Emre Güzeldal, Ahmet Durmuşoğlu ve Rüstem Ramadan tarafından 2022 de kurulan Roketfy’ın kuruluş hikayesi, İçerik Bulutu platformuyla başlıyor. 2014 yılında önemli içerik pazarlama platformu olarak adından söz ettiren İçerik Bulutu, Roketfy’ın kuruluşu için de bir adım oldu.
Roketfy’ın Kurucu Ortağı Emre Güzeldal, yıllardır pazaryerlerine içerik tarafında profesyonel destekler verdiklerini ve bu nedenle de pazaryeri algoritmasına çok aşina olduklarını söylüyor. E-ticaretin pazaryerlerine doğru kaymaya başladığını ifade eden Güzeldal, Roketfy’ın pazaryerleri içerisinde satış yapan küçük satıcıların pazaryeri içi SEO konusunda yardım alabileceği bir SaaS toolu (software as a service – hizmet olarak yazılım) olarak ortaya çıktığını ifade ediyor.
“Girişimcilere kolaylık sağlıyoruz”
Roketfy’ın Kurucu Ortağı Emre Güzeldal, Roketfy ile e-ticaret yapmak isteyenlere kolaylık sağladıklarını söylüyor. Güzeldal, “Roketfy için halihazırda pazaryerinde satış yapan -ki bu pazaryerleri şimdilik Trendyol, Hepsiburada ve Etsy tarafı- ve küçük işletmelerin pazaryeri içerisindeki aramalarda kullanıcının onlara erişmesi için birçok tavsiye sunan, o tavsiyeleri gerçekleştirmesi için teknoloji ve servisler sunan bir Saas ürün diyebiliriz. Global tarafta yaklaşık 5 buçuk milyon Etsy satıcısı bulunuyor, Roketfy’ı tasarlarken aslında Etsy satıcıları için tasarladık. En kolay anlaşılacak tabirle örneğin bir Roketfy kupasından satan 50 tane satıcı var. Hepsinde aynı kupa ama kullanıcı Etsy’e girdiğinde ve ‘Roketfy kupası’ diye aradığında, en üst sıralarda çıkan satıcılar, en çok satış yapan satıcılar oluyor. Aslında Roketfy onlara bu anlamda tavsiyeler veren bir asistanları gibi, yani pazaryeri içerisinde onların sıralamalarda yükselmelerini sağlayıcı bir asistanları gibi çalışıyor.” ifadelerini kullandı.
Satışları artıran kolaylıklar
Satışları artırmanın Roketfy tarafından bakıldığında kolaylıklarını anlatan Roketfy’ın Kurucu Ortağı Emre Güzeldal “En önemli tarafı içerik, zaten İçerik Bulutu ile Roketfy’ı birbirine bağlayan kısım da o. Hem kullanıcıya verdiğiniz ayrıntılar hem kullanıcının aramalarında kullandığı anahtar kelimeleriniz, sizin ürün açıklamalarınızda var olup olmaması ya da ürün başlığınızda hangi anahtar kelimelerini kullanıp kullanmadığı ve ürün fotoğrafları çok önemli hale geldi.” dedi.
Güzeldal, video çağını yaşadığımız için sadece ürün fotoğraflarının değil, ürünün videosunu da ziyaretçilerin talep ettiğini vurguladı: “Ürün videosu olan ürünlerin daha üst sıralarda çıktığını biliyoruz. Bu anlamda aslında Roketfy, satıcısına bu konuları düzeltmesini ve bu konularda rekabet etmesini sağlayan teknolojiler sunuyor.”
Rakiplerinden yapay zeka ile ayrılıyor
Emre Güzeldal, Roketfy’ı bütün dünyadaki rakiplerinden ayıran temel özelliklerden birinin yapay zeka teknolojisinin kullanılması olduğunu söyledi. Küçük işletmelere seslenen Güzeldal:
“Etsy satıcıları yüzde 75’i kadınlardan oluşan ve daha böyle bireysel, küçük işletmelerden oluşan yapıdaki işletmeler. Bunların birçok dilde içerik üretmesi gerekiyor. Ürün açıklaması ve başlık üretmesi gerekiyor. Bu eksiklerini gidermek için Roketfy içerisinde yapay zeka tabanlı bir içerik yazarı var. Yani saniyeler içerisinde 8 ayrı dilde, birden pazaryeri algoritmasına uygun içerikler üretebiliyorlar.”
“Müşteri memnuniyetini yapay zeka ile sağlayın”
Gelecek yeni siparişlerin sürekliliğini sağlayan, memnuniyet belirten müşteri yorumlarının da son derece önemli olduğunu ifade eden Emre Güzeldal, “Hem Etsy tarafında hem Trendyol, Hepsiburada gibi pazaryerlerinde müşteri yorumlarının yapay zeka tarafından analiz edilip satıcıya bir takım iç görüler sunulduğu bir teknoloji de var. Yapay zeka destekli yorum analizi diyoruz. Burada tabii marka tarafında da e-ticaret yapan büyük markalara da verdiğimiz hizmetler var. Dolayısıyla Roketfy’ın aslında bütün teknolojilerinde yapay zeka üst düzey kullanılıyor” diyerek kaliteli müşteri deneyiminin yapay zeka ile desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Roketfy’ın daha fikir aşamasındayken Türkiye’nin birçok yerinden hatta Orta Doğu menşei yatırım firmalarından yatırım teklifleri aldığını anlatan Güzeldal, “2022’nin son çeyreğinde bizim hem kimyamızın çok iyi tuttuğu hem teknoloji girişimleriyle çok ön plana çıkan, birbirimizi çok sevdiğimiz APY Ventures ile ilk yatırım turunu kapattık” dedi.
“Dünyadan çok iyi yanıtlar alıyoruz”
Roketfy’ın Kurucu Ortağı Emre Güzeldal, kısa, orta ve uzun vadedeki hedeflerini de paylaştı. Güzeldal, kısa vadede hedeflerinin Etsy satıcılarıyla başladığını söyleyerek, “Etsy ile entegreyiz şu an. Etsy’de dünyadan çok iyi yanıtlar alıyoruz. Hatta dünyadaki rakiplerimizden farklılıklarımızı anlatabileceğimiz, bütün coğrafyalarda çok ciddi paid custom yani ödeyen müşteriler kazanmaya başladık. Bizim temelde hedefimiz Etsy’den sonra kendi ülkesini domine etmiş bazı pazaryerleri var. Örneğin Trendyol nasıl Türkiye’de Türk pazarını domine eden bir pazaryeri ise işte söz gelimi Hollanda’da bol.com gibi bir pazaryerine entegre olmak istiyoruz. Diğer taraftan Allegro yine entegre olmak istediğimiz pazaryerlerinden bir tanesi. Uzakdoğu’da, Güneydoğu Asya’da Lazada var. Yine entegre olmak istediğimiz pazaryerlerinden bir tanesi. Bizim temelde hedefimiz bu yıl içinde ikinci yatırımımızı alarak, daha büyük entegrasyonlarla yurt dışından satışlarımızı daha da fazla artırmak olacak.” dedi.
Emre Güzeldl, uzun vadede ise Etsy tarafında dünyanın en iyi SEO toolunu oluşturma vizyonuyla, Etsy uzmanlarının rahatlıkla kullanabilecekleri bir SEO alanı yapmak istediklerini sözlerine ekledi.
Dünya e-ticaret için küçülmeye devam edecek
E-ihracatın e-ticaretten daha dikkat çekici bir alan olduğunu dile getiren Güzeldal, şunları söyledi:
“E-ihracat ve e-ticaret aslında dünyada sınırların ilk kaldırıldığı sektörler oldu. Dünya e-ticaret için diğer sektörlere göre daha küçük artık ve çok ciddi lojistik yatırımları var. Bu hizmetleri veren ciddi fulfillment gibi şirketler var. Dolayısıyla e-ticaret yapacak olanlar, kendi lokal pazarlarından daha geniş düşünmeliler. Dünyanın her yerinde Türkiye’de üretilen ya da başka bölgede üretilen ürüne ihtiyacı olan büyük kitleler olduğu fikri mutlaka hep dimaklarında kalması lazım. Dolayısıyla dünya e-ticaret için küçülmeye devam edecek. Biz de Türkiye olarak aslında çok avantajlı bir coğrafyada ve lojistik imkanlara sahip bir ülkeyiz. Ben bu konuda çok iddialı olacağımızı ve önümüzdeki dönemin, e-ticaretteki parlayan yıldızı olan ülkelerinden bir tanesi olacağımızı düşünüyorum.”