerinden topladığımız datalara hatırlatmak ve günün sonunda sprey ürünün satışını gerçekleştirmek, diğer ürün içinde başvuru formu toplamak için gidilen yolculukta önem kazanmaktadır. Bir ürünün satışa dönüşmesini beklerken önce müşteri tarafında ürünün fonksiyonunu, avantajlarını, neden tercih edilmesi gerektiğini kullanıcılara net bir şekilde anlatmak aslında satışa dönüşümde önemli bir rol oynamaktadır.
Bu noktada da kullanıcı evreninin büyük olduğu platformlar ön plana çıkmaktadır. Günümüzde bilgiye ulaşımın bu denli kolay olması sebebi ile bilinçli kullanıcılara ürün tercih ettirmek ve güçlü rekabet ortamının olması sebebi ile de veriler bizlere mutlaka data toplayarak iletişimlerimizi çoklu platformlar üzerinden sürdürmemiz gerektiğini söylemektedir.

En önemli iki ana platform

Reklam yayınlarını 3 ana aşamada inceleyebiliriz. Bunlar; Bilinirlik-Düşünce(Yeniden pazarlama), Dönüşüm (Anahtar nokta),  Satış-Anket-Üyelik işlemleri.
Reklamlarımızda satış aşamasına geldiğimizde kullanabileceğimiz en önemli iki ana platform ön plana çıkmaktadır. Google ADS üzerinden yakın bir geçmişe kadar yürüttüğümüz shopping kampanyalarının yerini yine satış optimize ancakbir çok yerleşimi eş zamanlı kullanabildiğimiz ve makine öğreniminin çok kuvvetli olduğunu gördüğümüz ve analiz ettiğimiz performance max kampanyaları aldı. Arama ağı, görüntülü reklam ağı ve alışveriş sekmelerini kullanarak tek bir kampanyadan yönetebilmemize olanak sağlayan bu model de ROAS oranlarının eski versiyona göre çok daha yüksek olduğunu söylemek mümkün.
Dijital pazarlamada eski adı ile Business Manager yeni versiyon adı ile Meta kampanyaları da satış yolculuğunda ön plana çıkmaktadır. Sosyal medya platformunun kullanıcı popülasyonunu düşündüğümüzde çok çeşitli hedef kitleye gitme fırsatı yakalamaktayız. Yeni hedef kitlelerdeki fırsatları analiz ederek yeni müşteri kazanımını önemli ölçüde arttırmaktadır.
CPAS kampanya modeli satış noktasında ön plana çıkmaktadır. CPAS kampanyaları ürünlerimiz için katalog oluşturmaya olanak tanır. Kataloğumuzdaki ürünleri ön plana çıkartabilir, satışları takip edebilir ve yatırım getirimizi hesaplayabiliriz. Bu modeli kullanırken kataloğumuzu görüntüleyenler, ürünleri sepeti atan kullanıcılar gibi segmentasyonlar yaparak aslında data noktasını da desteklemiş oluyoruz.
Bununla birlikte geniş yeniden pazarlama kitleleri oluşturmamıza fırsat sunduğu için mutlaka kullanılması gereken ve uzun vadeli kampanyalar sürdürerek başarı elde edilme oranının yüksek olduğunu düşünmekteyim. Reklam platformlarının ve data toplamanın bu kadar önemli olduğu bir dünyada reklamlardan yönlenen kullanıcıların gittikleri web sitelerinin kullanıcı dostu olması, ürünü kolay anlayabilmesi için açıklayıcı metinlerin bulunması ve ürün satın alma adımlarının kolay, anlaşılabilir ve güven vermesi de bir o kadar önemlidir.
Mobile uyumlu, kampanyaların ön plana çıktığı, müşteri avantajlarının, indirim kodlarının da satışa giden yolculukta önemli bir rolü olduğunu söylemek mümkün. Satışa giden yolculukta maksimum seviyede yeni müşteri kazanımı elde etmek için data toplayarak kendi müşteri profilimizi oluşturmalıyız. Google Ads ve Meta reklamlarının her ikisinde de satış optimize kampanyalarını kullanmalı ve ürünümüzü ön plana çıkaracak reklam modellerini eş zamanlı kullanmalıyız.”

Damla Erayhan Seçil Store Dijital Pazarlama Müdürü

Dijital pazarlamada reklamların her biri farklı KPI’lara göre kullanılır. Tabi ki Google arama ve alışveriş reklamları direkt satış odaklıdır. Ancak burada asıl önemli nokta aynı anda farklı mecraları kullanarak kullanıcıyı alışveriş yolculuğu içinde farklı noktalarda yakalamak. Kullanıcıya Meta reklamlarında ya da YouTube reklamlarında marka bilinirliği oluşturursanız ilerleyen süreçte bu reklamlarınızın doğru kitleye düzenli şekilde giderek satış da getirdiğini görebilirsiniz. Müşterinize tek bir yolu kullanarak ulaşırsanız, bu markanızın uzun soluklu pazarlama sürecini gerektiği şekilde büyütmediğini görebilirsiniz.
Ürün grubuna göre değil daha çok müşterilerin olduğu yerlere göre planlama yapmalıyız. Müşterilerimizin zaman geçirdiği yerlere odaklanmalıyız. Hedef kitlemiz bizim kullandığımız yolları kullanmak zorunda değiller. Pazarlamacı olarak bizim görevimiz müşterimizin kullandığı yolları keşfetmektir. Eğer siz müşterinizi doğru yerde ve düzenli yakalarsanız, satın alma olasılığına göre ürünlerinizi gösterirseniz, satın alma sonucu kaçınılmaz olur.”
Seçil Store Dijital Pazarlama Müdürü Damla Erayhan